Chałka - przepis na trójkolorową wersję klasycznego wypieku. Spróbuj ją z domowym dżemem

Bułka chałka z przepisu Ewy Wachowicz zachwyca zarówno pysznym smakiem, jak i nietypowym wyglądem, ponieważ jest trójkolorowa. Jej zrobienie jest naprawdę proste i zachęcamy do wypróbowania przepisu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Nie ma chały, jest ciasto z chałki!

Bułka chałka jest jednym z tych wypieków, które chyba każdy lubi. Miękkie ciasto ze słodką kruszonką na chrupiącej skórce jest naprawdę pyszne. A gdyby nieco ją uatrakcyjnić? Co powiecie na trójkolorową bułkę chałkę z przepisu Ewy Wachowicz? Receptura pochodzi z 246. odcinka programu "Ewa Gotuje". Spróbujcie sami.

Trójkolorowa bułka chałka wymaga określonych składników. Nie zapomnij o kruszonce

Do upieczenia tego barwnego ciasta będziesz potrzebować:

Ciasto:

  • drożdże - 25 g,
  • mąka - pół kilograma,
  • mleko - szklanka,
  • masło - ćwierć
  • jajko - 2 sztuki,
  • cukier - 50 g
  • sól - odrobina,
  • kakao - 5 g,
  • herbata matcha (proszek) - 5 g.

Kruszonka:

  • mąka - 80 g,
  • masło - 60 g,
  • cukier - 80 g.

Jak upiec barwną chałkę? W kilku prostych krokach!

Instrukcja przygotowania trójkolorowej bułki chałki:

  1. Zrób zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, łyżeczki cukru i kilku łyżeczek mąki;
  2. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia;
  3. Masło rozpuść i zostaw do ostygnięcia;
  4. Wymieszaj gotowy zaczyn z mąką, jednym jajkiem, płynnym masłem oraz cukrem i odrobiną soli;
  5. Wyrób ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Wtedy posyp mąką, przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia;
  6. Gdy podwoi swoją objętość, podziel ciasto na trzy równe części;
  7. Jedną odłóż na bok, do drugiej dodaj kakao, a trzecią wymieszaj z herbatą matcha;
  8. Wyrób do chwili, aż ciasto z dodatkami zmieni kolor, po czym zrób z każdego ciasta wałek;
  9. Wałki połącz na jednym końcu, zapleć warkocz i sklej również drugi koniec;
  10. Oba końce zawiń pod spód, a gotowe ciasto umieść na blasze przykrytej papierem do pieczenia;
  11. Surowe ciasto przykryj i po raz ostatni zostaw do wyrośnięcia na pół godziny;
  12. Zrób kruszonkę - wymieszaj mąkę z cukrem i masłem, po czym wyrób;
  13. Z połączonych składników zrób kulę i schłodź ją w lodówce;
  14. Jedno jajko roztrzep z odrobiną mleka i posmaruj nim chałkę;
  15. Masę na kruszonkę zetrzyj na tarce lub pokrusz w palcach, po czym posyp nią ciasto;
  16. Gotową chałkę piecz w temperaturze 180 st. C przez około 25 minut;

Gotowa chałka najlepiej smakuje z kubkiem ciepłego mleka.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.