Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W świątecznym menu nie może zabraknąć słodkich wypieków i ciekawych deserów. Flagowym rarytasem jest bez dwóch zdań keks. Delikatne, puszyste i miękkie ciasto wypełnione po brzegi bakaliami gwarantuje zadowolenie domowników i gości.
Keks - tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe
Chociaż keks to proste do przygotowania ciasto, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych wskazówek. Mowa tu przede wszystkim o odpowiednich proporcjach i dodaniu do masy... jabłka. Owoc gwarantuje, że wypiek będzie wilgotny i wyjątkowo smaczny.
W przygotowaniu bożonarodzeniowego rarytasu nie można zapomnieć także o bakaliach. Może być to żurawina, rodzynki, suszone lub kandyzowane owoce, orzechy lub migdały. Tak przygotowane ciasto sprawdzi się jako poczęstunek dla gości lub słodki dodatek do porannej kawy.
Zobacz wideo Chlebek z tęczowymi piegami, czyli ciasto z suszonymi owocami
Przepis na świąteczny keks z bakaliami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 180 g drobnego cukru,
- 5 jajek,
- jabłko,
- dwie łyżeczki cynamonu,
- 250 g masła,
- pół łyżeczki sody,
- łyżka mleka,
- 2 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy,
- 300 g bakalii.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przełożenia masła i cukru do miski i miksowania na dużych obrotach, do uzyskania kremowej masy.
- Cały czas miksując, wbijamy kolejno jaja.
- Mąkę, sodę i cynamon przekładamy do miski, mieszamy i łączymy z masą. Całość ponownie miksujemy na dużych obrotach.
- Obtoczone w mące bakalie, skórkę kandyzowaną i pokrojone w kawałki jabłko dodajemy do ciasta. Mieszamy łyżką i przelewamy do formy.
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Warto dla pewności wykonać test drewnianym patyczkiem.
- Tak przygotowane ciasto studzimy i dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.