Deser z kaszy manny to proste i szybkie danie, które świetnie zaspokoi potrzebę na coś słodkiego. Dzięki swojej uniwersalności kasza manna świetnie smakuje z niemal wszystkimi dodatkami. Można podać ją zarówno ze świeżymi owocami, jak i orzechami, bakaliami, czy czekoladą. Jeśli preferujemy jeszcze słodsze rozwiązania, kaszę można podać także z sosem o smaku toffi.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Składniki:
Z podanej ilości mleka (lub napoju roślinnego) odlej 3/4 szklanki i zalej nim kaszę mannę.
Resztę mleka zagotuj. Do garnka dodaj cukier i cukier waniliowy. Do zagotowanego mleka dodaj mleko z kaszą. Cały czas energicznie mieszaj, aż kasza zgęstnieje. Gotową kaszę przełóż do pucharków i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj ulubione owoce. Świeże pokrój na kawałki i dodaj do kaszy. Możesz także polać deser ulubionym sokiem.
Jeśli wolisz nieco słodsze rozwiązania, deser możesz polać roztopioną czekoladą lub posypać wiórkami czekoladowymi. Kasza świetnie będzie smakować także z dodatkiem orzechów, czy bakalii. Warto także pokusić się o przygotowanie sosu karmelowego. W tym celu cukierki-krówki rozpuść z łyżką masła. Gdy nieco ostygnie, polej gotowym sosem kaszę.