Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Nie ma chały, jest ciasto z chałki!
Bułka chałka jest jednym z tych wypieków, które chyba każdy lubi. Miękkie ciasto ze słodką kruszonką na chrupiącej skórce jest naprawdę pyszne. A gdyby nieco ją uatrakcyjnić? Co powiecie na trójkolorową bułkę chałkę z przepisu Ewy Wachowicz? Receptura pochodzi z 246. odcinka programu "Ewa Gotuje". Spróbujcie sami.
Trójkolorowa bułka chałka wymaga określonych składników. Nie zapomnij o kruszonce
Do upieczenia tego barwnego ciasta będziesz potrzebować:
Ciasto:
- drożdże - 25 g,
- mąka - pół kilograma,
- mleko - szklanka,
- masło - ćwierć
- jajko - 2 sztuki,
- cukier - 50 g
- sól - odrobina,
- kakao - 5 g,
- herbata matcha (proszek) - 5 g.
Kruszonka:
- mąka - 80 g,
- masło - 60 g,
- cukier - 80 g.
Jak upiec barwną chałkę? W kilku prostych krokach!
Instrukcja przygotowania trójkolorowej bułki chałki:
- Zrób zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, łyżeczki cukru i kilku łyżeczek mąki;
- Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia;
- Masło rozpuść i zostaw do ostygnięcia;
- Wymieszaj gotowy zaczyn z mąką, jednym jajkiem, płynnym masłem oraz cukrem i odrobiną soli;
- Wyrób ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Wtedy posyp mąką, przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia;
- Gdy podwoi swoją objętość, podziel ciasto na trzy równe części;
- Jedną odłóż na bok, do drugiej dodaj kakao, a trzecią wymieszaj z herbatą matcha;
- Wyrób do chwili, aż ciasto z dodatkami zmieni kolor, po czym zrób z każdego ciasta wałek;
- Wałki połącz na jednym końcu, zapleć warkocz i sklej również drugi koniec;
- Oba końce zawiń pod spód, a gotowe ciasto umieść na blasze przykrytej papierem do pieczenia;
- Surowe ciasto przykryj i po raz ostatni zostaw do wyrośnięcia na pół godziny;
- Zrób kruszonkę - wymieszaj mąkę z cukrem i masłem, po czym wyrób;
- Z połączonych składników zrób kulę i schłodź ją w lodówce;
- Jedno jajko roztrzep z odrobiną mleka i posmaruj nim chałkę;
- Masę na kruszonkę zetrzyj na tarce lub pokrusz w palcach, po czym posyp nią ciasto;
- Gotową chałkę piecz w temperaturze 180 st. C przez około 25 minut;
Gotowa chałka najlepiej smakuje z kubkiem ciepłego mleka.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.