Do lemoniady arbuzowej potrzebujemy oczywiście soczystego arbuza. Dobrze wybierać te bezpestkowe, tak zwane premium. Zdecydowanie najlepiej wybierać arbuzy czerwone, ponieważ są najsłodsze.
Zdejmujemy skórę z arbuza, kawałki miąższu wkładamy do misy blendera kielichowego. Dodajemy sok wyciśnięty z trzech cytryn. Ewentualnie można wykorzystać także limonki lub pomarańcze. Jednak najsmaczniejsza lemoniada arbuzowa wychodzi z dodatkiem soku z cytryny, Następnie dodajemy cukier - tylko jeśli lubimy naprawdę słodkie napoje. Lemoniada arbuzowa sama w sobie jest dość słodka.
Wszystko blendujemy na gładko. Potem przesiewamy przez sito, aby pozbyć się resztek i pestek. Dodajemy wodę i miksujemy ponownie. Świetnie sprawdzą się także kostki lodu. Można je dodać już do gotowej lemoniady lub zmiksować je wraz z arbuzem i wodą. Na koniec kroimy cytrynę w plasterki i wkładamy do lemoniady do dekoracji.
Lemoniada truskawkowa jest nawet łatwiejsza w przygotowaniu niż ta arbuzowa. Możesz wykorzystać truskawki świeże lub mrożone. Jeśli decydujesz się na świeże, pamiętaj o dokładnym umyciu i odszypułkowaniu owoców. Truskawki przełóż do kielicha blendera. Dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz wodę. Zblenduj na gładko. Jeśli lemoniada truskawkowa jest zbyt gęsta, dodaj więcej wody. Opcjonalnie możesz posłodzić lemoniadę - najlepiej cukrem pudrem.