Wielbiciele słodkiego smaku i intensywnego kwiatowego aromatu chętnie sięgają po miód lawendowy. Właściwości tego miodu to jednak nie tylko walory smakowe i zapachowe, ceniony jest również za swoje rozmaite prozdrowotne cechy. Miód lawendowy zawiera witaminy z grupy B, a także takie składniki mineralne, jak cynk, mangan, potas, selen czy żelazo. Prócz tego bogaty jest w enzymy, kwasy organiczne, flawonoidy oraz olejki eteryczne z grupy terpenów, w tym borneol, cyneol, geraniol, lineol i pinen. Z uwagi na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych cukrów miód ten polecany jest szczególnie osobom osłabionym, rekonwalescentom, jak również sportowcom. Wspomniane olejki eteryczne sprawiają, że wykazuje także łagodne działanie uspokajające. Z kolei zawarte w miodzie lawendowym flawonoidy działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, a dodatkowo rozkurczają i uszczelniają naczynia krwionośne, wpływając tym samym na obniżenie ciśnienia krwi. Z tego powodu spożywanie miodu lawendowego zalecane jest osobom z nadciśnieniem tętniczym. Warto po niego sięgnąć również w zaburzeniach trawienia, a także w schorzeniach żołądka, wątroby i jelit. Miód lawendowy stosowany bywa pomocniczo w leczeniu chorób nerek, dróg moczowych, a nawet w chorobach pasożytniczych. Ponadto łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych, warto sięgać po niego w przeziębieniu, grypie czy stanach zapalnych gardła.
Ten rodzaj miodu można stosować również zewnętrznie. Wykazuje bowiem działanie przeciwzmarszczkowe, ponadto ma ogólnie pozytywny wpływ na skórę. Bywa zalecany w walce z nawracającymi zmianami trądzikowymi, z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne oraz wysoką zawartość naturalnych olejków. Warto też stosować go miejscowo po użądleniu przez owady – okład zmniejszy pieczenie i obrzęk oraz przyspieszy gojenie rany.
Warto wiedzieć jak spożywać miód lawendowy, by wykorzystać w pełni jego właściwości. Znawcy zalecają, by jeść go bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie nałożyć miód na kanapkę. Należy też mieć na względzie, że z uwagi na swój smak i aromat miód lawendowy doskonale pasuje do słodkich deserów, ciast czy lodów. Warto wzbogacić nim nie tylko wypieki czy desery, ale również koktajle, owsianki oraz naleśniki. Doskonale sprawdzi się w sosach i marynatach do dań wytrawnych. Można dodać go do herbaty z cytryną czy też rozpuścić w napoju spożywanym przed snem, gdy mamy kłopoty z zaśnięciem. Należy jednakże pamiętać, że miodu nie należy poddawać działaniu temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza – utraci wówczas wiele ze swoich cennych właściwości prozdrowotnych. Miód lawendowy warto wykorzystać do przyrządzenia lemoniady, którą ugasimy pragnienie w letnie dni. Należy rozpuścić miód w letniej wodzie, a następnie dodać sok z cytryny oraz limonki. Napój warto schłodzić, lub dodać doń kostki lodu. Miód lawendowy można również stosować zewnętrznie – w formie domowych maseczek bądź okładów.
Warto wiedzieć, jak rozpoznać miód lawendowy. Jest on miodem nektarowym, który wolno krystalizuje. Ma jasny kolor, jego barwa jest najczęściej jasnożółta do herbacianej. Jedynie miody lawendowe pochodzące z francuskiej Prowansji charakteryzuje ciemniejsza, bardziej bursztynowa barwa. Miód lawendowy jaśnieje w procesie krystalizacji i nabiera gęstej, kremowej konsystencji. Jest miodem bardzo słodkim, z lekko korzenną nutą i delikatnym posmakiem goryczki. Smak miodu lawendowego pozostaje na długo w ustach. Jednak najbardziej charakterystyczną cechą tej odmiany miodu, wyróżniającą go spośród innych, jest intensywny kwiatowy aromat, który zawdzięcza obecności olejków eterycznych z lawendy. Trudno pomylić miód lawendowy z jakimkolwiek innym rodzajem miodu. Jeśli jednak chcemy mieć pewność, że kupujemy produkt w stu procentach naturalny, najlepiej nabyć go w sprawdzonej pasiece.
Biorąc pod uwagę właściwości, jakimi odznacza się miód lawendowy, cena nie powinna nas zaskakiwać. Za kilogram miodu lawendowego możemy zapłacić powyżej 100 złotych. Najczęściej jednakże sprzedawany jest w mniejszych słoiczkach – koszt 250 gramów tego miodu to około 30 złotych. Pamiętajmy jednak, że jest to produkt najwyższej jakości, nie jest tak łatwo dostępny, jak inne odmiany miodu, a jego walory smakowe, aromatyczne i prozdrowotne są warte tej ceny.
Zobacz też: Miód wrzosowy: sposób na wspomaganie odporności i źródło biopierwiastków