Miodownik. Przepis na warstwowe ciasto z masą kajmakową. Przygotuj je teraz, by było dobre na Wielkanoc

Jak zrobić miodownik? Oto przepis, który ci w tym pomoże. Ciasto jest połączeniem masy kajmakowej i miodowych placków. Smaki te świetnie się uzupełniają i sprawiają, że deser nabiera ciekawego wyrazu. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Nie masz pomysłu na ciasto? Jeśli lubisz masę kajmakową, orzechy włoskie i miód, to mamy dla ciebie propozycję. Co powiesz na przepis na miodownik? Przygotowanie deseru wbrew pozorom nie jest trudne. 

Miodownik - przepis na tradycyjne ciasto. Wypiek był używany podczas obrzędów religijnych

Pewnie nie wszyscy wiedzą, że miodownik jest przodkiem piernika długo dojrzewającego. Został on wymyślony przed wiekami przez Słowian. Zgodnie z tradycją, obrzędowe ciasto przygotowywane było podczas narodzin córki. W dniu jej zamążpójścia matka lub babka wypiekały je i częstowały nim gości. Miodownik był również serwowany podczas różnych świąt, na przykład Szczodrych Godów. Interesujący jest fakt, że ciasto przez wiele lat leżakowało w piwnicach i nigdy nie uległo zepsuciu. 

Miodownik - przepis na deser z kajmakiem i orzechami. Z tych składników wyczarujesz ciasto

Przygotuj:

  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1/5 szklanki mleka,
  • 30 ml rumu,
  • 125 g masła,
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 szklanki + 2 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • puszkę masy kajmakowej,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 125 g orzechów włoskich.

Nasączenie zrobisz z:

  • 2 łyżek miodu,
  • 50 ml rumu. 

Miodownik - przepis na słowiańskie ciasto. Najlepiej smakuje po tygodniu

  1. Miód i cukier rozpuść. Do masy dolej rum i mleko. Dodaj również masło. Wymieszaj wszystko dokładnie. Kiedy składniki się rozpuszczą, dołóż sodę oczyszczoną. Miksturę odstaw do wystygnięcia.
  2. Zimną masę połącz z mąką. Podczas wyrabiania dodaj jajka. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Uformuj z niego kulkę i podziel na sześć równych części. 
  3. Placki rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Postaraj się, by każdy miał średnicę zbliżoną do wielkości formy. 
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej pierwszy placek. Piecz go przez 6-7 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudź blat po wyjęciu z piekarnika. To samo zrób z pozostałymi częściami. 
  5. W międzyczasie przygotuj masę kajmakową. Utrzyj miękkie masło na puszystą masę. Po chwili zacznij stopniowo dodawać kajmak. Na koniec dodaj rozdrobnione orzechy włoskie. 
  6. Zrób nasączenie. Podgrzej 2 łyżki miodu i wymieszaj je z 50 ml rumu. Mieszanką posmaruj każdy placek.
  7. Na dnie formy ułóż pierwszy placek i przełóż ją kremem. To samo zrób z pozostałymi blatami. Masą posmaruj również wierzch i boki. Miodownik przyozdobić możesz orzechami.
  8. Ciasto włóż do specjalnego pojemnika i odstaw w chłodne miejsce, na przykład do spiżarni lub piwnicy. Po tygodniu smaki się połączą. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.