Keks - przepis na bardzo szybkie i wbrew pozorom niezbyt słodkie ciasto, które zagniata się w oka mgnieniu, smakuje najlepiej od razu po upieczeniu. Polecamy serwować świeże, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku - będzie tak samo smaczny. Podstawowym dodatkiem do keksu, którego absolutnie nie może zabraknąć, jest skórka pomarańczowa i rodzynki.
Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Jak sama nazwa wskazuje, keks pieczemy w tzw. keksówce, czyli podłużnej, prostokątnej formie, ale jeśli takiej nie posiadamy - nic nie szkodzi. Forma okrągła, czy kwadratowa też się sprawdzi. Do przygotowania ciasta potrzebne będą również: odrobina tłuszczu (np. masło lub margaryna) i bułki tartej do obsypania od środka foremki, lukier oraz kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji.
Składniki na keks:
Zanim zaczniesz ucierać i mieszać składniki, wyjmij z lodówki masło, pokrój je w kostkę i odstaw na kilka minut. Następnie do niewysokiego garnka wlej likier (ewentualnie sok) i podgrzej. Dorzuć wszystkie bakalie. Całość wymieszaj i odstaw na ok. godzinę (bakalie muszą napęcznieć i wchłonąć cały likier).
Kolejnym krokiem będzie ciasto. Dno keksówki wyłóż papierem, a boki wysmaruj masłem lub margaryną i posyp bułką tartą. Do wysokiej miski wrzuć pozostałe masło i ucieraj je mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Stopniowo dodawaj cukier puder i jajka. Po połączeniu wszystkich składników dodaj namoczone wcześniej bakalie (możesz obsypać je cukrem waniliowym) i wszystko miksuj przez maksymalnie 4 minuty. Następnie zmniejsz obroty miksera do minimum, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksuj, aż do momentu połączenia się ze sobą składników.
Gotową masę wyłóż do formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Keks pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni C ( z funkcją termoobiegu). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto się upiekło.
Keks, przepis na ciasto znane i lubiane od wieków, podajemy posypany cukrem pudrem lub polukrowany z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy. Najlepiej smakuje serwowany z kubkiem ulubionej herbaty, w towarzystwie bliskich osób.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.