Przepis na lemoniadę? Nasza lemoniada arbuzowa to będzie wasz ulubiony napój tego lata

Lemoniada arbuzowa to najlepszy pomysł na orzeźwiający napój na lato. Kiedy upał daje nam w kość, można ją przygotować błyskawicznie. Szybko i prosto przygotujemy także lemoniadę truskawkową. Oto nasze przepisy na lemoniadę arbuzową oraz lemoniadę truskawkową.

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa. Składniki:

  • 1,5 kg arbuza, czyli około pół arbuza,
  • 4 cytryny,
  • pół litra wody - więcej jeśli lubimy rzadszą lemoniadę arbuzową,
  • opcjonalnie kilka łyżek cukru (nie jest konieczny!).

Lemoniada arbuzowa. Przygotowanie:

Do lemoniady arbuzowej potrzebujemy oczywiście soczystego arbuza. Dobrze wybierać te bezpestkowe, tak zwane premium. Zdecydowanie najlepiej wybierać arbuzy czerwone, ponieważ są najsłodsze.

Zdejmujemy skórę z arbuza, kawałki miąższu wkładamy do misy blendera kielichowego. Dodajemy sok wyciśnięty z trzech cytryn. Ewentualnie można wykorzystać także limonki lub pomarańcze. Jednak najsmaczniejsza lemoniada arbuzowa wychodzi z dodatkiem soku z cytryny, Następnie dodajemy cukier - tylko jeśli lubimy naprawdę słodkie napoje. Lemoniada arbuzowa sama w sobie jest dość słodka.

Wszystko blendujemy na gładko. Potem przesiewamy przez sito, aby pozbyć się resztek i pestek. Dodajemy wodę i miksujemy ponownie. Świetnie sprawdzą się także kostki lodu. Można je dodać już do gotowej lemoniady lub zmiksować je wraz z arbuzem i wodą. Na koniec kroimy cytrynę w plasterki i wkładamy do lemoniady do dekoracji.

Zobacz wideo Recykling w wersji 2.0. Drinki w skorupie po cytrynie

Lemoniada truskawkowa 

Lemoniada truskawkowa. Składniki:

  • 0,5 kg truskawek,
  • cytryna,
  • 1 litr wody,
  • opcjonalnie kilka łyżek cukru pudru.

Lemoniada truskawkowa. Przygotowanie:

Lemoniada truskawkowa jest nawet łatwiejsza w przygotowaniu niż ta arbuzowa. Możesz wykorzystać truskawki świeże lub mrożone. Jeśli decydujesz się na świeże, pamiętaj o dokładnym umyciu i odszypułkowaniu owoców. Truskawki przełóż do kielicha blendera. Dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz wodę. Zblenduj na gładko. Jeśli lemoniada truskawkowa jest zbyt gęsta, dodaj więcej wody. Opcjonalnie możesz posłodzić lemoniadę - najlepiej cukrem pudrem.

Więcej o: