Keks na oleju - ciekawy pomysły na świąteczny wypiek

Keks na oleju? Czemu nie! Dobrze jest eksperymentować w kuchni - również jeśli chodzi o wypieki. Tradycja świąt może więc zostać urozmaicona o nowe spojrzenie na klasyczne pomysły na ciasta.

Prosty keks na oleju według pomysłu Katarzyny Bosackiej

Prosty keks na oleju to łatwe do zrobienia ciasto, a mimo to efekty są godne uwagi. Do tego przepisu używany jest olej rzepakowy, który bywa bardzo niedoceniany w kuchni, a zwłaszcza cukiernictwie, choć jest pyszny i świetnie nadaje się do wypieków. Warto o nim wiedzieć, że posiada nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas omega-6 i kwas omega-3, które mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania mięśnia sercowego, układu krwionośnego, nerek czy kondycji skóry. Tłuszcze te mają ogromne znaczenie także dla zdrowia mózgu. Warto więc korzystać z bogactwa oleju rzepakowego. 

Składniki: 4 jaja, szklanka cukru, 0,5 szklanki oleju rzepakowego, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, odrobina aromatu waniliowego, bakalie – 1,5 szklanki różnych

Zobacz wideo Próżniak, czyli gdy bakalie w keksie zastąpimy jabłkami

Przepis na keks z olejem – opis przygotowania

Najważniejsze to na początku przygotować wszystkie niezbędne produkty. Gdy już wszystko zostanie zgromadzone, a zwłaszcza będą już posiekane suszone owoce i orzechy, można przystąpić do dalszych czynności, aby nasz przepis na świąteczny keks z olejem podbił serca rodziny.

  1. Całe jajka wybić do miski i zmiksować z cukrem - na początku na najwyższych obrotach, gdy masa będzie puszysta można stopniowo zmniejszyć.
  2. Dolać olej.
  3. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito i dodać stopniowo do masy - zmiksować wszystko razem.
  4. Następnie wrzucić owoce i wymieszać łyżką - drewnianą bądź silikonową.
  5. Standardowo poleca się do takich ciast tzw. foremki keksówki, ale można użyć też innych, jak np. tortownicę albo do pieczenia babek. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Blachę należy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto do naczynia i piec przez ok. 45-60 minut w temperaturze 180°C. Następnie wyjąć do ostudzenia.
  6. Można polać dowolną polewą. Przepis ten nadaje się również do wykorzystania przy innych okazjach niż świąteczne, np. latem ze świeżymi lub mrożonymi owocami.

Zobacz też: Keks. Przepis Magdy Gessler to niejedyny sposób na wyjątkowy wypiek świąteczny

Więcej o:
Copyright © Agora SA