Granola to mieszanka płatków zbożowych (zazwyczaj owsianych) z dodatkiem suszonych owoców, ale też orzechów, osłodzona z pomocą miodu czy syropu klonowego. Co to jest granola? Jest to przekąska o charakterystycznej chrupkości, której nadrzędną cechą jest wysoka zawartość białka i błonnika (zwłaszcza ten ostatni przyczynia się do uczucia sytości po spożyciu granoli). Do wysokiej zawartości białka przyczyniają się zwykle orzechy (włoskie, laskowe, nerkowca) oraz nasiona, takie jak dynia i sezam, słonecznik. Z kolei za zwiększoną podaż błonnika odpowiadają w niej następujące składniki: owies i nasiona. Granolę można podawać tak jak musli, czyli z mlekiem lub jogurtem. Może ona być także wykorzystana jako atrakcyjna wizualnie i zdrowa posypka do deserów.
Granola zrobiona samodzielnie w domu jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Sami możemy decydować o tym, co się w niej znajdzie i w jakiej proporcji. Domowa granola nie jest wymagającym daniem - wystarczy kilka minut, aby przygotować pełnowartościowe śniadanie.
Składniki: szklanka płatków owsianych, garść żurawiny, garść rodzynek, 2-3 łyżki siekanych orzechów włoskich, 2 łyżki ziaren słonecznika, 4-5 suszonych moreli, szczypta cynamonu, odrobina świeżo startego imbiru, 2 łyżki miodu płynnego lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Granola czekoladowa jest odpowiedzią na potrzeby wielbicieli słodkości. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzać - za słodkość naszej granoli niech odpowiadają przede wszystkim zdrowe składniki jak miód czy suszone owoce.
Składniki: szklanka płatków owsianych, 3-4 garści ulubionych orzechów (np. orzechy laskowe, pekan itd), garść pestek dyni, 3 łyżki pestek słonecznika, 3 łyżki kakao, łyżeczka cynamonu, pół tabliczki czekolady gorzkiej, 4 łyżki oleju, 150 g miodu
Przygotowanie:
Dużą zaletą granoli jest to, że możemy indywidualnie modyfikować recepturę. Granola przepis ma niejeden - wystarczy zmienić odrobinę proporcje i składniki, aby wyszedł nam zupełnie nowy, zaskakujący smak. Jeśli lubisz eksperymenty to z pewnością granola na śniadanie będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Twój organizm również będzie Ci wdzięczny za energetyczny i zdrowy początek dnia.
Zobacz też: Pasta jajeczna na wypasie. Podrasuj śniadaniową klasykę tymi dodatkami