Keks - przepis na tradycyjne ciasto z bakaliami. Deser słodki i bogaty w dodatki

Najsmaczniejszy keks to ten przygotowany w domu. Kolorowe, bakaliowe wnętrze zasmakuje każdemu. Keks naszej receptury z pewnością zachwyci domowników i twoich gości.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Keks przygotowany w domu smakuje najlepiej i bogaty jest w pyszne, słodkie kandyzowane owoce. Jeśli zastanawiasz się nad odpowiednim wypiekiem postaw właśnie na niego. Jest smaczny i przez bardzo długi czas pozostaje świeży.

Keks - skąd wzięła się tradycja wypiekania tego ciasta?

Keks znali już starożytni Rzymianie i dodawali do niego owoce granatowca, orzeszki piniowe i rodzynki. Ciasto zyskało popularność w wielu krajach. Keks uznaje się za ciasto rodem z Wielkiej Brytanii. Ta tradycja od wielu lat funkcjonuje też w naszym kraju. Najczęściej przygotowywane jest w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. W Polsce keks występuje również pod nazwą cwibak, które pochodzi od niemieckiego słowa zwieback. Dawniej wypiekane ciasto przekładano warstwowo bakaliami, a następnie powtórnie pieczono.

Zobacz wideo Wytrawny keks z warzywami - wersja włoska

Przepis na keks - tradycyjne ciasto z bakaliami

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • kostka masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • ½  łyżeczki soli
  • ¾  łyżeczki aromatu śmietankowego
  • ¼  szklanki mleka
  • 50 ml rumu
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 200 g miękkich bakalii np. żurawina, daktyle, śliwki, orzechy, kandyzowane owoce

Sposób przygotowania:

Wcześniejsze przygotowanie wszystkich produktów, tak by były w zasięgu ręki bardzo ułatwi nam pracę. 

Zaczynamy od drobnego pokrojenia wszystkich bakalii, które dokładnie mieszamy z dodatkiem łyżki mąki.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy sodę i sól. Kostkę masła ucieramy z cukrem na gładką masę. Ważne by cukier się rozpuścił. Do powstałej masy dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując na małych obrotach. Do ciasta dodajemy stopniowo mąkę, aromat i rum. Zachowujemy odstępy przy dodawaniu składników i mieszamy. Kolejnym krokiem jest wsypanie bakalii i dokładne połączenie produktów. 

Przygotowujemy natłuszczoną, podłużną formę i przekładamy masę. Pieczemy w 180º C przez godzinę i 15 minut. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy przykryte bawełnianą ściereczką - wtedy przez długi czas zachowa świeżość. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: