Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Keks przygotowany w domu smakuje najlepiej i bogaty jest w pyszne, słodkie kandyzowane owoce. Jeśli zastanawiasz się nad odpowiednim wypiekiem postaw właśnie na niego. Jest smaczny i przez bardzo długi czas pozostaje świeży.
Keks znali już starożytni Rzymianie i dodawali do niego owoce granatowca, orzeszki piniowe i rodzynki. Ciasto zyskało popularność w wielu krajach. Keks uznaje się za ciasto rodem z Wielkiej Brytanii. Ta tradycja od wielu lat funkcjonuje też w naszym kraju. Najczęściej przygotowywane jest w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. W Polsce keks występuje również pod nazwą cwibak, które pochodzi od niemieckiego słowa zwieback. Dawniej wypiekane ciasto przekładano warstwowo bakaliami, a następnie powtórnie pieczono.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wcześniejsze przygotowanie wszystkich produktów, tak by były w zasięgu ręki bardzo ułatwi nam pracę.
Zaczynamy od drobnego pokrojenia wszystkich bakalii, które dokładnie mieszamy z dodatkiem łyżki mąki.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy sodę i sól. Kostkę masła ucieramy z cukrem na gładką masę. Ważne by cukier się rozpuścił. Do powstałej masy dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując na małych obrotach. Do ciasta dodajemy stopniowo mąkę, aromat i rum. Zachowujemy odstępy przy dodawaniu składników i mieszamy. Kolejnym krokiem jest wsypanie bakalii i dokładne połączenie produktów.
Przygotowujemy natłuszczoną, podłużną formę i przekładamy masę. Pieczemy w 180º C przez godzinę i 15 minut. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy przykryte bawełnianą ściereczką - wtedy przez długi czas zachowa świeżość.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.