Miód lawendowy: najbardziej aromatyczny z miodów nektarowych

Miód lawendowy przyciąga niepowtarzalnym smakiem oraz intensywnym aromatem. Jest miodem wysokiej klasy, odznaczającym się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Sprawdzamy, kiedy warto sięgnąć po miód lawendowy i czym różni się on od innych rodzajów miodu.

Miód lawendowy: właściwości

Wielbiciele słodkiego smaku i intensywnego kwiatowego aromatu chętnie sięgają po miód lawendowy. Właściwości tego miodu to jednak nie tylko walory smakowe i zapachowe, ceniony jest również za swoje rozmaite prozdrowotne cechy. Miód lawendowy zawiera witaminy z grupy B, a także takie składniki mineralne, jak cynk, mangan, potas, selen czy żelazo. Prócz tego bogaty jest w enzymy, kwasy organiczne, flawonoidy oraz olejki eteryczne z grupy terpenów, w tym borneol, cyneol, geraniol, lineol i pinen. Z uwagi na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych cukrów miód ten polecany jest szczególnie osobom osłabionym, rekonwalescentom, jak również sportowcom. Wspomniane olejki eteryczne sprawiają, że wykazuje także łagodne działanie uspokajające. Z kolei zawarte w miodzie lawendowym flawonoidy działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, a dodatkowo rozkurczają i uszczelniają naczynia krwionośne, wpływając tym samym na obniżenie ciśnienia krwi. Z tego powodu spożywanie miodu lawendowego zalecane jest osobom z nadciśnieniem tętniczym. Warto po niego sięgnąć również w zaburzeniach trawienia, a także w schorzeniach żołądka, wątroby i jelit. Miód lawendowy stosowany bywa pomocniczo w leczeniu chorób nerek, dróg moczowych, a nawet w chorobach pasożytniczych. Ponadto łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych, warto sięgać po niego w przeziębieniu, grypie czy stanach zapalnych gardła.

Ten rodzaj miodu można stosować również zewnętrznie. Wykazuje bowiem działanie przeciwzmarszczkowe, ponadto ma ogólnie pozytywny wpływ na skórę. Bywa zalecany w walce z nawracającymi zmianami trądzikowymi, z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne oraz wysoką zawartość naturalnych olejków. Warto też stosować go miejscowo po użądleniu przez owady – okład zmniejszy pieczenie i obrzęk oraz przyspieszy gojenie rany.

Miód akacjowy - jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i ile kosztuje? Zdjęcie ilustracyjneMiód akacjowy - jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i ile kosztuje?

Miód lawendowy: jak spożywać?

Warto wiedzieć jak spożywać miód lawendowy, by wykorzystać w pełni jego właściwości. Znawcy zalecają, by jeść go bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie nałożyć miód na kanapkę. Należy też mieć na względzie, że z uwagi na swój smak i aromat miód lawendowy doskonale pasuje do słodkich deserów, ciast czy lodów. Warto wzbogacić nim nie tylko wypieki czy desery, ale również koktajle, owsianki oraz naleśniki. Doskonale sprawdzi się w sosach i marynatach do dań wytrawnych. Można dodać go do herbaty z cytryną czy też rozpuścić w napoju spożywanym przed snem, gdy mamy kłopoty z zaśnięciem. Należy jednakże pamiętać, że miodu nie należy poddawać działaniu temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza – utraci wówczas wiele ze swoich cennych właściwości prozdrowotnych. Miód lawendowy warto wykorzystać do przyrządzenia lemoniady, którą ugasimy pragnienie w letnie dni. Należy rozpuścić miód w letniej wodzie, a następnie dodać sok z cytryny oraz limonki. Napój warto schłodzić, lub dodać doń kostki lodu. Miód lawendowy można również stosować zewnętrznie – w formie domowych maseczek bądź okładów.

Zobacz wideo Puszysty mus malinowy - przepis

Miód lawendowy: jak rozpoznać?

Warto wiedzieć, jak rozpoznać miód lawendowy. Jest on miodem nektarowym, który wolno krystalizuje. Ma jasny kolor, jego barwa jest najczęściej jasnożółta do herbacianej. Jedynie miody lawendowe pochodzące z francuskiej Prowansji charakteryzuje ciemniejsza, bardziej bursztynowa barwa. Miód lawendowy jaśnieje w procesie krystalizacji i nabiera gęstej, kremowej konsystencji. Jest miodem bardzo słodkim, z lekko korzenną nutą i delikatnym posmakiem goryczki. Smak miodu lawendowego pozostaje na długo w ustach. Jednak najbardziej charakterystyczną cechą tej odmiany miodu, wyróżniającą go spośród innych, jest intensywny kwiatowy aromat, który zawdzięcza obecności olejków eterycznych z lawendy. Trudno pomylić miód lawendowy z jakimkolwiek innym rodzajem miodu. Jeśli jednak chcemy mieć pewność, że kupujemy produkt w stu procentach naturalny, najlepiej nabyć go w sprawdzonej pasiece.

Rodzaje miodu - poznaj właściwości i cechy najpopularniejszych miodów. Zdjęcie ilustracyjneRodzaje miodu - poznaj właściwości i cechy najpopularniejszych miodów

Miód lawendowy: cena

Biorąc pod uwagę właściwości, jakimi odznacza się miód lawendowy, cena nie powinna nas zaskakiwać. Za kilogram miodu lawendowego możemy zapłacić powyżej 100 złotych. Najczęściej jednakże sprzedawany jest w mniejszych słoiczkach – koszt 250 gramów tego miodu to około 30 złotych. Pamiętajmy jednak, że jest to produkt najwyższej jakości, nie jest tak łatwo dostępny, jak inne odmiany miodu, a jego walory smakowe, aromatyczne i prozdrowotne są warte tej ceny.

Zobacz też: Miód wrzosowy: sposób na wspomaganie odporności i źródło biopierwiastków

Więcej o: