Co można zrobić z cukinii? Smażone krążki będą idealnie chrupiące, gdy skorzystasz z prostego triku

Co można zrobić z cukinii? To uniwersalne warzywo można wykorzystać w kuchni na wiele rozmaitych sposobów. Oprócz tradycyjnej faszerowanej wersji, a także uwielbianych placków, warto skorzystać z szybkiego i prostego przepisu na smażone krążki z cukinii.

Co można zrobić z cukinii? Całkiem sporo smacznych potraw! To warzywo świetnie sprawdza się zarówno w wytrawnych daniach, jak i w wypiekach czy deserach. Można z niego przygotować nieco inną wersję "makaronu", placki, a także potraktować jako bazę do rozmaitych farszów. Z kolei cukinia starta na tarce i odsączona z nadmiaru płynu świetnie uzupełnia niektóre rodzaje wypieków. Jeśli jednak gotowanie i pieczenie nie jest waszą mocną stroną, lub po prostu nie macie czasu na "stanie przy garach", ale mimo wszystko macie ochotę na danie z cukinii, skorzystajcie z prostego patentu na cukiniowe krążki. 

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Co można zrobić z cukinii? Wypróbuj krążki w panierce

Do przygotowania krążków z cukinii w chrupiącej panierce wystarczy tylko kilka składników. Część z nich z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. 

Składniki:

  • cukinia,
  • bułka tarta,
  • mąka, 
  • dwa jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia.

Tak przygotujesz najprostsze danie z cukinią w roli głównej

Cukinię obierz ze skórki. Pokrój w centymetrowe krążki. Każdy z nich oprósz solą i pieprzem.

Jajka rozbełtaj i również delikatnie przypraw. Przygotuj trzy talerze. Na jeden wlej jajka, na kolejnych rozsyp mąkę oraz bułkę tartą. Jeśli chcesz, aby panierka była niezwykle chrupiąca, dodaj do niej odrobinę sody oczyszczonej.

Krążki cukinii obtaczaj w mące, następnie w jajku oraz w bułce tartej. Tak przygotowane warzywo wkładaj na rozgrzany olej i smaż na złoto z obu stron. Z gotowych krążków odciśnij nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Krążki z cukinii w panierce są gotowe do podania. Najlepiej smakują jeszcze gorące. Ich smak świetnie uzupełni delikatny jogurtowy sos

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.