żywność
-
Resztki jedzenia, które prawdopodobnie masz w lodówce, mogą ci zaszkodzić. Uważaj, co jesz
Czy wszystko, co zostanie po obiedzie można po prostu wstawić do lodówki i zjeść za kilka dni? Okazuje się, że niestety nie. Niektóre produkty, nawet trzymane w chłodzie, mogą nam zaszkodzić. Podpowiadamy, czego nie odkładać "na później".
-
Czego nie można podgrzewać w mikrofalówce? Uważaj, bo możesz sobie zaszkodzić
Czy są produkty spożywcze, których nie należy podgrzewać w mikrofalówce? Oczywiście! Mamy dla was ściągawkę. Sprawdźcie, jakie jedzenie z mikrofali może nam zaszkodzić.
-
Wyrzucamy jedzenie za 3 tys. złotych rocznie. Oni wiedzą, co z tym zrobić
Nawet 247 kilogramów jedzenia o wartości 3 tysięcy złotych trafia do śmietnika statystycznego Polaka w ciągu roku. - Nie chciałbym, żeby chleb stał się dobrem luksusowym, ale 25-30 zł za bochenek pod koniec przyszłego roku nie będzie żadnym...
-
Eksperci ostrzegają: kolor żółtka nie ma znaczenia, ale białku lepiej się przyjrzeć
Sprawdzacie jajka zanim wbijecie je do jajecznicy lub innego dania? Bardzo słusznie. Dziś mamy dla wskazówkę: zwracajcie uwagę na kolor białka. Dzięki temu łatwo rozpoznać, czy jajo można bezpiecznie zjeść.
-
Dwa tygodnie wystarczyły, by ceny w sklepach wywindowały. Herbata droższa o niemal 20 proc. Czy coś potaniało?
Przez ostatnie dwa tygodnie odnotowano znaczny wzrost cen. Produktami, które podrożały najbardziej, są herbata, masło i jabłka. Na szczęście kilka produktów kupimy w niższych cenach.
-
Za kurczaka zapłacimy więcej? Ceny drobiu mają podskoczyć
Niestety już niebawem w sklepach zobaczymy wyższe ceny na stoiskach mięsnych. Prawdopodobnie zapłacimy więcej m.in. za kurczaka, indyka, a także za jajka. Co sprawiło, że ceny wzrosną?
-
Biały nalot na kiełbasie? Sprawdzamy, czy rzeczywiście trzeba ją wyrzucić
Czy jeśli na kiełbasie pojawił się biały nalot, to nadaje się ona do zjedzenia? Skąd się on bierze i co zrobić z takim produktem? Rozwiewamy wątpliwości.
-
Słowo "bombaż" brzmi jak wszystko i nic jednocześnie. Co to jest i dlaczego powinniśmy na to uważać?
Tajemnicze słowo "bombaż" nazywa zjawisko, na które powinniśmy uważać, robiąc zakupy lub przechowując produkty w puszkach. Co to oznacza? Jakim zagrożeniem jest bombaż? Wyjaśniamy.
-
Polskie marki pod chińskimi nazwami? Kradzież logo to popularny trik producentów
Eksporterzy żywności oraz innych produktów, którzy chcą wejść na rynek chiński, mogą być zaskoczeni. Okazuje się, że ich znak towarowy mógł już zostać przywłaszczony przez tamtejszą firmę. Taka sytuacja spotkała między innymi Mlekovitę, największą...
-
Żywność coraz droższa. Ceny rosną szybciej niż przed laty
Analizy wykonane przez Polski Instytut Ekonomiczny dowodzą, że ceny żywności od roku rosną szybciej niż w poprzednich latach. Przez suszę może być jeszcze drożej.
-
Lekki obiad z wiosennymi składnikami. Trzy łatwe przepisy dla każdego
-
Kapuśniak - przepis. Z młodą kapustą wyjdzie boski, ale nie możesz zapomnieć o nietypowym dodatku
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
-
Jak idealnie odmierzyć mąkę? Blogerka kulinarna pokazuje prosty trik
-
Racuchy - przepis dla zabieganych. Na pewno w kuchni masz wszystkie składniki
- Wszyscy wszędzie tylko ciasto z rabarbarem. Opcji jest więcej. Co jeszcze można z niego zrobić?
- Przepis na kiszone rzodkiewki. Warzywa trzeba kisić co najmniej trzy dni
- Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
- Kotlety mielone bez jajka - czy to w ogóle możliwe? Owszem i nie wpływa na smak
- Aromatyczne boczniaki - dwa przepisy na wiosenne, grzybowe dania. Są całkowicie bezmięsne
-
Koronawirus zatrząsł rynkiem spożywczym. Co może nas czekać, jeśli pandemia szybko się nie skończy? Pytamy ekspertów
Pandemia koronawirusa od tygodni pozostaje tematem numer jeden. W wielu dziedzinach życia spowodowała paraliż. Również sklepy i sieci handlowe muszą liczyć się ze znacznymi zmianami w systemie pracy i wprowadzać nowe zasady. Na razie sytuacja jest...
-
Ceny żywności w Europie rosną, w Polsce najbardziej. Podrożały szczególnie cukier i wieprzowina
Nietrudno zauważyć, że ceny żywności idą w górę. Według danych Europejskiego Urzędu Statystycznego, trend dotyczy całej Europy, ale Polska mocno odbiega od średniej. Niestety w kierunku niekorzystnym dla klientów.