Keks - przepis na tradycyjne ciasto wigilijne. Kluczowe miękkie wnętrze wypełnione po brzegi bakaliami

Keks to jeden z tradycyjnych wypieków bożonarodzeniowych. Słodki, delikatny i puszysty placek z dużą ilością bakalii to synonim świąt. Kluczowe są złote proporcje i spora ilość kolorowych dodatków, które sprawiają, że ciasto jest miękkie, puszyste i wilgotne.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W świątecznym menu nie może zabraknąć słodkich wypieków i ciekawych deserów. Flagowym rarytasem jest bez dwóch zdań keks. Delikatne, puszyste i miękkie ciasto wypełnione po brzegi bakaliami gwarantuje zadowolenie domowników i gości. 

Keks - tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe

Chociaż keks to proste do przygotowania ciasto, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych wskazówek. Mowa tu przede wszystkim o odpowiednich proporcjach i dodaniu do masy... jabłka. Owoc gwarantuje, że wypiek będzie wilgotny i wyjątkowo smaczny. 

W przygotowaniu bożonarodzeniowego rarytasu nie można zapomnieć także o bakaliach. Może być to żurawina, rodzynki, suszone lub kandyzowane owoce, orzechy lub migdały. Tak przygotowane ciasto sprawdzi się jako poczęstunek dla gości lub słodki dodatek do porannej kawy

Zobacz wideo Chlebek z tęczowymi piegami, czyli ciasto z suszonymi owocami

Przepis na świąteczny keks z bakaliami

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej,
  • 180 g drobnego cukru,
  • 5 jajek,
  • jabłko, 
  • dwie łyżeczki cynamonu, 
  • 250 g masła,
  • pół łyżeczki sody,
  • łyżka mleka,
  • 2 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy,
  • 300 g bakalii. 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przełożenia masła i cukru do miski i miksowania na dużych obrotach, do uzyskania kremowej masy. 
  2. Cały czas miksując, wbijamy kolejno jaja. 
  3. Mąkę, sodę i cynamon przekładamy do miski, mieszamy i łączymy z masą. Całość ponownie miksujemy na dużych obrotach. 
  4. Obtoczone w mące bakalie, skórkę kandyzowaną i pokrojone w kawałki jabłko dodajemy do ciasta. Mieszamy łyżką i przelewamy do formy. 
  5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Warto dla pewności wykonać test drewnianym patyczkiem. 
  6. Tak przygotowane ciasto studzimy i dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA