Sernik dyniowy to wymarzony jesienny deser. Przepis jest prosty, ale w tym przypadku musisz użyć piekarnika dwa razy - najpierw upiecz dynię, potem całe ciasto. Jeśli szukasz inspiracji na halloweenowe przyjęcie, sernik dyniowy będzie słodkim strzałem w dziesiątkę.
fot. Ekaterina Khoroshilova/ shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Sernik dyniowy jest naprawdę łatwym ciastem i trzeba się naprawdę bardzo postarać, żeby nie wyszedł. Jak zrobić perfekcyjne jesienne ciasto? Kiedy upieczesz dynię i zmiksujesz ją na gładkie purée, masz za sobą połowę roboty - reszta to czysta przyjemność.
REKLAMA
Sernik dyniowy - przepis na idealne ciasto na Halloween
Składniki:
500 g dyni ze skórą
300 g ciasteczek lub herbatników
70 g masła
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
200 g cukru
250 g serka mascarpone
3 średnie jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Dynię pokrój na kawałki i ułóż ją na blaszce. Piecz ją w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Następnie za pomocą łyżki oddziel upieczony miąższ od skóry i zblenduj go na gładkie purée. Pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj spód ciasta. Ciasteczka drobno rozkrusz w malakserze i przełóż do miski. W rondelku roztop masło i wlej do ciasteczek. Wymieszaj dokładnie i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię.
Do dużej miski włóż twaróg, dodaj upieczoną dynię oraz serek mascarpone i połącz całość za pomocą miksera. Następnie dodaj oba cukry, jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Ponownie zmiksuj i wylej na spód z ciasteczek.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Sernik dyniowy piecz przez godzinę. Po tym czasie pozostaw go do ostygnięcia. Przed podaniem udekoruj polewą z białej czekolady.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.