Przepis na sernik z wiaderka, czyli ciasto, którzy jedni kochają, a inni... nie znoszą. Nie zmienia to jednak faktu, że ta druga część jest w zdecydowanej mniejszości. Puszysty, lekki i niezwykle kremowy sernik to kultowe już ciasto, które niezwykle często gości na polskich stołach. Ta receptura sprawi, że przygotujesz je w przysłowiowy moment.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie ciasta do kawy, będzie upieczenie sernika bez spodu. Jeśli jednak preferujesz ciasto na podstawie, ale nie masz czasu na zagniatanie ciasta, wykorzystaj herbatniki i przygotuj z nich kruchy spód. Wystarczy tylko pokruszyć ciastka i wymieszać je z miękkim masłem. Tak przygotowanymi herbatnikami należy wyłożyć dno tortownicy.
Składniki:
Masło rozpuść w rondelku i odstaw, aby ostygło.
Twaróg z wiaderka przełóż do miski. Oddziel żółtka od białek. Rozpocznij miksować twaróg, stopniowo dodając do niego żółtka. Po chwili, również stopniowo, dodawaj cukier puder, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy.
Nie prestając ubijać, do masy wlej przestudzone masło. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do masy serowej. To sprawi, że ciasto będzie pulchne i puszyste.
Masę sernikową przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włóż blaszkę do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika. Po około pół godzinie zmniejsz temperaturę pieczenia do ok. 160 stopni C i piecz sernik jeszcze przez minimum pół godziny.
Gdy sernik się upiecze, nie wyciągaj go od razu z piekarnika. Najpierw uchyl delikatnie drzwiczki i poczekaj kwadrans. Dzięki temu ciasto nie opadnie.
Sernik możesz posypać cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową.