18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Likier jajeczny - przepis na holenderski specjał. Idealny na Boże Narodzenie, ale trzeba go zrobić 21 dni wcześniej

Likier jajeczny (advocaat) to holenderski słodki trunek, który wykonuje się na bazie jajek, alkoholu oraz cukru. To znakomity dodatek na świąteczny stół i nie tylko. Jak go zrobić? Podajemy sprawdzony przepis.

Likier jajeczny adwokat - sprawdź, jak zrobić świąteczny trunek

Likier jajeczny adwokat to specjał, który wywodzi się z Holandii. Trunek wykonuje się na bazie jajek, cukru oraz alkoholu. To, co wyróżnia go na tle innych likierów to przede wszystkim gęstość. Możemy spotkać go także pod nazwą advocaat lub w wersji spolszczonej jako adwokat jajeczny. Specjał możemy serwować do ciast, ciepłych deserów lub lodów. Poniżej podajemy sprawdzoną recepturę na likier jajeczny. Poniższy przepis będzie wykonany na bazie cukru waniliowego, cukru pudru oraz szklanki mleka. 

Likier jajeczny. Zdjęcie ilustracyjneLikier jajeczny. Zdjęcie ilustracyjne istock / Kseniya Romazanova

Potrawy świąteczne, które można mrozić. Sprawdź, jak zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami. Zdjęcie ilustracyjnePotrawy świąteczne, które można mrozić - lista dań i przepisy

Przepis na likier jajeczny: 

Składniki, które są nam potrzebne, to: 

  • 10 żółtek 
  • 500 g cukru pudru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 250 ml mleka 
  • 1 szklanka spirytusu 

Wykonanie krok po kroku: 

  1. Żółtka oddziel od białek. 
  2. Następnie do żółtek dodaj cukier puder. Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem. 
  3. Dołóż cukier waniliowy. 
  4. Powoli miksując, dodawaj szklankę mleka. Wykonuj to stopniowo. 
  5. Następnie dodawaj partiami spirytus. Pamiętaj o tym, aby cały czas mieszać. 
  6. Likier przelej do butelek i odstaw na trzy tygodnie. 
  7. Pamiętaj, że likier musi stać w zimnym miejscu. 
Zobacz wideo Ku-ku, ku-ku. Lepsza kukułka w kieliszku, niż gołąb na dachu

Przepis na adwokat jajeczny według Kingi Paruzel

Najlepszy przepis na adwokat jajeczny? Na czele rankingu na pewno znajduje się receptura Kingi Paruzel, finalistki I polskiej edycji MasterChef. Z całą pewnością będzie to wspaniały dodatek podczas świątecznego przyjęcia. Prosty przepis na adwokat jajeczny, który można przygotować jeden dzień przed świętami, znajdziesz poniżej. 

Sernik piernikowy, czyli świąteczne ciasto 2w1. Zdjęcie ilustracyjneSernik piernikowy - świąteczne ciasto 2w1. Wypróbuj przepisy, które zrobią furorę

Adwokat jajeczny - przepis w kilku punktach:

Składniki, które są na potrzebne, to: 

  • 6 żółtek 
  • 1 szklanka cukru białego 
  • około 300 ml mleka  skondensowanego niesłodzonego 
  • 250 czystej wódki 

Likier jajeczny adwokat. Zdjęcie ilustracyjneLikier jajeczny adwokat. Zdjęcie ilustracyjne istock / NATALYA KANISHCHEVA

Wykonanie krok po kroku: 

  1. Żółtka ubijać wraz z cukrem. 
  2. Proces ten wykonywać na parze przez około siedem minut. 
  3. Kiedy masa będzie gęsta dodać rozpuszczony cukier. 
  4. Pamiętać o tym, by cały czas miksować. 
  5. Dodać mleko skondensowane oraz wódkę. 
  6. Ubijać przez około pięć minut. 
  7. Tak przygotowanym likier przelać do butelek i ostudzić, a następnie włożyć do lodówki. 

Mała wskazówka: Jeżeli chcemy uzyskać likier o smaku kawowym lub czekoladowym, wystarczy dodać do masy odrobinę kawy lub czekolady ewentualnie kakao.   

Zobacz też: Sałatka na święta - ciekawy przepis Ewy Wachowicz i nie tylko. Wypróbuj je przed świętami

Więcej o: