Sernik piernikowy, czyli świąteczne ciasto 2w1. Wypróbuj przepisy, które zrobią furorę wśród gości

Sernik piernikowy to aromatyczne połączenie dwóch ciast: piernika i sernika. Nietuzinkowy wypiek, który może nas pozytywnie zaskoczyć. Jeżeli szukacie ciekawego przepisu na święta, koniecznie zobaczcie poniższe propozycje.

Sernik na piernikowym spodzie - świąteczny hit krok po kroku

Sernik na piernikowym spodzie to "niebo w gębie". Puszysty sernik z piernikowym posmakiem rozpłynie się w ustach podczas uroczystej kolacji z rodziną. Poniżej znajdziecie przepis na ten przepyszny deser.

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu (należy go zmielić)
  • około 2 szklanek śmietanki (30-procentowej)
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 7 jajek
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru

Składniki na spód:

  • 100 g masła
  • około 500 gramów pierników
  • szczypta cynamonu
Sernik na piernikowym spodzie. Zdjęcie ilustracyjne
Sernik na piernikowym spodzie. Zdjęcie ilustracyjne istock / grafvision

Wykonanie:

  1. Rozpuść masło w garnku. Dalej odstaw z ognia i rozkrusz pierniczki.
  2. Dokładnie wymieszaj z masłem. Dodaj cynamon.
  3. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Umieść na nim przygotowaną masę piernikową. Następnie przełóż do lodówki.
  4. W kolejnym kroku utrzyj ser z cukrem (1/2 szklanki).
  5. Rozdziel żółtka od białek. Dodawaj do sera stopniowo po 1 żółtku.
  6. Po wymieszaniu wsyp budyń.
  7. Białka ubij na sztywną pianę. Nie zapomnij o dodaniu odrobiny soli.
  8. Dalej dodaj 1/2 szklanki cukru. Całość ubij.
  9. Śmietankę schłodzić. Następnie ubić na sztywną pianę.
  10. Do masy dodaj białka i bitą śmietanę. Całość wymieszaj. Wsyp przyprawę piernikową i wymieszaj. Spód wyciągnij z lodówki i umieść na nim masę serową. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  11. Piecz przez 60 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku, aby nie opadło.

Sernik z musem piernikowym - dowiedz się jak go wykonać

Sernik z musem piernikowym to znakomity deser na świąteczny deser. Delikatny mus sprawia, że ciasto jest niezwykle puszyste, lekkie. Poniżej receptura:

Składniki na spód:

  • 2-3 opakowania herbatników

Składniki na masę:

  • około 750 g zmielonego twarogu
  • około 1 szklanki śmietany typu "kremówka"
  • 2-3 jajka
  • około 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy

Składniki na mus piernikowy:

  • około 2 łyżeczek żelatyny w proszku
  • około 800 ml śmietanki kremówki + 200 ml dodatkowo
  • około 50 ml wody
  • około 400 g mlecznej czekolady
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej
  • po 1/2 łyżeczki imbiru, cynamonu

Sposób wykonania musu piernikowego:

  1. Czekoladę posiekać na drobno i włożyć do miski.
  2. W drugiej misce umieścić żelatynę, zalać ją wodą. Dokładnie wymieszać. Dalej odstawić do czasu, aż będzie gotowa.
  3. Śmietanę kremówkę podgrzać w garnku. Dalej zdjąć z ognia. Dodać przygotowaną żelatynę. Wymieszać. Dołożyć czekoladę. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Dodać przyprawę korzenną oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać i ostudzić.
  4. Ubić zimną kremówkę. Dołożyć wcześniej przygotowaną masę do około 1/3 porcji kremówki.

Sposób wykonania ciasta:

  1. Składniki na masę dokładnie zmiksować. Ważna wskazówka: masa nie może mieć dużo pęcherzyków powietrza, bo opadnie.
  2. Przygotować blaszkę. Na spodzie ułożyć herbatniki.
  3. Masę przełożyć na herbatniki.
  4. Piec ciasto w temperaturze około 160-170 stopni Celsjusza. Wybieramy wariant: góra - dół. Ciasto pieczemy przez niespełna godzinę.
  5. Ciasto po upieczeniu wystudzić. Posmarować je musem. 
  6. Pierniczki pokruszyć.
  7. Dalej ubić śmietankę i przełożyć do rękawa. Śmietankę umieścić na każdym kawałku pokrojonego ciasta. Posypać pierniczkami. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Zobacz wideo Sernik baskijski - prosty przepis

Puszysty sernik na piernikowym spodzie - z korzennymi ciasteczkami

Puszysty sernik na piernikowym spodzie z dodatkiem korzennych ciasteczek z pewnością zrobi furorę. Nie ma nic lepszego, aniżeli filiżanka świeżo zaparzonej kawy bądź aromatycznej herbaty z puszystym sernikiem, kiedy za oknem szaleje zimowa zawierucha.

Składniki na spód ciasta:

  • około 300 g ciasteczek korzennych - zmielonych
  • około 1/2 kostki masła - rozpuszczonego

Wykonanie spodu ciasta:

  1. Ciastka łączymy z masłem. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Blaszkę wykładamy papierem. Masę przekładamy i wyrównujemy.
Sernik piernikowy. Zdjęcie ilustracyjne
Sernik piernikowy. Zdjęcie ilustracyjne istock / Ika Rahma

Składniki na masę serową:

  • około 8 jajek
  • około 250 g cukru
  • odrobina soli
  • pół litra zimnej śmietanki kremówki
  • kilogram sera - zmielonego
  • 100 g mleka w proszku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do piernika, ekstrakt cytrynowy i waniliowy - po małej łyżeczce

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem w ilości około 150 g.
  2. Dodać ser. Całość zmiksować.
  3. Śmietankę ubić na sztywno - musi być zimna. Dołożyć do masy serowej.
  4. Dołożyć mleko w proszku oraz dwa rodzaje przesianej mąki. Dodać przyprawę do piernika i ekstrakty. Zmiksować.
  5. Białka ubić na sztywno. Dołożyć sól.
  6. Dodać pozostałą ilość cukru.
  7. Białka dołożyć do masy serowej i wymieszać.
  8. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec przez około 1,5 godziny w temperaturze około 160 stopni Celsjusza.

Zobacz też: Ciasto na święta. Nie masz pomysłu na bożonarodzeniowe wypieki? Te z pewnością wyjdą idealnie

Więcej o: