Przekąski na Wielkanoc - zasmakują i ozdobią stół. Wykonasz je w kilka minut

Na świątecznym stole poza jajkami, żurkiem i domowymi wędlinami nie może zabraknąć przystawek. Przekąski na Wielkanoc są nie tylko smaczne, ale też pięknie ozdabiają stół. Sprawdź jak je przygotować i zaskocz swoich bliskich w te święta.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Na wielkanocnym stole zazwyczaj stawiamy na tradycyjne i sprawdzone potrawy. Święta to jednak doskonały moment na małe eksperymenty w kuchni. Na wielkanocnym stole poza klasycznymi daniami takimi jak żurek, sałatki, czy jajka nie powinno zabraknąć przekąsek. Podpowiadamy jak je przygotować, by były smaczne i pięknie wyglądały. 

Przekąski i przystawki na Wielkanoc. Zaskocz swoich bliskich świątecznym menu

Wielkanocne przekąski możemy przygotować z jajek, świeżych warzyw, pieczonych mięs czy ryb. Podczas świąt wielkanocnych to właśnie te produkty królują na naszych stołach. Warto to wykorzystać i dodać do tradycyjnych, znanych przepisów nieco ekstrawagancji. Nie bójmy się odważnych rozwiązań i łączmy nowe smaki. To nie tylko zachwyci naszych gości, ale też w oryginalny sposób przyozdobi świąteczny stół

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Jajka faszerowane tuńczykiem. Przekąska, którą pokochają fani rybnych dań

Składniki:

  • 10 jajek
  • tuńczyka z puszki
  • 4 ogórki konserwowe
  • łyżka jogurtu naturalnego gęstego
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • sól 
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ugotowania jaj na twardo. Następnie studzimy je i kroimy na pół. Żółtka jaja ostrożnie wyciągamy przy pomocy łyżeczki. 

Żółtka przekładamy do miski, dodajemy tuńczyka i drobno pokrojone ogórki. Całość mieszamy. 

Dodajemy majonez, jogurt i musztardę. Przyprawimy i wrzucamy drobno pokrojony szczypiorek. 

Dokładnie mieszamy pastę i nadziewamy nią białka jaja. Możemy wykorzystać szprycę i ładnie udekorować jaja masą. Układamy na ozdobnym talerzu i posypujemy szczypiorkiem.

Przepis na śledzie z majerankiem i czosnkiem. Wypróbuj, jeśli domownikom znudziły się te w oleju i śmietanie 

Składniki:

  • 500 g matiasów
  • 6 ząbków czosnku,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól 
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie dokładnie płuczemy w zimniej wodzie i kroimy na małe kawałki o długości około 3 cm. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majeranek, oliwę, sól i pieprz. 

W misce warstwowo układamy rybę i każdą z warstw polewamy czosnkową marynatą. Tak przygotowane śledzie chłodzimy przed podaniem w lodówce. 

Roladki z cukinią i szynką. Przepis na efektowną przekąskę, po którą chętnie sięgną najmłodsi

Składniki:

  • 300 g cukinii
  • 8 plastrów polędwicy łososiowej
  • oliwa
  • suszone pomidory
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w podłużne plastry. Warzywo skrapiamy oliwą, smażymy z obu stron na patelni grillowej.

Gdy cukinia wystygnie, nakładamy na nią szynkę i kawałki suszonego pomidora. Zawijamy w rulonik i spinamy wykałaczką. Przystawka świetnie smakuje z delikatnym sosem jogurtowo - ziołowym.

Przepis na spektakularne tarteletki z pastą rybno-jajeczną. Zachwycą gości

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • sól

Składniki na farsz:

  • puszka szprotek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • natka pietruszki 
  • sól
  • pieprz

Zaczynamy od przygotowania ciasta - mąkę przesiewamy i łączymy z chłodnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i sól. Ciasto energicznie wyrabiamy, a gotowe rozwałkowujemy. 

Przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi i wkładamy je do formy na babeczkę. Spody pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Przestudzone babeczki wyciągamy z foremek.

Następnie przygotowujemy farsz. Ugotowane na twardo jaja obieramy i przekładamy do miski. Ze szprotek odciskamy nadmiar oleju (około 1/4 puszki odkładamy) i dodajemy do jajek razem z majonezem. Farsz dokładnie blendujemy i przekładamy do szprycy. 

Przygotowane mini spody dekorujemy farszem. Na wierzchu układamy małą szprotkę, a całość posypujemy natką pietruszki. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: