Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Granola to jedna z popularniejszych propozycji na śniadanie. Jest zdrowa, smaczna i szybka w przygotowaniu. Warto jednak podkreślić jak bardzo różni się produkt sklepowy od tego przygotowanego samodzielnie. Wystarczy kilka ulubionych składników i pyszne śniadanie gotowe!
Granola - poysł na zdrowe i kolorowe śniadanie
Lekkie i zdrowe śniadania faworyzuje wiele z nas - wśród potraw z jajek, kolorowych sałatek i oryginalnych kanapek warto postawić także płatki. Nie sposób wymienić ile rodzai tego produktu znajdziemy w sklepach, warto jednak ostawić na domowej roboty granolę. Świetnie smakuje podana z mlekiem, jogurtem czy napojem roślinnym. Samo przygotowanie jest bardzo proste - kluczowy jest jednak różnorodny skład. Na liście składników nie może zabraknąć bazy, czyli płatków owsianych, suszonych owoców, orzechów czy słodkich dodatków, takich jak miód, syrop klonowy czy syrop z agawy.
Zobacz wideo
Najlepsza pieczona granola. Najlepsze śniadanie do pracy
Przepis na śniadaniową granolę z bananem i czekoladą
Składniki:
- 200 g płatków owsianych,
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g garście orzechów laskowych,
- 30 g migdałów,
- 40 g jasnego sezamu,
- 4 łyżki miodu,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu,
- 3 łyżki oleju z pestek winogron,
- gorzka lub mleczna czekolada,
- 40 g chipsów bananowych,
- 40 g żurawiny.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane przesypujemy dużej miski i polewamy trzema łyżkami oleju z pestek winogron. Doprawiamy solą i cynamonem. Całość dokładnie mieszamy.
- Kolejnym krokiem jest połączenie sezamu z miodem i ewentualnie cukrem (jeśli chcemy wersję fit, pomijamy). Większe orzechy siekamy na mniejsze kawałki i łączymy z miodem. Wszystko dokładnie mieszamy, by nasze bakali ładnie się pozlepiały.
- Orzechy łączymy z płatkami owsianymi i dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 100 minut. Co jakiś czas granolę mieszamy - nie wyciągamy jej jednak z piekarnika.
- Uprażoną granolę odstawiamy do przestygnięcia, po tym czasie łączymy z chipsami bananowymi i kawałkami czekolady, ponownie mieszamy i przekładamy do dużego szklanego słoja.
- Granola jest gotowa do podania - świetnie smakuje z jogurtem lub roślinnym nabiałem.