Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Na wielkanocnym stole zazwyczaj stawiamy na tradycyjne i sprawdzone potrawy. Święta to jednak doskonały moment na małe eksperymenty w kuchni. Na wielkanocnym stole poza klasycznymi daniami takimi jak żurek, sałatki, czy jajka nie powinno zabraknąć przekąsek. Podpowiadamy jak je przygotować, by były smaczne i pięknie wyglądały.
Wielkanocne przekąski możemy przygotować z jajek, świeżych warzyw, pieczonych mięs czy ryb. Podczas świąt wielkanocnych to właśnie te produkty królują na naszych stołach. Warto to wykorzystać i dodać do tradycyjnych, znanych przepisów nieco ekstrawagancji. Nie bójmy się odważnych rozwiązań i łączmy nowe smaki. To nie tylko zachwyci naszych gości, ale też w oryginalny sposób przyozdobi świąteczny stół.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania jaj na twardo. Następnie studzimy je i kroimy na pół. Żółtka jaja ostrożnie wyciągamy przy pomocy łyżeczki.
Żółtka przekładamy do miski, dodajemy tuńczyka i drobno pokrojone ogórki. Całość mieszamy.
Dodajemy majonez, jogurt i musztardę. Przyprawimy i wrzucamy drobno pokrojony szczypiorek.
Dokładnie mieszamy pastę i nadziewamy nią białka jaja. Możemy wykorzystać szprycę i ładnie udekorować jaja masą. Układamy na ozdobnym talerzu i posypujemy szczypiorkiem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Śledzie dokładnie płuczemy w zimniej wodzie i kroimy na małe kawałki o długości około 3 cm. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majeranek, oliwę, sól i pieprz.
W misce warstwowo układamy rybę i każdą z warstw polewamy czosnkową marynatą. Tak przygotowane śledzie chłodzimy przed podaniem w lodówce.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w podłużne plastry. Warzywo skrapiamy oliwą, smażymy z obu stron na patelni grillowej.
Gdy cukinia wystygnie, nakładamy na nią szynkę i kawałki suszonego pomidora. Zawijamy w rulonik i spinamy wykałaczką. Przystawka świetnie smakuje z delikatnym sosem jogurtowo - ziołowym.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Zaczynamy od przygotowania ciasta - mąkę przesiewamy i łączymy z chłodnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i sól. Ciasto energicznie wyrabiamy, a gotowe rozwałkowujemy.
Przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi i wkładamy je do formy na babeczkę. Spody pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Przestudzone babeczki wyciągamy z foremek.
Następnie przygotowujemy farsz. Ugotowane na twardo jaja obieramy i przekładamy do miski. Ze szprotek odciskamy nadmiar oleju (około 1/4 puszki odkładamy) i dodajemy do jajek razem z majonezem. Farsz dokładnie blendujemy i przekładamy do szprycy.
Przygotowane mini spody dekorujemy farszem. Na wierzchu układamy małą szprotkę, a całość posypujemy natką pietruszki.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.