Przepis na keks Ewy Wachowicz. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Przepis na keks Ewy Wachowicz to najlepszy wybór. Sprawdzona receptura daje nam gwarancję na udane świąteczne wypieki. Co ważne, przepis wcale nie jest trudny w przygotowaniu i każdy powinien sobie z tym poradzić.

Keks Ewy Wachowicz - przepis, który oczarował widzów

Keks Ewy Wachowicz to top of the top, jeśli chodzi o kulinarne wypieki. Autorski przepis zachwycił wielu fanów. Mimo swojej prostoty ciasto jest wyjątkowe, wprost idealne do świątecznej herbaty lub filiżanki aromatycznej świeżo parzonej kawy. Poniżej przepis na keks Ewy Wachowicz.

Składniki, które są nam potrzebne do wykonania to:

  • kostka masła
  • 5 średnich jaj
  • 300 g mąki
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • cytryna 
  • 500 g bakalii + garść rodzynek
  • około 2 łyżek rumu

Keks z owocami kandyzowanymi.Keks z owocami kandyzowanymi. zdjęcie ilustracyjne/ repinanatoly, iStock

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać. Połączyć z proszkiem do pieczenia i sól.
  2. Masło utrzeć z cukrem.
  3. Dodać jajka.
  4. Rodzynki wyparzyć. Namoczyć je w gorącej wodzie z rumem.
  5. Odsączyć. Bakalie posiekać. Posypać je mąką. Dodać otartą skórkę cytryny.
  6. Dołożyć do masy. Wymieszać i włożyć do keksówki.
  7. Piec przez 15 minut w temperaturze około 180 stopni.
Zobacz wideo Próżniak, czyli gdy bakalie w keksie zastąpimy jabłkami

Jak upiec keks - zajrzyj do przepisu na keks z białek

Jak upiec keks na bazie białek? Nie jest to trudne. Poniżej znajdziesz przepis, który zawiera orzechy. Taki dodatek do keksu sprawia, że ciasto zyskuje niepowtarzalny smak. Dodatkowo nabiera ono ciekawej konsystencji. Recepturę na keks z białek znajdziecie tutaj:

Keks na białkach z orzechami:

Składniki:

  • około 8 białek
  • 500 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka łuskanych orzechów
  • 25 dag masła + do posmarowania

Keks świąteczny można przygotować na wiele sposobów.Keks świąteczny można przygotować na wiele sposobów. zdjęcie ilustracyjne/ Sarsmis, iStock

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywno.
  2. Dołożyć stopniowo cukier.
  3. Całość ubić.
  4. Dołożyć cukier waniliowy.
  5. Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dołożyć stopniowo do białek.
  6. Rozpuścić masło i dolać stopniowo do masy.
  7. Posiekać orzechy. Dołożyć do masy.
  8. Przygotować blaszkę.
  9. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
  10. Ciasto jest gotowe.

Przepis na keks morelowy z pomarańczami z dodatkiem likieru

Keks morelowy z pomarańczami z całą pewnością zrobi furorę przy rodzinnym stole. Receptura jest bardzo prosta, a ciasto zawsze wychodzi. Poniżej znajdziesz przepis na keks morelowy z pomarańczami z dodatkiem likieru.

Składniki:

  • 100 g masła
  • szklanka mąki
  • 5 jaj
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g moreli suszonych
  • 100 g rodzynek
  • 60 g orzechów
  • sok z pomarańczy i cytryny
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • opcjonalnie napar herbaty mandarynkowej
  • likier pomarańczowy
  • 50 g mlecznej czekolady

Keks z marcepanemKeks z marcepanem shutterstock

Wykonanie:

  1. Rozpuść białą czekoladę. Pozostaw do przestudzenia.
  2. Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj stopniowo po jednym jajku.
  3. Mąkę przesiej. Dołóż do powyższej masy.
  4. Porządnie zmiksuj.
  5. Wyparz morele i rodzynki. Następnie odcedź z wody i posiekaj. Orzechy, także posiekaj na drobno.
  6. Do masy dodaj miód, sok z cytryny i pomarańczy. Dodaj przestudzoną czekoladę.
  7. Bakalie wymieszaj z mąką i dodaj do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Przełożyć masę do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
  9. Upieczone ciasto przestudzić i nasączyć likierem i naparem z herbaty.
  10. Mleczną czekoladę rozpuścić i polać ciasto.

Zobacz też: Ciasto na pierogi jest kluczem do popisowego dania na święta. Przepis Magdy Gessler na ciasto z 3 składników

Więcej o:
Copyright © Agora SA