Miód wielokwiatowy: popularny lek na każde zło

Miód wielokwiatowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów miodów w Polsce. Powszechnie stosowany ze względu na swą dużą dostępność, jest jednocześnie najbardziej zróżnicowany pod względem barwy i smaku, gdyż cechy te uzależnione są od przeważających w pobliżu pasieki gatunków roślin oraz terminu zbioru miodu. Sprawdzamy, co warto wiedzieć o miodzie wielokwiatowym.

Miód wielokwiatowy: właściwości

Z uwagi na to, że jego cechy różnią się w zależności od tego, z jakich roślin i w jakim okresie powstał miód wielokwiatowy, właściwości tej odmiany, a w szczególności skład chemiczny, również są zróżnicowane. Miód wielokwiatowy wiosenny sprawdza się przede wszystkim w diecie dzieci, rekonwalescentów, osób z chorobami układu pokarmowego oraz sportowców. Dzieje się tak z uwagi na dobry stosunek węglowodanów charakteryzujący miód wielokwiatowy wiosenny. Z kolei miód wielokwiatowy ciemny, który produkowany jest przez pszczoły latem, wykazuje zwiększoną skuteczność antybakteryjną, z racji bogactwa składników o takim działaniu. Miód wielokwiatowy ponadto wykazuje korzystny wpływ na układ krążenia. Dzięki zawartej w nim łatwo przyswajalnej glukozie bardzo dobrze odżywia mięsień sercowy, a co za tym idzie działa wspomagająco w zapobieganiu chorobie wieńcowej i miażdżycy. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby, wspierając detoksykację. Miód wielokwiatowy, zwłaszcza produkowany latem, polecany jest w łagodzeniu alergicznego rodzaju astmy oskrzelowej oraz kataru siennego. Regularnie stosowany wpływa też na wzmocnienie odporności organizmu oraz poprawę przemiany materii. Miód wielokwiatowy wiosenny cechuje duża zawartość cukrów prostych, zaś jego letnia odmiana bogatsza jest w enzymy i biopierwiastki. Zawiera liczne witaminy (A, C, witaminy z grupy B) oraz minerały (fosfor, magnez, potas, żelazo, wapń, molibden). Ma zbawienny wpływ na ludzką psychikę, pomaga się odprężyć i ukoić nerwy.

Co jeść zimą, żeby nie chorować? Naturalne antybiotyki i produkty o działaniu antybakteryjnym. Zdjęcie ilustracyjneCo jeść zimą, żeby nie chorować? Jak wzmocnić odporność?

Miód wielokwiatowy: jak spożywać?

Jeśli już zakupimy miód wielokwiatowy, jak spożywać to płynne złoto, by w pełni skorzystać z jego cennych właściwości? Otóż przede wszystkim należy spożywać miód regularnie. Wprowadzenie miodu na stałe do swojej diety zaowocuje z pewnością poprawą stanu zdrowia i samopoczucia, przede wszystkim zaś wzmocnieniem odporności. Miód wielokwiatowy, podobnie jak inne rodzaje miodów, najlepiej spożywać bezpośrednio ze słoiczka. Bardzo dobrym pomysłem jest też wypijanie na czczo wody z miodem. Łyżkę stołową miodu należy rozmieszać wieczorem w szklance letniej wody. Miód rozpuści się przez noc, a spożyta rano mikstura nabierze dodatkowych właściwości antybiotycznych. Miód wielokwiatowy może posłużyć również do słodzenia herbaty czy kawy (pamiętajmy jednak, że miód rozpuszczony w temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza traci większość ze swoich cennych właściwości). Świetnym pomysłem będzie dodanie miodu do jogurtu i posypanie orzechami. Nadaje się również do deserów, jako dodatek do koktajlu czy też składnik dressingu. Warto ponadto wykorzystać go do domowych maseczek i peelingów oraz odprężających kąpieli.

Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Miód wielokwiatowy: jak rozpoznać?

Jeśli chcemy kupić miód wielokwiatowy, jak rozpoznać, że sięgamy po ten właśnie rodzaj miodu i że mamy do czynienia z prawdziwym wyrobem pszczelim? Pamiętajmy, że miód wielokwiatowy może różnić się kolorem i smakiem, w zależności od tego, jakie rośliny rosną w pobliżu pasieki oraz kiedy miód został zebrany. Okres zbioru wpływa na barwę miodu wielokwiatowego, którego kolor zwykle można określić jako zakres od jasnokremowego do herbacianego. Tym, co wyróżnia miód naturalny, jest proces krystalizacji. W jego wyniku miód wielokwiatowy zmienia nieco swoją barwę, staje się jasnoszary lub jasnobrązowy. Wielokwiatowy miód zbierany wiosną w stanie płynnym będzie nie tylko jasny, ale i słodki, o delikatnym zapachu kwiatów i łagodnym smaku. Letni miód wielokwiatowy jest znacznie ciemniejszy, ma też znacznie bardziej zdecydowany smak i zapach. Oczywiście miód warto kupować w zaufanym miejscu, najlepiej bezpośrednio w pasiece. Dokonując zakupów w markecie ryzykujemy kupno wyrobu miodopodobnego.

Miód nawłociowy - poznaj właściwości mniej znanego miodu nektarowego. Zdjęcie ilustracyjneMiód nawłociowy - jakie ma zastosowanie, ile kosztuje i po czym go rozpoznasz?

Miód wielokwiatowy: cena

Jeśli chodzi o miód wielokwiatowy, cena tego produktu nie jest zbyt wygórowana. Choć jego zalety zachęcają do kupna, to porównanie cen miodu wielokwiatowego z cenami innych rodzajów miodów jest dodatkowym czynnikiem przemawiającym na korzyść miodu wielokwiatowego. Za litr tego miodu zapłacimy zwykle około 50 złotych, podczas gdy zakup niektórych innych gatunków to koszt rzędu ponad 100 złotych za litr. Biorąc pod uwagę, że możemy również kupić mniejszy niż litrowy słoik – koszt kupna miodu wielokwiatowego nie powinien być zbyt dużym obciążeniem dla naszego budżetu domowego.

 Zobacz też: Miód akacjowy - jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i ile kosztuje?

Więcej o: