-
Haps
-
Jak przygotować
- To ciasto najlepsze jest po trzech dniach. Stary, ale jary przepis na keks
To ciasto najlepsze jest po trzech dniach. Stary, ale jary przepis na keks
Są takie ciasta, które sprawdzą się na każdą okazję, nie ważne, czy to święta, imieniny, czy popołudniowe plotki z sąsiadką przy kawce. Jednym z takich przepisów jest oczywiście keks. To jedno z niewielu ciast, które im starsze, tym lepsze, ale to nie jedyna jego zaleta. Zapisz ten przepis przed świętami, kiedy będzie dużo bieganiny i mało czasu na gotowanie i pieczenie.
Keks to ciasto, które na naszych stołach pojawia się od dziesięcioleci i większości z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Keks jednak sprawdzi się zawsze, kiedy chcesz upiec coś pysznego przy jak najmniejszym nakładzie czasu i pracy. Przepis na keks jest banalny, ciasto jest kruche i pełne smaku, a to za sprawą dodatków. Nie może zabraknąć orzechów, bakalii i kandyzowanych kawałków owoców. Jeśli już powoli zaczynasz myśleć o świętach, wypróbuj ten przepis. Na pewno wygryzie oklepany piernik i makowiec.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Ciasto na święta i nie tylko. Jak zrobić keks?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 250 g masła,
- 4 średnie jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej,
- niepełna łyżeczka esencji waniliowej,
- 200 g mieszanki bakaliowej,
- 1/4 szklani mleka,
- garść rodzynek,
- mała garść orzechów,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 150 g mieszanki kandyzowanych owoców,
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- polewa z białej lub mlecznej czekolady.
Tradycyjny keks - sposób wykonania:
- Bakalie, orzechy i kandyzowane owoce przełóż do miski. Wsyp do nich pełną łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sodę i całość wymieszaj.
- Do innej miski włóż miękkie masło. Dodaj cukier i za pomocą miksera na dużych obrotach utrzyj całość na jasną, puszystą masę.
- Do masła z cukrem stopniowo dodawaj po jednym jajku i dalej miksuj, ale na niższych obrotach. Następnie dodawaj po łyżce mąki i odrobinie mleka. Dalej mieszaj na wolnych obrotach.
- Przygotuj keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Do ciasta dodaj mieszankę bakali i wszystkie dodatki, wymieszaj ciasto szpatułką i przełóż do formy.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Piecz ciasto przez godzinę i 15 minut. Kiedy ostygnie, udekoruj je polewą. Jeśli chcesz dłużej zachować je w świeżoci, przykryj je lnianą ściereczką.