Prosty keks na oleju to łatwe do zrobienia ciasto, a mimo to efekty są godne uwagi. Do tego przepisu używany jest olej rzepakowy, który bywa bardzo niedoceniany w kuchni, a zwłaszcza cukiernictwie, choć jest pyszny i świetnie nadaje się do wypieków. Warto o nim wiedzieć, że posiada nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas omega-6 i kwas omega-3, które mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania mięśnia sercowego, układu krwionośnego, nerek czy kondycji skóry. Tłuszcze te mają ogromne znaczenie także dla zdrowia mózgu. Warto więc korzystać z bogactwa oleju rzepakowego.
Składniki: 4 jaja, szklanka cukru, 0,5 szklanki oleju rzepakowego, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, odrobina aromatu waniliowego, bakalie – 1,5 szklanki różnych
Najważniejsze to na początku przygotować wszystkie niezbędne produkty. Gdy już wszystko zostanie zgromadzone, a zwłaszcza będą już posiekane suszone owoce i orzechy, można przystąpić do dalszych czynności, aby nasz przepis na świąteczny keks z olejem podbił serca rodziny.
Zobacz też: Keks. Przepis Magdy Gessler to niejedyny sposób na wyjątkowy wypiek świąteczny