Ceny sera straszą? Staw czoła inflacji i zrób go samodzielnie według receptury babci. Sekretem jest mleko "od Mućki"

Ceny produktów spożywczych rosną i wielu z nas dzielnie stawia czoła szalejącej inflacji, robiąc samodzielnie wędliny, masło i pieczywo. Przyszedł czas także na nabiał. Dziś zdradzimy przepis na domowy ser, który robiły nasze babki i prababki. Jaki jest jego sekret? Oczywiście mleko - najlepiej "prosto od Mućki". Jeśli nie macie takiego pod ręką, wybierzcie tłuste, niepasteryzowane.
Zobacz wideo

Ser biały, czyli twaróg to jeden z podstawowych produktów, które wpisujemy na codzienną listę zakupów. Niestety, ceny sera także poszły do góry i jest to chyba słuszna motywacja do rozpoczęcia domowej produkcji ekologicznego nabiału. Jak zrobić samodzielnie ser, by był delikatny i miał aksamitną konsystencję? Nic prostszego - poniżej przepis, który wypróbowały już całe pokolenia.

Jak zrobić domowy twaróg?

Potrzebujesz:

  • 5 litrów mleka, najlepiej "prosto od krowy", ale możesz użyć także niepasteryzowanego kupionego w sklepie
  • gazy lub ścierki z lnu
  • dużego sitka
  • garnek lub kamionkę

Domowe ser - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek lub kamionkę. Dokładnie wyczyść środek, najlepiej wyparz wrzątkiem i osusz. Następnie wlej mleko i przykryj garnek ściereczką. Następnie pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
  2. Po upływie doby od mleka powinna oddzielić się śmietana. Zbierz ją i pozostaw mleko na 2 dni w temperaturze pokojowej, by się zsiadło. 
  3. Kiedy mleko się zsiądzie, rozgorzej piekarnik do 40 stopni i włóż do niego naczynie z mlekiem. Nagrzewaj mleko przez pół godziny, następnie wyjmij je z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.
  4. Przygotuj większy garnek i sito wyłożone gazą lub ściereczką. Następnie za pomocą łyżki do odcedzania, zbieraj grudki zsiadłego mleka i przekładaj je na sito. Pozostaw na 2-3 godziny, by serwatka spłynęła. 
  5. Następnie mocno dociśnij, by pozbyć się resztek serwatki i uformuj kształt sera. Tak przygotowany twaróg przechowuj w lodówce. 

Domowy ser to najlepszy dodatek do pierogów ruskich, naleśników czy ciast. Jak widzisz, przepis jest banalny i w kilka dni możesz cieszyć się najlepszym domowym serem, bez konserwantów i to za kilka złotych.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: