To najbardziej fałszowany produkt na świecie. Niektórzy nigdy nie jedli oryginału. Jak odróżnić podróbkę i nie dać się oszukać?

Produkt ten znajduje się na topowych miejscach list produktów najczęściej fałszowanych. Można nawet dojść do wniosku, że przez obecność licznych podróbek mało kto mógł zasmakować oryginału. Odróżnienie fałszowanego produktu nie jest proste, lecz podpowiadamy jak więcej nie dać się oszukać.

Okazuje się, że miód jest jednym z najbardziej fałszowanych produktów. Znajdziemy go nie tylko na sklepowych regałach, a także u prywatnych sprzedawców. Obok podróbek miodu stoją również sfałszowane oliwy z oliwek, a także mleka. Dlaczego ten pyszny składnik herbat i wypieków nie trafia do klientów w odpowiednim stanie? Niestety chodzi o pieniądze. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym żadne podróbki nie będą nam straszne.

Sposoby na fałszowanie miodu

Miód zazwyczaj fałszowany jest na dwa sposoby. Jednym z nich jest podawanie pszczołom syropu wytworzonego z cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego z kukurydzy. Drugi sposób to przegrzanie miodu, który traci na swojej jakości, a także mieszanie oryginału z produktem tańszym i sprzedawanie go za dużo wyższą cenę. Taki podrabiany miód nie tylko traci swoje właściwości, a również nie jest już taki smaczny.

Jak powinien wyglądać prawdziwy miód?

Do oceny powinniśmy wykorzystać zmysły, które posiadamy. Najlepiej aby ocenić produkt wzrokiem, węchem, a jeśli jest taka możliwość to i smakiem. Po odkręceniu słoika na wierzchu miodu powinna znajdować się delikatna pianka. Jest to pyłek i drobinki wosku, które nie zostały wygotowane. Dodatkowo na ściankach naczynia można zauważyć krystalizację. Przypomina ona delikatny szron. Prawdziwy miód ma również swój oryginalny zapach, którego nie da się podrobić. Charakteryzuje się on zapachem wosku, żywicy, niektórzy określają go nazwą "zapach ula". Z fałszywego produkty możemy wyczuć jedynie słodycz. Ostatnią rzeczą, która go charakteryzuje jest smak. Gdy go spróbujemy wyczujemy pełnię smaku i charakterystyczny posmak, który zostaje w ustach na dłużej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.