Proste ciasto na święta, które poleży aż do sylwestra. Stary przepis na keks, który nie zawodzi

Keks to chyba najlepsze ciasto na święta, kiedy nie mamy czasu urabiać sobie rąk po łokcie, a dodatkowo lubimy smaczne, kruche wypieki. Oprócz prostoty wykonania niewątpliwą zaletą tego ciasta jest to, że z czasem nabiera smaku, więc jeśli dziś upieczesz keks, możesz się nim zajadać aż do sylwestra (o ile coś jeszcze zostanie). Oto przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Nie ma lepszego ciasta na święta.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Keks to obok piernika i makowca chyba najpopularniejsze ciasto na Boże Narodzenie, a my mamy na nie najlepszy przepis. Keks jest kruchy i delikatny, pełno w nim bakalii, a niektórzy twierdzą, że z czasem nabiera smaku. Jeśli więc chcesz upiec ciasto idealne zarówno na święta, jak również na przykład na sylwestra, keks będzie świetnym wyborem, a przepis ze starego zeszytu mojej mamy na pewno zapewni fantastyczny efekt.

Keks - przepis na świąteczne ciasto

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 średnie jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • niepełna łyżeczka esencji waniliowej
  • 200 g mieszanki bakaliowej
  • 1/4 szklani mleka
  • garść rodzynek
  • kilka orzechów
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g mieszanki kandyzowanych owoców 
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • polewa z białej lub mlecznej czekolady

Sposób wykonania:

  1. Bakalie, orzechy i kandyzowane owoce przełóż do miski. Wsyp do nich pełną łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sodę i całość wymieszaj.
  3. Do innej miski włóż miękkie masło. Dodaj cukier i za pomocą miksera na dużych obrotach utrzyj całość na jasną, puszystą masę. 
  4. Do masła z cukrem stopniowo dodawaj po jednym jajku i dalej miksuj, ale na niższych obrotach. Następnie dodawaj po łyżce mąki i odrobinie mleka. Dalej mieszaj na wolnych obrotach.
  5. Przygotuj keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Do ciasta dodaj mieszankę bakali i wszystkie dodatki, wymieszaj ciasto szpatułką i przełóż do formy. 
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Piecz ciasto przez godzinę i 15 minut. Kiedy ostygnie, udekoruj je polewą. Jeśli chcesz dłużej zachować je w świeżoci, przykryj je lnianą ściereczką. 
Więcej o: