Upieczona w domu bije na głowę tę ze sklepu i z piekarni. Przepis na chałkę

Upieczona samodzielnie chałka to przysmak numer jeden na podwieczorek lub kolację. Delikatna i maślana chałeczka ma jeszcze jeden atut: można ją obsypać taką ilością kruszonki, jaką się tylko chce. Zapraszamy po przepis.

Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej

Pachnąca, domowa chałka podana z dżemem lub świeżym masełkiem to przysmak dla całej rodziny. Nie jest trudna w przygotowaniu, jej idealny smak wynagradza nawet konieczność wyrabiania ciasta drożdżowego. Jak samodzielnie upiec chałkę? Mamy przepis.

Zobacz wideo

Chałka - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki + mąka do podsypania,
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g drobnego cukru,
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania wierzchu

Jak zrobić chałkę?

Do miseczki wkruszamy lub wsypujemy drożdże, zalewamy podgrzanym (ale nie gorącym!) mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Odstawiamy rozczyn, by zaczął pracować.

Do dużej miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy rozczyn, dodajemy masło i wbijamy jajko. Rękami wyrabiamy ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Potem wykładamy ciasto na stolnicę, podsypujemy mąką i zagniatamy. Dzielimy je na trzy części, rozwałkowujemy je na dość grube walce i zaplatamy warkocz.

Mąkę i cukier mieszamy, dodajemy do niej masło i rozcieramy w palcach, aby powstała kruszonka. Chałkę kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 st. C.

Podajemy z ulubionym dżemem lub z masłem i ze szklanką mleka. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA