Babka marmurkowa przepis na wielkanocne ciasto palce lizać. Lepsza niż z najlepszej cukierni

Wielkanocny tydzień to czas wielkich przygotowań. Gotowanie świątecznych potraw, zakupy i wspólny czas z rodziną. To magiczny czas, który warto przeżyć dobrze.

Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Świąteczne potrawy, siedzenie przy wspólnym stole i zajadanie wszystkich pyszności to najmilszy moment w tym całym zgiełku. Stoły zastawione odświętnymi potrawami, wspólny czas z rodziną. Każdy zapewne z nas kocha słodkości, jeśli twoja rodzina również to świetnie się składa. Domowa babka marmurkowa to hit Wielkanocy. Smakuje każdemu, jest delikatna, mokra w środku i nie wymaga kuchennych umiejętności. To proste ciasto, które wyjdzie za każdym razem. Śmiało wypróbuj już dziś, a zobaczysz, że zniknie ze talerza w kilka minut. Do dzieła!

Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Składniki:

  • Mąka pszenna (2 szklanki)
  • Jajka (5 sztuk w temperaturze pokojowej )
  • Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • Kakao (2 łyżki)
  • Masło (250 g)
  • Cukier (pół szklanki)
  • Mleko (2-3 łyżki)
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Na samym początku przygotuj foremkę do pieczenia babki. Wysmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą.
  2. Masło w temperaturze pokojowej zacznij ucierać z cukrem. Gdy już powstanie gładka masa dodawaj cały czas miksując jajka.
  3. W jednej misce przygotuj składniki suche (mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą).
  4. Następnie do masy zacznij dodawać mąkę z mlekiem (raz mleko raz mąkę). Miksuj cały czas, na sam koniec delikatnie całość wymieszaj.
  5. Teraz część ciasta przełóż do przygotowanej foremki.
  6. Do pozostałej masy (około 1/3) wsyp kakao i wymieszaj.  Przelej tak przygotowane ciasto do foremki i przykryj jasną część. Weź widelec i zrób zygzaki na cieście.
  7. Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika na 180 stopni i piecz przez 50-60 minut (do suchego patyczka).

Tak przygotowaną babkę podaj swoim gościom na Wielkanoc. Gwarantujemy, że posmakuje każdemu. Wierzch ciasta możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego! 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.