Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków
Nie masz pomysłu na ciasto? Jeśli lubisz masę kajmakową, orzechy włoskie i miód, to mamy dla ciebie propozycję. Co powiesz na przepis na miodownik? Przygotowanie deseru wbrew pozorom nie jest trudne.
Miodownik - przepis na tradycyjne ciasto. Wypiek był używany podczas obrzędów religijnych
Pewnie nie wszyscy wiedzą, że miodownik jest przodkiem piernika długo dojrzewającego. Został on wymyślony przed wiekami przez Słowian. Zgodnie z tradycją, obrzędowe ciasto przygotowywane było podczas narodzin córki. W dniu jej zamążpójścia matka lub babka wypiekały je i częstowały nim gości. Miodownik był również serwowany podczas różnych świąt, na przykład Szczodrych Godów. Interesujący jest fakt, że ciasto przez wiele lat leżakowało w piwnicach i nigdy nie uległo zepsuciu.
Miodownik - przepis na deser z kajmakiem i orzechami. Z tych składników wyczarujesz ciasto
Przygotuj:
- 4 łyżki miodu,
- 4 łyżki cukru,
- 1/5 szklanki mleka,
- 30 ml rumu,
- 125 g masła,
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 szklanki + 2 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- puszkę masy kajmakowej,
- 250 g miękkiego masła,
- 125 g orzechów włoskich.
Nasączenie zrobisz z:
- 2 łyżek miodu,
- 50 ml rumu.
Miodownik - przepis na słowiańskie ciasto. Najlepiej smakuje po tygodniu
- Miód i cukier rozpuść. Do masy dolej rum i mleko. Dodaj również masło. Wymieszaj wszystko dokładnie. Kiedy składniki się rozpuszczą, dołóż sodę oczyszczoną. Miksturę odstaw do wystygnięcia.
- Zimną masę połącz z mąką. Podczas wyrabiania dodaj jajka. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Uformuj z niego kulkę i podziel na sześć równych części.
- Placki rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Postaraj się, by każdy miał średnicę zbliżoną do wielkości formy.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej pierwszy placek. Piecz go przez 6-7 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudź blat po wyjęciu z piekarnika. To samo zrób z pozostałymi częściami.
- W międzyczasie przygotuj masę kajmakową. Utrzyj miękkie masło na puszystą masę. Po chwili zacznij stopniowo dodawać kajmak. Na koniec dodaj rozdrobnione orzechy włoskie.
- Zrób nasączenie. Podgrzej 2 łyżki miodu i wymieszaj je z 50 ml rumu. Mieszanką posmaruj każdy placek.
- Na dnie formy ułóż pierwszy placek i przełóż ją kremem. To samo zrób z pozostałymi blatami. Masą posmaruj również wierzch i boki. Miodownik przyozdobić możesz orzechami.
- Ciasto włóż do specjalnego pojemnika i odstaw w chłodne miejsce, na przykład do spiżarni lub piwnicy. Po tygodniu smaki się połączą.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.