żywność
-
Skąd jest wieprzowina sprzedawana w polskich sklepach? Część klientów została oszukana
Kontrola mięsa wieprzowego, którą przeprowadziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w sklepach wielkopowierzchniowych, wykazała, że niektórzy handlowcy podają nieprawdziwe informacje. Mięso sprzedawane było jako polskie, podcz...
-
Odchody owadów w jedzeniu? Sprawdziłam, o co chodzi. Oto co naprawdę producenci dodają do żywności
O tym, że do wielu produktów żywnościowych dodawane są składniki pochodzenia owadziego część osób wie, część nie. Dlatego temat co jakiś czas wraca. Od pewnego czasu w sieci krążą jednak informacje, że jeden z tych dodatków - szelak - to odchody...
-
Czy masło i osełka to to samo? Jeden produkt ma zdecydowaną przewagę. Lepiej sprawdź skład
Masło i osełka na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo. Nie każdy jednak wie, że często jednak tym samym nie są. Wystarczy przeczytać skład, by przekonać się, jak istotna jest różnica między nimi. Jeden produkt ma nad drugim zdecydowaną przewagę.
-
Uważaj na mak, który kupujesz. Sanepid wskazuje, którego nie wybierać do ciast
Mak jest składnikiem wielu świątecznych potraw. Używamy go, by zrobić nadzienie do makowca, kutię, makiełki i kluski. Nie każdy nadaje się jednak do tego, by wykorzystać go w kuchni. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, by uważać na to, gdzie ...
-
Czy miód może się zepsuć i przeterminować? Pszczelarz rozwiewa wątpliwości. Niektórzy będą zdziwieni
Czy miód może się zepsuć? W wielu domach jeden słoik potrafi stać w kuchennej szafce nawet przez wiele miesięcy. Dobrej jakości produkt potrafi sporo kosztować, nic więc dziwnego, że gdy zauważamy zmiany w jego konsystencji, zaczynamy się...
-
Przechowuj tak kawę, a będzie świeża i aromatyczna. Eksperci zgodnie wskazali najlepsze miejsce
Każda żywność, niezależnie od tego, czy sucha, czy mokra, gdy jest odpowiednio przechowywana, dłużej zachowuje świeżość i smak. Nie inaczej jest z kawą w ziarnach. Gdy jest trzymana w dobrych warunkach, nie zwietrzeje i dłużej zachowa swój...
-
Co oznacza biały nalot na kiełbasie? Nie każdy to wie i popełnia błąd. Wyjaśniamy, czy można ją jeść
Na różnego rodzaju naloty na jedzeniu zwykle spoglądamy dość podejrzliwie. Nie ma w tym nic dziwnego, bo zmieniony wygląd żywności często rzeczywiście świadczy o tym, że należy się z nią pożegnać. Nie zawsze trzeba jednak postępować tak drastyczni...
-
Pomagają obniżyć cholesterol, działają antyrakowo. W tych produktach jest ich najwięcej
Działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Pomagają utrzymać cholesterol w ryzach i wzmacniają naczynia krwionośne. Mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy oraz poprawiają utrzymać zdrowy i młody wygląd skóry. Te cenne dla naszego organizmu związki to...
-
Wielu Polaków mrozi grzyby w nieodpowiedni sposób. Zrób to tak, a zimą sobie podziękujesz
Mrożenie grzybów sprawia ci trudności? Prawdopodobnie zapominasz o ważnym etapie. Dzięki niemu owoce lasu przetrwają w doskonałej kondycji aż do świąt Bożego Narodzenia. Jak zatem prawidłowo mrozić grzyby leśne na zimę?
-
Polacy popełniają ten błąd nagminnie. Torebki po ryżu nie powinny lądować tam, gdzie ci się wydaje
Segregowanie śmieci nie zawsze należy do najprostszych. Zdarza się bowiem, że niektóre odpadki wzbudzają wątpliwości co do tego, w jakim kontenerze powinny wylądować. Gdzie wyrzucać torebki po ryżu i kaszy?
-
AI wskazała polski klasyk. Światowe rankingi potwierdzają odpowiedź
-
Kilka kropel i awokado jak nowe. Must-have każdej pani i pana domu
-
Zrobiłam to, żebyście wy nie musieli. Jak smakują dubajskie pierogi?
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
- Nie trzymaj chleba w tym miejscu. Sczerstwieje nawet 6 razy szybciej
- Gołąbki od Magdy Gessler. Zawiń, a rodzina nie odklei się od talerzy
- Sałatka Cezar z kurczakiem. Sos jest mistrzowski, pamiętaj o rybkach
- Jak uratować zbyt kwaśny sos? Dodaj jedno warzywo, a go uratujesz
- Ten biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Dodaj sekretny składnik i podziękuj - będzie idealny
-
W nazwie ma ogórka, ale wcale nim nie jest. Kilogram kosztuje aż 13 tys. zł. Wyglądem nie powala
Strzykwy, nazywane też ogórkami morskimi, w niczym nie przypominają znanych nam warzyw. Ich wygląd budzi zastrzeżenia nawet największych smakoszy, a cena za kilogram? Powala na kolana. Czy ogórki morskie są w ogóle jadalne?
-
Polacy uwielbiają zajadać się tymi rybami. Nie wiedzą, że może to prowadzić do wielu chorób
Jedzenie ryb ma zwykle bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Wszystko zależy jednak od gatunku, jakim się regularnie zajadamy. Niektóre, choć smaczne, mogą nam zaszkodzić i prowadzić do rozwoju wielu chorób, nawet tych o podłożu nowotworowym.
-
Polacy nawet nie wiedzą, co jedzą. Uwielbiane grzyby zawaliły badania. Eksperci biją na alarm
To ważne informacje dla miłośników leśnych skarbów. Badania przeprowadzone przez Inspekcję Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych wykazały szereg nieprawidłowości w polskich produktach. Lepiej uważać, co się kupuje.
-
Katarzyna Bosacka przekroiła szynkę i aż krzyknęła. "Ohydna mielonka najgorszej jakości"
Katarzyna Bosacka porównała kilka rodzajów szynek różnych marek. Już na początku testu wskazała podstawowy błąd. - Szynka to zadnia część tylko i wyłącznie świnki. Nie ma szynki z kurczaka, z indyka - podkreśliła. Dziennikarka sprawdziła też skład...
-
Czy można jeść zimne parówki? Dietetycy są ostrożni. "Ryzyko istnieje"
Parówki, choć nie cieszą się dobrą opinią, jednocześnie są dość chętnie kupowane. Zazwyczaj je podgrzewamy, ale zdarza się, że niektórzy jedzą je na zimno. Czy dobrze robią? Czy można jeść zimne parówki bez obaw, że sobie zaszkodzimy? - Lepiej...
-
Sprawdzili, co jest w kebabach. Baranina? "Nie wykryliśmy w żadnej próbce"
Polacy pokochali kebaby. Wielu prawdopodobnie nie ma jednak pojęcia, co się w nich znajduje. A lista niekiedy jest naprawdę długa. Sprawdził to dziennikarz "Uwagi" TVN. Nie dość, że mięso, które wybieramy, zazwyczaj nie ma nic wspólnego z...
-
Co jadają na obiad europosłowie w Brukseli? Ceny posiłków w PE mogą zaskoczyć
Wiemy już, co i w jakich cenach serwowane jest w sejmowej stołówce, jednak jak wyglądają posiłki w Parlamencie Europejskim? Okazuje się, że politycy mają do wyboru obiad w jednej z kilku restauracji i stołówek.
-
Co oznacza podejrzany nalot na kiełbasie? Mało kto wie, co zrobić z tym "fantem". Rozwiewamy wątpliwości
Kiełbasa często gości w naszych lodówkach. Niekiedy zdarza się, że mimo przechowywania jej w niskiej temperaturze, pojawia się na niej dziwny, biały osad. Wiele osób myśli, że to pleśń, a jak jest w rzeczywistości? Odpowiedź jest prosta.
-
Popularne sezonowe warzywo może być toksyczne. O tym trzeba wiedzieć przed kolejnym zakupem
Szparagi cieszą się dużą popularnością, głównie ze względu na swój wyjątkowy smak oraz wartości odżywcze. Niestety okazuje się, że mają właściwości chłonące toksyczne substancje. Nie każdy też może je spożywać. Dlaczego?
-
Robisz zakupy na zapas, a później wcinasz parszywy obiad? Źle rozmrażasz mięso i tracisz na jakości
Wielu z nas jest mistrzami w robieniu zakupów na zapas. Wszechobecne promocje potrafią doskonale kusić, a skoro i tak coś jemy non stop, czemu nie kupić taniej? To nic złego, a wręcz doskonała oszczędność, jednak warto nauczyć się dobrze rozmrażać...
-
Sałatka jarzynowa - jak długo można ją przechowywać? Termin może cię zdziwić
Święta, święta i po świętach. Choć spotkania wielkanocne w gronie najbliższych już za nami, to w wielu domach trwa właśnie debata nad tym, co zrobić z pozostałym jedzeniem. Kwestią szczególnie zapalną jest sałatka jarzynowa. Jak długo zachowuje...
-
Wędlina świeci się na tęczowo? Zanim się jej pozbędziesz, sprawdź, co to za zjawisko
Podczas krojenia szynki można czasem zauważyć specyficzny, tęczowy połysk. Czy oznacza on, że mięso jest zepsute? Zanim je wyrzucisz do śmietnika, sprawdź, co tak naprawdę oznacza kolorowe zjawisko.
-
Ekspertka wskazuje pułapki na etykietach. "Te słowa nic nie znaczą. To marketingowe sztuczki"
- Jest mnóstwo trików producentów, które są wykorzystywane, by zachęcić nas do kupna. Gdy widzimy na pierogach hasło "pierogi jak u babuni", to od razu mamy większą chęć, by je wziąć, bo przywołują miłe wspomnienia pierogów, które jadaliśmy u babc...
-
Dla jednych "zielenina", dla drugich - bomba witaminowa. Wyhodujesz ją na parapecie w pięć dni
Tę roślinę może posiać każdy we własnym domu. Rośnie w ekspresowym tempie, by już po kilku dniach cieszyć charakterystycznym smakiem i - co ważniejsze - witaminami. Chodzi oczywiście o rzeżuchę. Jakie są jej właściwości lecznicze?
-
Stabilizator E407 - czy szkodzi zdrowiu? Spożywamy go praktycznie codziennie w tych produktach
Produkty spożywcze, które każdego dnia lądują na naszym stole, zawierają stabilizatory, konserwanty i inne substancje wpływające na smak lub konsystencję żywności. Jednym z najbardziej powszechnych jest E407. Czym dokładnie jest i czy stanowi...
-
Bosacka przypomniała o ważnej zasadzie dotyczącej mięsa. Wywołała poruszenie. "Nie wyobrażam sobie"
Katarzyna Bosacka przypomniała na Instagramie, że nie należy myć mięsa przed obróbką. Ma to związek z bakteriami, które się na nim znajdują. Dziennikarka wywołała tym wpisem niemałe poruszenie. Wielu komentujących pisało, że nie wyobrażają sobie,...
-
Co oznaczają różowe plamy na sałacie? Ekspertka wyjaśnia, czy mogą zaszkodzić
Najbardziej apetyczne są te owoce i warzywa, które mają ładny kolor, są soczyste i bez skazy. Gdy zaczynają pojawić się na nich różnego rodzaju plamki i przebarwienia, w pierwszym odruchu najchętniej wyrzucilibyśmy je do kosza. Tak dzieje się...
-
Wyschnięty ser w lodówce? Zanim go wyrzucisz, wypróbuj trik z tym napojem. Będzie jak nowy
Podczas sprzątania lodówki widzisz kostkę zaschniętego sera żółtego? Jeśli nie pojawiła się na nim pleśń, możesz go jeszcze uratować. Ten prosty trik uratuje ser przed przykrym finałem w koszu na śmieci. Wystarczy użyć napoju, który z pewnością ma...
-
"Najlepiej spożyć przed" - co dokładnie chce nam przekazać producent żywności? Sprawdzamy
Czytając na etykiecie produktu ''najlepiej spożyć przed.'' nie zawsze zastanawiamy się nad tym, co dokładnie te słowa oznaczają. Wiadomo, producent informuje nas o terminie przydatności do spożycia danego produktu. Sprawdźmy jednak, czy ''należy...
-
Jak długo mogą stać ryby w occie? Dłużej, niż niejeden nastoletni związek. Jest jednak ważny warunek
Po świętach zazwyczaj zostaje nam sporo jedzenia i czasami zastanawiamy się, co z nim zrobić. Wyrzucić - grzech i marnotrawstwo. Nie zawsze i nie wszystko da się zamrozić. Ile w takim razie mogą stać ryby w occie? Odpowiedź jest jedna - to zależy.
-
Czy można zamrozić śledzie po świętach? Oczywiście, że tak, ale pod jednym warunkiem
Zostało ci po świętach trochę śledzi? Niby możesz je na siłę wepchnąć do ociężałego żołądka, ale jeśli jednak masz lekki przesyt, chcesz zostawić je sobie na później, kiedy najdzie cię ochota? Najlepszym sposobem wydaje się ich zamrożenie, prawda?...
-
Czy można mrozić cukinię? Tak, ale tylko tym sposobem. W przeciwnym razie szkoda czasu
Sezon na cukinię chyli się ku końcowi, co oznacza, że to "ostatni dzwonek" na zakup świeżego kabaczka, z którego przygotujemy wiele smacznych dań. Niektórych wciąż zastanawia, czy cukinię można mrozić. Odpowiedź na to pytanie jest jasna: można,...
-
Jak mrozić krokiety, aby po odmrożeniu były złociste, świeże i równie smaczne? Niezawodna metoda
Krokiety często goszczą na wigilijnych stołach. Paszteciki ze smakowitym farszem i złocistą panierką to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Niektórych zastanawia jednak kwestia ich przechowywania. Czy krokiety można mrozić? A jeśli tak, to w jaki...
-
Jak szybko rozmrozić rybę? Niezawodny patent, który przyda się przed świętami
Wracasz do domu i okazuje się, że nikt nie wyjął ryby z zamrażarki? Nic straconego, jeszcze zdążysz przygotować pyszny obiad. Wystarczy, że odmrozisz ją w prawidłowy i bezpieczny sposób. Mamy na to sprawdzone metody, które nigdy nie zawodzą....
-
Te produkty spożywcze podrożeją w 2024 roku. Polakom mocno oberwie się po kieszeni. "Branża pod ścianą"
Nowy rok przyniesie wiele zmian w finansach Polaków. Spodziewać się możemy nie tylko wzrostu płacy minimalnej, ale i cen żywności. Co podrożeje najbardziej? Specjaliści wskazują, że będą to produkty pierwszej potrzeby.
-
Gdzie wyrzucić zepsute jedzenie? Wiele osób wciąż popełnia duży błąd podczas segregacji żywności
Nie masz pewności, gdzie wyrzucić zepsute jedzenie? Sprawdź, w jaki sposób utylizować przeterminowaną żywność - produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Upewnij się, że pozbywasz się ich w prawidłowy sposób.
-
Mikrobiolożka wskazała, czego nigdy by nie zjadła. Dzięki temu zatrucie pokarmowe jej niestraszne
Zatrucie pokarmowe zwykle spowodowane jest spożyciem zepsutego jedzenia. W związku z tym pojawiają się zwykle bolesne i nieprzyjemne dolegliwości. Nie zawsze jednak można rozpoznać żywność nienadającą się do spożycia. O tym, jak uniknąć zatrucia,...
-
Ugotowany ryż marnuje się w lodówce? By go nie wyrzucać, wykorzystaj go w ten sposób
Czasem zdarza się tak, że przeliczymy się z ilością przygotowanego jedzenia. Zrobimy za dużo kotletów lub ugotujemy za dużą ilość ryżu. Jedzenie ciągle tego samego dania może się znudzić i taki przygotowany produkt może się zmarnować. By jednak ni...
-
Chcesz zjeść tani obiad w stolicy? Zostań posłem. Ceny w sejmowej stołówce szokują
Inflacja wpłynęła m.in. na ceny w lokalach gastronomicznych. Polacy ograniczają jedzenie na mieście i stołują się w barach mlecznych lub samodzielnie przygotowują posiłki. Drożyzna ominęła jednak stołówkę sejmową, gdzie posłowie i posłanki mogą si...
-
Robaki do jedzenia? Czy tak będzie wyglądać kuchnia przyszłości?
Robaki do jedzenia, czyli to, co jeszcze niedawno wydawało się być jedynie eksperymentem w reality show, dziś staje się rzeczywistością i wzbudza coraz większe zainteresowanie konsumentów. Czy jednak kulturowe i psychologiczne bariery pozwolą na...