Sernik piernikowy to aromatyczne połączenie dwóch ciast: piernika i sernika. Nietuzinkowy wypiek, który może nas pozytywnie zaskoczyć. Jeżeli szukacie ciekawego przepisu na święta, koniecznie zobaczcie poniższe propozycje.
4
istock / gorchittza2012
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Sernik na piernikowym spodzie - świąteczny hit krok po kroku
Sernik na piernikowym spodzie to "niebo w gębie". Puszysty sernik z piernikowym posmakiem rozpłynie się w ustach podczas uroczystej kolacji z rodziną. Poniżej znajdziecie przepis na ten przepyszny deser.
REKLAMA
Składniki na masę:
1 kg twarogu (należy go zmielić)
około 2 szklanek śmietanki (30-procentowej)
2 budynie o smaku waniliowym
7 jajek
1 łyżka przyprawy do piernika
1 szklanka cukru
Składniki na spód:
100 g masła
około 500 gramów pierników
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Rozpuść masło w garnku. Dalej odstaw z ognia i rozkrusz pierniczki.
Dokładnie wymieszaj z masłem. Dodaj cynamon.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Umieść na nim przygotowaną masę piernikową. Następnie przełóż do lodówki.
W kolejnym kroku utrzyj ser z cukrem (1/2 szklanki).
Rozdziel żółtka od białek. Dodawaj do sera stopniowo po 1 żółtku.
Po wymieszaniu wsyp budyń.
Białka ubij na sztywną pianę. Nie zapomnij o dodaniu odrobiny soli.
Dalej dodaj 1/2 szklanki cukru. Całość ubij.
Śmietankę schłodzić. Następnie ubić na sztywną pianę.
Do masy dodaj białka i bitą śmietanę. Całość wymieszaj. Wsyp przyprawę piernikową i wymieszaj. Spód wyciągnij z lodówki i umieść na nim masę serową. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
Piecz przez 60 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku, aby nie opadło.
Sernik z musem piernikowym - dowiedz się jak go wykonać
Sernik z musem piernikowym to znakomity deser na świąteczny deser. Delikatny mus sprawia, że ciasto jest niezwykle puszyste, lekkie. Poniżej receptura:
Składniki na spód:
2-3 opakowania herbatników
Składniki na masę:
około 750 g zmielonego twarogu
około 1 szklanki śmietany typu "kremówka"
2-3 jajka
około 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
200 g cukru
1 cukier waniliowy
Składniki na mus piernikowy:
około 2 łyżeczek żelatyny w proszku
około 800 ml śmietanki kremówki + 200 ml dodatkowo
około 50 ml wody
około 400 g mlecznej czekolady
5 łyżeczek przyprawy korzennej
po 1/2 łyżeczki imbiru, cynamonu
Sposób wykonania musu piernikowego:
Czekoladę posiekać na drobno i włożyć do miski.
W drugiej misce umieścić żelatynę, zalać ją wodą. Dokładnie wymieszać. Dalej odstawić do czasu, aż będzie gotowa.
Śmietanę kremówkę podgrzać w garnku. Dalej zdjąć z ognia. Dodać przygotowaną żelatynę. Wymieszać. Dołożyć czekoladę. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Dodać przyprawę korzenną oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać i ostudzić.
Ubić zimną kremówkę. Dołożyć wcześniej przygotowaną masę do około 1/3 porcji kremówki.
Sposób wykonania ciasta:
Składniki na masę dokładnie zmiksować. Ważna wskazówka: masa nie może mieć dużo pęcherzyków powietrza, bo opadnie.
Przygotować blaszkę. Na spodzie ułożyć herbatniki.
Masę przełożyć na herbatniki.
Piec ciasto w temperaturze około 160-170 stopni Celsjusza. Wybieramy wariant: góra - dół. Ciasto pieczemy przez niespełna godzinę.
Ciasto po upieczeniu wystudzić. Posmarować je musem.
Pierniczki pokruszyć.
Dalej ubić śmietankę i przełożyć do rękawa. Śmietankę umieścić na każdym kawałku pokrojonego ciasta. Posypać pierniczkami. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Zobacz wideo Sernik baskijski - prosty przepis
Puszysty sernik na piernikowym spodzie - z korzennymi ciasteczkami
Puszysty sernik na piernikowym spodzie z dodatkiem korzennych ciasteczek z pewnością zrobi furorę. Nie ma nic lepszego, aniżeli filiżanka świeżo zaparzonej kawy bądź aromatycznej herbaty z puszystym sernikiem, kiedy za oknem szaleje zimowa zawierucha.