Sernik na piernikowym spodzie - świąteczny hit krok po kroku
Sernik na piernikowym spodzie to "niebo w gębie". Puszysty sernik z piernikowym posmakiem rozpłynie się w ustach podczas uroczystej kolacji z rodziną. Poniżej znajdziecie przepis na ten przepyszny deser.
Składniki na masę:
- 1 kg twarogu (należy go zmielić)
- około 2 szklanek śmietanki (30-procentowej)
- 2 budynie o smaku waniliowym
- 7 jajek
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 szklanka cukru
Składniki na spód:
- 100 g masła
- około 500 gramów pierników
- szczypta cynamonu
Sernik na piernikowym spodzie. Zdjęcie ilustracyjne istock / grafvision
Wykonanie:
- Rozpuść masło w garnku. Dalej odstaw z ognia i rozkrusz pierniczki.
- Dokładnie wymieszaj z masłem. Dodaj cynamon.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Umieść na nim przygotowaną masę piernikową. Następnie przełóż do lodówki.
- W kolejnym kroku utrzyj ser z cukrem (1/2 szklanki).
- Rozdziel żółtka od białek. Dodawaj do sera stopniowo po 1 żółtku.
- Po wymieszaniu wsyp budyń.
- Białka ubij na sztywną pianę. Nie zapomnij o dodaniu odrobiny soli.
- Dalej dodaj 1/2 szklanki cukru. Całość ubij.
- Śmietankę schłodzić. Następnie ubić na sztywną pianę.
- Do masy dodaj białka i bitą śmietanę. Całość wymieszaj. Wsyp przyprawę piernikową i wymieszaj. Spód wyciągnij z lodówki i umieść na nim masę serową. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Piecz przez 60 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku, aby nie opadło.
Sernik z musem piernikowym - dowiedz się jak go wykonać
Sernik z musem piernikowym to znakomity deser na świąteczny deser. Delikatny mus sprawia, że ciasto jest niezwykle puszyste, lekkie. Poniżej receptura:
Składniki na spód:
- 2-3 opakowania herbatników
Składniki na masę:
- około 750 g zmielonego twarogu
- około 1 szklanki śmietany typu "kremówka"
- 2-3 jajka
- około 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
Składniki na mus piernikowy:
- około 2 łyżeczek żelatyny w proszku
- około 800 ml śmietanki kremówki + 200 ml dodatkowo
- około 50 ml wody
- około 400 g mlecznej czekolady
- 5 łyżeczek przyprawy korzennej
- po 1/2 łyżeczki imbiru, cynamonu
Sposób wykonania musu piernikowego:
- Czekoladę posiekać na drobno i włożyć do miski.
- W drugiej misce umieścić żelatynę, zalać ją wodą. Dokładnie wymieszać. Dalej odstawić do czasu, aż będzie gotowa.
- Śmietanę kremówkę podgrzać w garnku. Dalej zdjąć z ognia. Dodać przygotowaną żelatynę. Wymieszać. Dołożyć czekoladę. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Dodać przyprawę korzenną oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać i ostudzić.
- Ubić zimną kremówkę. Dołożyć wcześniej przygotowaną masę do około 1/3 porcji kremówki.
Sposób wykonania ciasta:
- Składniki na masę dokładnie zmiksować. Ważna wskazówka: masa nie może mieć dużo pęcherzyków powietrza, bo opadnie.
- Przygotować blaszkę. Na spodzie ułożyć herbatniki.
- Masę przełożyć na herbatniki.
- Piec ciasto w temperaturze około 160-170 stopni Celsjusza. Wybieramy wariant: góra - dół. Ciasto pieczemy przez niespełna godzinę.
- Ciasto po upieczeniu wystudzić. Posmarować je musem.
- Pierniczki pokruszyć.
- Dalej ubić śmietankę i przełożyć do rękawa. Śmietankę umieścić na każdym kawałku pokrojonego ciasta. Posypać pierniczkami. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Zobacz wideo
Sernik baskijski - prosty przepis
Puszysty sernik na piernikowym spodzie - z korzennymi ciasteczkami
Puszysty sernik na piernikowym spodzie z dodatkiem korzennych ciasteczek z pewnością zrobi furorę. Nie ma nic lepszego, aniżeli filiżanka świeżo zaparzonej kawy bądź aromatycznej herbaty z puszystym sernikiem, kiedy za oknem szaleje zimowa zawierucha.
Składniki na spód ciasta:
- około 300 g ciasteczek korzennych - zmielonych
- około 1/2 kostki masła - rozpuszczonego
Wykonanie spodu ciasta:
- Ciastka łączymy z masłem. Całość dokładnie mieszamy.
- Blaszkę wykładamy papierem. Masę przekładamy i wyrównujemy.
Sernik piernikowy. Zdjęcie ilustracyjne istock / Ika Rahma
Składniki na masę serową:
- około 8 jajek
- około 250 g cukru
- odrobina soli
- pół litra zimnej śmietanki kremówki
- kilogram sera - zmielonego
- 100 g mleka w proszku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- przyprawa do piernika, ekstrakt cytrynowy i waniliowy - po małej łyżeczce
Sposób wykonania:
- Żółtka utrzeć z cukrem w ilości około 150 g.
- Dodać ser. Całość zmiksować.
- Śmietankę ubić na sztywno - musi być zimna. Dołożyć do masy serowej.
- Dołożyć mleko w proszku oraz dwa rodzaje przesianej mąki. Dodać przyprawę do piernika i ekstrakty. Zmiksować.
- Białka ubić na sztywno. Dołożyć sól.
- Dodać pozostałą ilość cukru.
- Białka dołożyć do masy serowej i wymieszać.
- Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec przez około 1,5 godziny w temperaturze około 160 stopni Celsjusza.
Zobacz też: Ciasto na święta. Nie masz pomysłu na bożonarodzeniowe wypieki? Te z pewnością wyjdą idealnie