To ciasto najlepsze jest po trzech dniach. Stary, ale jary przepis na keks

Są takie ciasta, które sprawdzą się na każdą okazję, nie ważne, czy to święta, imieniny, czy popołudniowe plotki z sąsiadką przy kawce. Jednym z takich przepisów jest oczywiście keks. To jedno z niewielu ciast, które im starsze, tym lepsze, ale to nie jedyna jego zaleta. Zapisz ten przepis przed świętami, kiedy będzie dużo bieganiny i mało czasu na gotowanie i pieczenie.

Keks to ciasto, które na naszych stołach pojawia się od dziesięcioleci i większości z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Keks jednak sprawdzi się zawsze, kiedy chcesz upiec coś pysznego przy jak najmniejszym nakładzie czasu i pracy. Przepis na keks jest banalny, ciasto jest kruche i pełne smaku, a to za sprawą dodatków. Nie może zabraknąć orzechów, bakalii i kandyzowanych kawałków owoców. Jeśli już powoli zaczynasz myśleć o świętach, wypróbuj ten przepis. Na pewno wygryzie oklepany piernik i makowiec.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Ciasto na święta i nie tylko. Jak zrobić keks?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 4 średnie jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej,
  • niepełna łyżeczka esencji waniliowej,
  • 200 g mieszanki bakaliowej,
  • 1/4 szklani mleka,
  • garść rodzynek,
  • mała garść orzechów,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 150 g mieszanki kandyzowanych owoców,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • polewa z białej lub mlecznej czekolady.

Tradycyjny keks - sposób wykonania:

  1. Bakalie, orzechy i kandyzowane owoce przełóż do miski. Wsyp do nich pełną łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sodę i całość wymieszaj.
  3. Do innej miski włóż miękkie masło. Dodaj cukier i za pomocą miksera na dużych obrotach utrzyj całość na jasną, puszystą masę.
  4. Do masła z cukrem stopniowo dodawaj po jednym jajku i dalej miksuj, ale na niższych obrotach. Następnie dodawaj po łyżce mąki i odrobinie mleka. Dalej mieszaj na wolnych obrotach.
  5. Przygotuj keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Do ciasta dodaj mieszankę bakali i wszystkie dodatki, wymieszaj ciasto szpatułką i przełóż do formy.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Piecz ciasto przez godzinę i 15 minut. Kiedy ostygnie, udekoruj je polewą. Jeśli chcesz dłużej zachować je w świeżoci, przykryj je lnianą ściereczką.
Więcej o: