żywność
-
Makłowicz i jego synowie sprawią, że do sklepów będą ustawiać się kolejki. To, co wymyślili pokochają Polacy
Robert Makłowicz to osobowość telewizyjna, którą kocha cała Polska. Jego recenzje i podróże kulinarne oglądane są przez tysiące osób. Jednak kucharz poszedł o krok dalej i wraz z synami stworzył coś, co zaskoczy Polaków. Kolejki do sklepów będą...
-
Zajrzała do zamrażarki dziadków. To, co odkryła, wprawia w osłupienie. "To jedzenie jest starsze ode mnie"
TikTok to istna kopalnia intrygujących treści. Choć wiele filmików na tej platformie lepiej omijać szerokim łukiem, można trafić też na takie, które wzbudzają ogromne zainteresowanie i stają się tzw. viralami. Nie inaczej jest w przypadku wideo, n...
-
Ekspertka odpowiedziała na pytanie: czy masło musi stać w lodówce? Takiego zdania mało kto się spodziewał
Ciepłe dni stają się już normalnością, a zostawianie produktów na kuchennym blacie czasem jest automatycznym odruchem. Czy postąpienie w ten sposób z masłem to dobry pomysł? Jak długo może stać, aby nic się z nim nie stało? Ekspertka bez wahania...
-
Dla tych produktów lodówka to najgorsze miejsce. Jeśli je tam włożysz, rozczarujesz się na sto procent
Kiedy wracamy z torbami pełnymi zakupów, czasami zmęczeni intensywnym dniem po prostu upychamy produkty w lodówce i mamy z głowy. Jednak jeśli włożymy do lodówki niektóre owoce i warzywa, z głowy mamy także ich smak i wartości odżywcze. Jakich...
-
Które potrawy wielkanocne można zamrozić? Pasztet - wiadomo, ale z jarzynową i żurkiem uważaj
Jeśli po wielkanocnym ucztowaniu zostanie ci trochę smakołyków, a dodatkowo każdy ledwo rusza się z przejedzenia, pewnie zastanawiasz się, co z tym zrobić. Dojadać na siłę? Nie ma opcji. Wyrzucić? Bez przesady... Najlepszym pomysłem wydaje się...
-
Spróbowaliśmy przekąsek z jadalnymi owadami. Smakowało nam? "Teraz będzie hardkor"
Od jakiegoś czasu w mediach głośno jest na temat dodawania robaków do żywności. Nie jest to nowość, ponieważ produkty z jadalnymi owadami istnieją i na rynku mają się całkiem nieźle. Postanowiliśmy na własnej skórze (i języku) przekonać się, o co...
-
Prędzej świnie zaczną latać, niż Polak zrezygnuje z mięsa. Dane sondażu mówią jasno: "Nie zaglądajcie nam do talerzy"
Według sondażu Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych, 58 procent Polaków nie wyobraża sobie zrezygnowania z jedzenia mięsa, a nawet ograniczenia jego spożywania. Nie chodzi jedynie o upodobania kulinarne i plotki o nakazie jedzenia owadów. Znane...
-
Porównał paragon z lutego 2022 z lutym 2023. Nie dość, że zapłacił więcej, to jeszcze zauważył ważną rzecz
Paweł Ożubko prowadzi w mediach społecznościowych profile poświęcone amatorskiemu gotowaniu. W jednym z niedawnych filmików pokazał efekty eksperymentu inflacyjnego, który przeprowadził w jednym ze sklepów. Porównał ceny z lutego 2022 z lutym 2023...
-
Najbardziej znienawidzone potrawy z dzieciństwa. Do dziś potrafią przyprawić o ciarki na plecach
Najbardziej znienawidzone potrawy z dzieciństwa - każdy z nas je ma. Złe wspomnienia bardzo często dotyczą potraw, które dziś zajadamy ze smakiem, jednak niektórych do tej pory nie tkniemy za wszelką cenę. Które potrawy z dzieciństwa są najgorsze?
-
Jak rozmrozić mięso? Podpowiadamy, jak robić to we właściwy sposób. Oto trzy najlepsze metody
Jak poprawnie rozmrozić mięso? Istnieje kilka bardzo prostych sposobów, które warto stosować. Podajemy najskuteczniejsze metody na szybkie i bezpieczne rozmrażanie mięsa. Jedna z nich to korzystanie z mikrofalówki.
-
Oprysk z drożdży na ogórki i pomidory. Twoich warzyw nie tknie żadna zaraza
-
Nasze babcie stosowały tę tanią metodę od dawna. Ogórki rosną po tym jak dzikie
-
Idą po Koronę Wodospadów! Zespół z Polski chce zdobyć dziesięć najwyższych wodospadów na świecieMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ten przepis moja rodzina wyrywa sobie z rąk. Ciasto lekkie, aksamitne i obłędnie owocowe
-
Jak zrobić lody truskawkowe? Będą przepyszne i bajecznie kremowe
- Idealne kotlety wieprzowe. Wystarczy zastosować sprytny patent i dodać cebulę
- Taki kurczak to rzadkość. Dodaj ten farsz, a poczujesz niebo w gębie
- Jak spróbujesz tych ogórków, małosolne pójdą w odstawkę. Gotowe w 15 minut
- Zapomnij o tradycyjnym przepisie. Ania Starmach robi małosolne w ten sposób
- Zaapelowała, by nie pić cappuccino po 12. Reakcje kelnerów mówią same za siebie
-
Czy można zamrozić sernik po świętach? I tak i nie. Podpowiemy, jak robić to dobrze
Sernik to bez wątpienia najbardziej uniwersalne ciasto, które świetnie sprawdza się na każdą okazję i każdemu smakuje. Czasem jednak trudno jest oszacować apetyt gości i robimy zdecydowanie za dużą porcję. Co zrobić ze zbyt dużą ilością sernika? C...
-
Co zrobić z jedzeniem po świętach? W ten sposób nie zmarnujesz żywności i pomożesz potrzebującym
Boże Narodzenie to czas, kiedy szykuje się wiele tradycyjnych potraw, które pojawiają się na naszych stołach tylko raz w roku. Niestety często przygotowuje się zbyt duże ich ilości. Co zrobić z jedzeniem po świętach? Podajemy kilka prostych...
-
Czy zimą można trzymać jedzenie na balkonie? Podpowiadamy, jak to robić, by się nie zatruć
Temperatury spadły i wielu z nas wystawia garnki z bigosem i zupą na balkon, ponieważ często w lodówce nie ma wystarczająco miejsca. Czy to bezpieczne i czy każdą żywność możemy swobodnie przechowywać na balkonie, czy tarasie? Odpowiedź nie jest...
-
Data ważności i data przydatności. Jaka jest różnica i której należy przestrzegać?
Przeglądanie zapasów wiąże się ze sprawdzeniem, czy produkty dalej są odpowiednie do spożycia. Na opakowaniach można bowiem znaleźć dwa stwierdzenia, które nie do końca każdy rozumie. Czym jest data ważności, a czym data przydatności? Odpowiadamy.
-
To najbardziej fałszowany produkt na świecie. Niektórzy nigdy nie jedli oryginału. Jak odróżnić podróbkę i nie dać się oszukać?
Produkt ten znajduje się na topowych miejscach list produktów najczęściej fałszowanych. Można nawet dojść do wniosku, że przez obecność licznych podróbek mało kto mógł zasmakować oryginału. Odróżnienie fałszowanego produktu nie jest proste, lecz...
-
Wszystko, co musisz wiedzieć o przechowywaniu ziemniaków. Dzięki tym sposobom będą świeże nawet przez pół roku
Bez względu na to, czy jesz ziemniaki, pyry, grule czy kartofle, musisz wiedzieć, jak prawidłowo je przechowywać. Czy zimą mogą być na balkonie? A może lepsza będzie kuchenna szafka? Dziś podpowiemy ci, jak dzięki odpowiednim sposobom...
-
Kryzysowa spiżarnia i domowe zapasy - te produkty można przechowywać nawet dwa lata
Ceny żywności szaleją, to jeden z wielu powodów, dla którego warto wyposażyć się w zapasy i zorganizować kryzysową spiżarnię. Większe zakupy nie tylko gwarantują na przestrzeni czasu mniejsze wydatki, ale i zapewnią, że w domu nigdy nie zabraknie...
-
Cena cukru w Niemczech zaskakuje. Polski klient może tylko przetrzeć oczy ze zdumienia
W ostatnich miesiącach cukrowe szaleństwo wszystkim dało się we znaki. Kolejki w dyskontach, limity w sklepach były codziennością. Dzisiaj dostępność kuchennego składnika już się unormowała, jednak jego ceny pozostały wysokie. Jak się okazuje, tuż...
-
Chcesz, żeby twoje przetwory dłużej były dobre? Dzięki tyndalizacji przetrwają wiele miesięcy
Sezon na przetwory w pełni i w wielu polskich domach powstają przeróżne dżemy, ogórki czy też soki owocowe. Dzięki bardzo prostemu sposobowi możemy cieszyć się domowymi wekami przez wiele miesięcy, bez obaw, że się zepsują. Chodzi oczywiście o...
-
Pasteryzacja w zmywarce? To możliwe. Weki zrobią się same, a ty zyskasz chwilę na odpoczynek
Pasteryzacja w zmywarce? Brzmi absurdalnie, ale działa! Koniec ze spędzaniem długich godzin w kuchni i skaczących w garnku słoików. Ten jeden prosty trik sprawi, że już nigdy nie będziesz pasteryzować potraw w tradycyjny sposób.
-
Czy możemy jeść jedzenie, na którym usiadła mucha? Zapytaliśmy eksperta. "Takie jedzenie jemy od zawsze"
Letnie dni sprzyjają spotkaniom w większym gronie na działkach i w ogrodach. Niestety, kiedy urządzamy piknik na świeżym powietrzu lub grilla, musimy liczyć się z tym, że zapach jedzenia przyciągnie muchy. Czy możemy zajeść kiełbaskę, na której...
-
Jak przechowywać truskawki, by długo były świeże? Podpowiadamy, co pomoże zachować przydatność owoców
Truskawki to jedne z najbardziej lubianych sezonowych owoców. Są zdrowe i dostarczają wielu witamin, jednak to ze względu na smak tak często po nie sięgamy. Często kupujemy większą ilość, by dodać je do deserów, obiadów czy innych dań - niestety...
-
Zasada pięciu sekund - czy rzeczywiście powinniśmy się do niej stosować? Naukowcy odpowiadają
Zasada pięciu sekund od wielu lat krąży po internecie - ale czy powinniśmy się do niej stosować? To teoria, według której można zjeść to, co upadło na podłogę, pod warunkiem że nie leżało dłużej niż pięć sekund. Naukowcy postanowili raz na zawsze...
-
Wyjazd na wakacje, dłuższa nieobecność w domu? Włóż złotówkę do zamrażarki
Choć sezon urlopowy jeszcze się nie zaczął, to pogoda sprzyja weekendowym wyjazdom i spontanicznym wypadom z przyjaciółmi na kilka dni. Co jeżeli podczas naszej nieobecności nie będzie prądu? Warto wtedy zadbać o nasze zapasy. Wystarczy włożyć...
-
Jak pomidory wpływają na nasz organizm? Warto zwrócić uwagę na pewne połączenia - mogą być szkodliwe
Pomidory to jedne ze smaczniejszych i najczęściej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Są bazą i składnikiem wielu dań, ale także zdrowym dodatkiem na kanapkę. Ich spożywanie ma dużo zalet, jednak niektóre połączenia z innymi produktami mogą okazać s...
-
Resztki jedzenia, które prawdopodobnie masz w lodówce, mogą ci zaszkodzić. Uważaj, co jesz
Czy wszystko, co zostanie po obiedzie można po prostu wstawić do lodówki i zjeść za kilka dni? Okazuje się, że niestety nie. Niektóre produkty, nawet trzymane w chłodzie, mogą nam zaszkodzić. Podpowiadamy, czego nie odkładać "na później".
-
Czego nie można podgrzewać w mikrofalówce? Uważaj, bo możesz sobie zaszkodzić
Czy są produkty spożywcze, których nie należy podgrzewać w mikrofalówce? Oczywiście! Mamy dla was ściągawkę. Sprawdźcie, jakie jedzenie z mikrofali może nam zaszkodzić.
-
Wyrzucamy jedzenie za 3 tys. złotych rocznie. Oni wiedzą, co z tym zrobić
Nawet 247 kilogramów jedzenia o wartości 3 tysięcy złotych trafia do śmietnika statystycznego Polaka w ciągu roku. - Nie chciałbym, żeby chleb stał się dobrem luksusowym, ale 25-30 zł za bochenek pod koniec przyszłego roku nie będzie żadnym...
-
Eksperci ostrzegają: kolor żółtka nie ma znaczenia, ale białku lepiej się przyjrzeć
Sprawdzacie jajka zanim wbijecie je do jajecznicy lub innego dania? Bardzo słusznie. Dziś mamy dla wskazówkę: zwracajcie uwagę na kolor białka. Dzięki temu łatwo rozpoznać, czy jajo można bezpiecznie zjeść.
-
Dwa tygodnie wystarczyły, by ceny w sklepach wywindowały. Herbata droższa o niemal 20 proc. Czy coś potaniało?
Przez ostatnie dwa tygodnie odnotowano znaczny wzrost cen. Produktami, które podrożały najbardziej, są herbata, masło i jabłka. Na szczęście kilka produktów kupimy w niższych cenach.
-
Za kurczaka zapłacimy więcej? Ceny drobiu mają podskoczyć
Niestety już niebawem w sklepach zobaczymy wyższe ceny na stoiskach mięsnych. Prawdopodobnie zapłacimy więcej m.in. za kurczaka, indyka, a także za jajka. Co sprawiło, że ceny wzrosną?
-
Biały nalot na kiełbasie? Sprawdzamy, czy rzeczywiście trzeba ją wyrzucić
Czy jeśli na kiełbasie pojawił się biały nalot, to nadaje się ona do zjedzenia? Skąd się on bierze i co zrobić z takim produktem? Rozwiewamy wątpliwości.
-
Słowo "bombaż" brzmi jak wszystko i nic jednocześnie. Co to jest i dlaczego powinniśmy na to uważać?
Tajemnicze słowo "bombaż" nazywa zjawisko, na które powinniśmy uważać, robiąc zakupy lub przechowując produkty w puszkach. Co to oznacza? Jakim zagrożeniem jest bombaż? Wyjaśniamy.
-
Polskie marki pod chińskimi nazwami? Kradzież logo to popularny trik producentów
Eksporterzy żywności oraz innych produktów, którzy chcą wejść na rynek chiński, mogą być zaskoczeni. Okazuje się, że ich znak towarowy mógł już zostać przywłaszczony przez tamtejszą firmę. Taka sytuacja spotkała między innymi Mlekovitę, największą...
-
Żywność coraz droższa. Ceny rosną szybciej niż przed laty
Analizy wykonane przez Polski Instytut Ekonomiczny dowodzą, że ceny żywności od roku rosną szybciej niż w poprzednich latach. Przez suszę może być jeszcze drożej.
-
Koronawirus zatrząsł rynkiem spożywczym. Co może nas czekać, jeśli pandemia szybko się nie skończy? Pytamy ekspertów
Pandemia koronawirusa od tygodni pozostaje tematem numer jeden. W wielu dziedzinach życia spowodowała paraliż. Również sklepy i sieci handlowe muszą liczyć się ze znacznymi zmianami w systemie pracy i wprowadzać nowe zasady. Na razie sytuacja jest...
-
Ceny żywności w Europie rosną, w Polsce najbardziej. Podrożały szczególnie cukier i wieprzowina
Nietrudno zauważyć, że ceny żywności idą w górę. Według danych Europejskiego Urzędu Statystycznego, trend dotyczy całej Europy, ale Polska mocno odbiega od średniej. Niestety w kierunku niekorzystnym dla klientów.