Granola - przepis idealny na śniadanie. Kluczowe są zdrowe i kolorowe dodatki oraz baza

Nikomu nie trzeba chyba wspominać, jak ważne jest śniadanie. Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być nie tylko pełnowartościowy, ale i kolorowy i smaczny. Przepis na granolę spełnia wszystkie warunki. Płatki z dodatkiem owoców, miodu czy bakalii to perfekcja sama w sobie.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Granola to jedna z popularniejszych propozycji na śniadanie. Jest zdrowa, smaczna i szybka w przygotowaniu. Warto jednak podkreślić jak bardzo różni się produkt sklepowy od tego przygotowanego samodzielnie. Wystarczy kilka ulubionych składników i pyszne śniadanie gotowe!

Granola - poysł na zdrowe i kolorowe śniadanie

Lekkie i zdrowe śniadania faworyzuje wiele z nas - wśród potraw z jajek, kolorowych sałatek i oryginalnych kanapek warto postawić także płatki. Nie sposób wymienić ile rodzai tego produktu znajdziemy w sklepach, warto jednak ostawić na domowej roboty granolę. Świetnie smakuje podana z mlekiem, jogurtem czy napojem roślinnym. Samo przygotowanie jest bardzo proste - kluczowy jest jednak różnorodny skład. Na liście składników nie może zabraknąć bazy, czyli płatków owsianych, suszonych owoców, orzechów czy słodkich dodatków, takich jak miód, syrop klonowy czy syrop z agawy. 

Zobacz wideo Najlepsza pieczona granola. Najlepsze śniadanie do pracy

Przepis na śniadaniową granolę z bananem i czekoladą

Składniki: 

  • 200 g płatków owsianych, 
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g garście orzechów laskowych,
  • 30 g migdałów,
  • 40 g jasnego sezamu, 
  • 4 łyżki miodu, 
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron,
  • gorzka lub mleczna czekolada, 
  • 40 g chipsów bananowych, 
  • 40 g żurawiny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Płatki owsiane przesypujemy dużej miski i polewamy trzema łyżkami oleju z pestek winogron. Doprawiamy solą i cynamonem. Całość dokładnie mieszamy. 
  2. Kolejnym krokiem jest połączenie sezamu z miodem i ewentualnie cukrem (jeśli chcemy wersję fit, pomijamy). Większe orzechy siekamy na mniejsze kawałki i łączymy z miodem. Wszystko dokładnie mieszamy, by nasze bakali ładnie się pozlepiały. 
  3. Orzechy łączymy z płatkami owsianymi i dokładnie mieszamy. 
  4. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 100 minut. Co jakiś czas granolę mieszamy - nie wyciągamy jej jednak z piekarnika. 
  5. Uprażoną granolę odstawiamy do przestygnięcia, po tym czasie łączymy z chipsami bananowymi i kawałkami czekolady, ponownie mieszamy i przekładamy do dużego szklanego słoja. 
  6. Granola jest gotowa do podania - świetnie smakuje z jogurtem lub roślinnym nabiałem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.