• Link został skopiowany

Miodownik. Przepis na warstwowe ciasto z masą kajmakową. Przygotuj je teraz, by było dobre na Wielkanoc

Jak zrobić miodownik? Oto przepis, który ci w tym pomoże. Ciasto jest połączeniem masy kajmakowej i miodowych placków. Smaki te świetnie się uzupełniają i sprawiają, że deser nabiera ciekawego wyrazu. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty.
Miodownik to warstwowe ciasto
flickr.com

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Nie masz pomysłu na ciasto? Jeśli lubisz masę kajmakową, orzechy włoskie i miód, to mamy dla ciebie propozycję. Co powiesz na przepis na miodownik? Przygotowanie deseru wbrew pozorom nie jest trudne. 

Miodownik - przepis na tradycyjne ciasto. Wypiek był używany podczas obrzędów religijnych

Pewnie nie wszyscy wiedzą, że miodownik jest przodkiem piernika długo dojrzewającego. Został on wymyślony przed wiekami przez Słowian. Zgodnie z tradycją, obrzędowe ciasto przygotowywane było podczas narodzin córki. W dniu jej zamążpójścia matka lub babka wypiekały je i częstowały nim gości. Miodownik był również serwowany podczas różnych świąt, na przykład Szczodrych Godów. Interesujący jest fakt, że ciasto przez wiele lat leżakowało w piwnicach i nigdy nie uległo zepsuciu. 

Miodownik - przepis na deser z kajmakiem i orzechami. Z tych składników wyczarujesz ciasto

Przygotuj:

  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1/5 szklanki mleka,
  • 30 ml rumu,
  • 125 g masła,
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 szklanki + 2 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • puszkę masy kajmakowej,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 125 g orzechów włoskich.

Nasączenie zrobisz z:

  • 2 łyżek miodu,
  • 50 ml rumu. 

Miodownik - przepis na słowiańskie ciasto. Najlepiej smakuje po tygodniu

  1. Miód i cukier rozpuść. Do masy dolej rum i mleko. Dodaj również masło. Wymieszaj wszystko dokładnie. Kiedy składniki się rozpuszczą, dołóż sodę oczyszczoną. Miksturę odstaw do wystygnięcia.
  2. Zimną masę połącz z mąką. Podczas wyrabiania dodaj jajka. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Uformuj z niego kulkę i podziel na sześć równych części. 
  3. Placki rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Postaraj się, by każdy miał średnicę zbliżoną do wielkości formy. 
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej pierwszy placek. Piecz go przez 6-7 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudź blat po wyjęciu z piekarnika. To samo zrób z pozostałymi częściami. 
  5. W międzyczasie przygotuj masę kajmakową. Utrzyj miękkie masło na puszystą masę. Po chwili zacznij stopniowo dodawać kajmak. Na koniec dodaj rozdrobnione orzechy włoskie. 
  6. Zrób nasączenie. Podgrzej 2 łyżki miodu i wymieszaj je z 50 ml rumu. Mieszanką posmaruj każdy placek.
  7. Na dnie formy ułóż pierwszy placek i przełóż ją kremem. To samo zrób z pozostałymi blatami. Masą posmaruj również wierzch i boki. Miodownik przyozdobić możesz orzechami.
  8. Ciasto włóż do specjalnego pojemnika i odstaw w chłodne miejsce, na przykład do spiżarni lub piwnicy. Po tygodniu smaki się połączą. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: