Przepis na keks Ewy Wachowicz to najlepszy wybór. Sprawdzona receptura daje nam gwarancję na udane świąteczne wypieki. Co ważne, przepis wcale nie jest trudny w przygotowaniu i każdy powinien sobie z tym poradzić.
3
istock / Estudio conceito
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Keks Ewy Wachowicz - przepis, który oczarował widzów
Keks Ewy Wachowicz to top of the top, jeśli chodzi o kulinarne wypieki. Autorski przepis zachwycił wielu fanów. Mimo swojej prostoty ciasto jest wyjątkowe, wprost idealne do świątecznej herbaty lub filiżanki aromatycznej świeżo parzonej kawy. Poniżej przepis na keks Ewy Wachowicz.
REKLAMA
Składniki, które są nam potrzebne do wykonania to:
kostka masła
5 średnich jaj
300 g mąki
szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
1-2 łyżki cukru waniliowego
cytryna
500 g bakalii + garść rodzynek
około 2 łyżek rumu
Keks z owocami kandyzowanymi.zdjęcie ilustracyjne/ repinanatoly, iStock
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać. Połączyć z proszkiem do pieczenia i sól.
Masło utrzeć z cukrem.
Dodać jajka.
Rodzynki wyparzyć. Namoczyć je w gorącej wodzie z rumem.
Odsączyć. Bakalie posiekać. Posypać je mąką. Dodać otartą skórkę cytryny.
Dołożyć do masy. Wymieszać i włożyć do keksówki.
Piec przez 15 minut w temperaturze około 180 stopni.
Zobacz wideo Próżniak, czyli gdy bakalie w keksie zastąpimy jabłkami
Jak upiec keks - zajrzyj do przepisu na keks z białek
Jak upiec keks na bazie białek? Nie jest to trudne. Poniżej znajdziesz przepis, który zawiera orzechy. Taki dodatek do keksu sprawia, że ciasto zyskuje niepowtarzalny smak. Dodatkowo nabiera ono ciekawej konsystencji. Recepturę na keks z białek znajdziecie tutaj:
Keks na białkach z orzechami:
Składniki:
około 8 białek
500 g cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
szklanka łuskanych orzechów
25 dag masła + do posmarowania
Keks świąteczny można przygotować na wiele sposobów.zdjęcie ilustracyjne/ Sarsmis, iStock
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno.
Dołożyć stopniowo cukier.
Całość ubić.
Dołożyć cukier waniliowy.
Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dołożyć stopniowo do białek.
Rozpuścić masło i dolać stopniowo do masy.
Posiekać orzechy. Dołożyć do masy.
Przygotować blaszkę.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Ciasto jest gotowe.
Przepis na keks morelowy z pomarańczami z dodatkiem likieru
Keks morelowy z pomarańczami z całą pewnością zrobi furorę przy rodzinnym stole. Receptura jest bardzo prosta, a ciasto zawsze wychodzi. Poniżej znajdziesz przepis na keks morelowy z pomarańczami z dodatkiem likieru.
Składniki:
100 g masła
szklanka mąki
5 jaj
szklanka cukru pudru
2 łyżki miodu
100 g moreli suszonych
100 g rodzynek
60 g orzechów
sok z pomarańczy i cytryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 g białej czekolady
opcjonalnie napar herbaty mandarynkowej
likier pomarańczowy
50 g mlecznej czekolady
Keks z marcepanemshutterstock
Wykonanie:
Rozpuść białą czekoladę. Pozostaw do przestudzenia.
Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj stopniowo po jednym jajku.
Mąkę przesiej. Dołóż do powyższej masy.
Porządnie zmiksuj.
Wyparz morele i rodzynki. Następnie odcedź z wody i posiekaj. Orzechy, także posiekaj na drobno.
Do masy dodaj miód, sok z cytryny i pomarańczy. Dodaj przestudzoną czekoladę.
Bakalie wymieszaj z mąką i dodaj do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj.
Przełożyć masę do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Upieczone ciasto przestudzić i nasączyć likierem i naparem z herbaty.