Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej
Pachnąca, domowa chałka podana z dżemem lub świeżym masełkiem to przysmak dla całej rodziny. Nie jest trudna w przygotowaniu, jej idealny smak wynagradza nawet konieczność wyrabiania ciasta drożdżowego. Jak samodzielnie upiec chałkę? Mamy przepis.
Składniki:
Dodatkowo:
Do miseczki wkruszamy lub wsypujemy drożdże, zalewamy podgrzanym (ale nie gorącym!) mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Odstawiamy rozczyn, by zaczął pracować.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy rozczyn, dodajemy masło i wbijamy jajko. Rękami wyrabiamy ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Potem wykładamy ciasto na stolnicę, podsypujemy mąką i zagniatamy. Dzielimy je na trzy części, rozwałkowujemy je na dość grube walce i zaplatamy warkocz.
Mąkę i cukier mieszamy, dodajemy do niej masło i rozcieramy w palcach, aby powstała kruszonka. Chałkę kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 st. C.
Podajemy z ulubionym dżemem lub z masłem i ze szklanką mleka.