parówki
-
Na tłusty czwartek robię pączki z tym nadzieniem. Najpierw każdy jest zdziwiony, potem chcą przepis
Co się piecze na tłusty czwartek? Choć oczywistym wyborem są przede wszystkim pączki, nie każdy przepada za słodkościami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zmodyfikować nieco tradycyjny przepis i podać je w niecodziennej formie. Zaskocz gośc...
-
Najgorsze parówki. W Polsce są na każdym kroku, a dietetyk bije na alarm. "Nie traktować jak zwykłe"
Dietetyk ostrzega przed popularnymi parówkami. Mimo że są szybkim i tanim rozwiązaniem na śniadanie, należy zachować ostrożność przy ich wyborze. Choć można zaobserwować poprawę jakości na rynku, niektóre produkty nadal najlepiej omijać szerokim...
-
Zdjęłam i przez chwilę się zawahałam. Gdzie wyrzucić folię po parówkach? Łatwo się pomylić
Gdzie wyrzucić folię po parówkach? Sama ostatnio się nad tym zastanawiałam. Odruchowo chciałam wybrać kosz na recykling, ale zawahałam się. Bo czy taka folia na pewno nadaje się do tego pojemnika? Okazuje się, że nie.
-
Polscy naukowcy wzięli ziemniaka i zrobili z niego parówkę. "Pachnie ładnie, jest piękna, różowiutka"
Poznańscy naukowcy postanowili wykorzystać ziemniaki w nietypowy sposób. W wyniku kilkuletnich badań udało im się stworzyć z nich zamienniki popularnych produktów mięsnych, m.in. parówek. "Taka typowa parówka hotdogowa (...) zachowuje się nawet ta...
-
Nigdy nie gotuj tak parówek. Popularny błąd zamienia je w truciznę dla organizmu
Cienkie kiełbaski to hit zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Są szybkie, smaczne, idealne na śniadanie czy kolację. Ale uważaj. Źle przygotowane mogą zamienić się w prawdziwe zagrożenie. Zanim wrzucisz je do wody, sprawdź, jak powinno się gotow...
-
Czy można jeść zimne parówki? Dietetycy są ostrożni. "Ryzyko istnieje"
Parówki, choć nie cieszą się dobrą opinią, jednocześnie są dość chętnie kupowane. Zazwyczaj je podgrzewamy, ale zdarza się, że niektórzy jedzą je na zimno. Czy dobrze robią? Czy można jeść zimne parówki bez obaw, że sobie zaszkodzimy? - Lepiej...
-
Wszystkie wędliny i parówki są złe? Dietetyczka wskazuje, które można jeść częściej. Jest jedno "ale"
Parówki, wędliny, kiełbasy. Wiele osób ma je w swojej codziennej diecie. Specjaliści apelują jednak o ostrożność, bo beztroskie spożywanie tych produktów może mieć fatalne skutki. Zalicza się je bowiem do tzw. mięsa przetworzonego. Spożywanie go...
-
Sprawdzili parówki z Lidla i z Biedronki. Wskazali najlepsze
Parówki często lądują na polskich stołach zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Każdy, kto jada je regularnie, zazwyczaj ma już wybrane swoje ulubione. Warto jednak pamiętać, by podczas zakupów patrzeć zarówno na ceny, jak i składy produktów....
-
Więcej nie ugotujesz parówek. Będą chrupiące i z ciągnącym serem. "W domu robimy tak od 20 lat"
Wbrew pozorom parówki bardzo często goszczą w domach Polaków. Większość je je po ugotowaniu, a niektórzy wolą je w wersji na zimno. Jednak to w tej wersji smakują niepowtarzalnie i koniecznie trzeba tego spróbować.
-
Parówki w cieście francuskim to błyskawiczna przekąska, która pokona małego głoda
Parówki w cieście francuskim to błyskawiczna przekąska, którą każdy może zrobić w 15 minut. Co więcej, danie można przygotować na kilka sposobów. Dodatki podkręcą smak, a domowy ketchup będzie dopełnieniem smakołyku.
-
Kurczak po toskańsku, czyli obiad w 20 minut. Zakochasz się
-
W Dino 1+1 gratis. Lidl i Biedronka też kuszą okazjami cenowymi
-
Przepis na faworki siostry Anastazji. Obowiązkowa pozycja na karnawałowym stole
-
Przysmak z Podlasia na dużą blachę. Do babki dodaj dwa składniki
-
Zapomnij o ruskich. Pierogi książęce z ziemniakami są o niebo lepsze
- Mięso prosto z zamrażarki do garnka? Sprawdź, czy ta metoda jest zdrowa
- Zupa szpinakowa z jajkiem lepsza od szczawiowej i ogórkowej. To przez dodatek ze słoiczka
- Zamiast jajecznicy, robię jajka po szkocku. Chrupią przy każdym kęsie
- Weź makaron, cukinię i dwa sery. W kwadrans zrobisz przepyszny obiad
- Nawet 50 proc. taniej w Biedronce. Promocje też w Lidlu i Kauflandzie
-
Da się kupić dobre parówki? Katarzyna Bosacka wskazuje konkret. "To odpad, nie mięso"
Parówki owiane są złą sławą. Jak zauważa na Instagramie Katarzyna Bosacka, część osób mówi, że nie powinno się ich wcale jeść, inni, żeby jeść, ale w niewielkich ilościach. Wiele zależy bowiem od składu parówek. Dziennikarka podpowiada, czego szuk...
-
Zamiast nadziewać krokiety kapustą czy mięsem postaw na coś ekstra. Śniadaniowy rarytas zrobi furorę
Zastanawiasz się z jakim farszem przygotować krokiety? Zamiast w mięsną, grzybową lub kapuścianą klasykę znacznie lepiej sięgnąć po śniadaniowy rarytas. Taki duet może budzić kontrowersję, ale zapewniamy, że wypada mistrzowsko! Nie obejdzie się te...
-
Potrzebujesz 5 składników, by to śniadanie wyszło. To kanadyjska wersja znanego nam mięsa
Gdy o poranku siadamy do śniadania nie zawsze wiemy, co chcemy w tym momencie jeść. Właśnie wtedy najbardziej przydają się proste i nieskomplikowane receptury. Ta taka jest i bez dwóch zdań smakuje wszystkim. Wykorzystuje się do niej pięć znanych...
-
Znakomite parówki w cieście francuskim zrobią furorę na każdej imprezie. Pomysł na szybką przekąskę
Jak zrobić parówki w cieście francuskim z serem? To idealny pomysł na przekąskę, która sprawdzi się przy okazji różnego rodzaju spotkań towarzyskich, bo nie wymaga dużego nakładu pracy i wielu składników. Przepis na tę szybką smakowitą przekąskę...
-
W Czechach się zajadają, w Polsce prawie nikt ich nie zna. Jak zrobić utopence? Kluczem jest marynata
Utopence, w tłumaczeniu - topielcy, to bardzo popularna w Czechach przekąska, jednak w Polsce mało kto o niej słyszał. Niektórych dziwi już sama nazwa, bo jak ktoś mógł pomyśleć, żeby zamarynować w occie parówki? To jednak zadziwiająco smaczne i...
-
Serce z parówki - przepis na walentynkowe śniadanie. To tylko dwa składniki, ale uważaj, by go nie złamać
Jeśli szukasz prostego, szybkiego i efektownego śniadania na walentynki, serce z parówki będzie idealnym pomysłem. Jak zrobić urocze serduszko z jajkiem sadzonym w środku? Musisz uważać, by nie złamać parówki - nigdy nie chcemy mieć złamanego serc...
-
Parówki pękają? Tomasz Strzelczyk zwraca uwagę na częsty błąd. "To nie wina parówek"
Pękające parówki to dość częsty widok w kuchni. Jednym to nie przeszkadza, innych irytuje. Jak można temu zapobiec? Odpowiedź jest prosta i być może dla niektórych zaskakująca: nie gotować parówek. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić parówki, że...
-
Pomysł na jesienny piknik. Metoda tiktokerki zaskakuje. Prosty sposób na ciepłe jedzenie w plenerze
Szukasz pomysłu na jesienny piknik? Pewna tiktokerka pokazała zaskakujący sposób na przechowanie parówek. Aby były dalej ciepłe do ich transportu użyła termosu. Metoda tiktokerki może dziwić, ale będzie ciekawym rozwiązaniem na ciepłe jedzenie w...
-
Parówki Dobre - nowa, lepsza jakość parówek na rynku
Wraz z początkiem września marka Dolina Dobra zaprezentowała teaser kampanii promujący nowości w asortymencie: Parówki Dobre oraz Parówki 100 proc. polskiej szynki. Kreacje graficzne z zaczepnym hasłem "przepraszamy, że nasze parówki są tak dobre"...
-
Dlaczego parówki pękają wzdłuż w trakcie gotowania? To czysta fizyka
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego podczas gotowanie parówki pękają wzdłuż? Za wszystko odpowiadają prawa fizyki! Wyjaśniamy, o co chodzi.
-
Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Pękanie podczas gotowania to niejedyny błąd
Parówki to chyba najbardziej popularny mięsny wyrób w naszym kraju. W łatwy sposób może stać się szybką przekąską lub przepysznym daniem, które możemy podać do stołu. Najczęściej je gotujemy. Okazuje się, że za każdym razem popełniamy ogromny błąd...
-
Parówki w cieście francuskim to hit! Potrzebujesz kilku składników i paru wolnych minut
Masz dziś spotkanie z przyjaciółmi i zastanawiasz się jakie podać przekąski? Parówki w cieście francuskim będą wprost idealne. Podane z ketchupem, majonezem czy sosem czosnkowym zasmakują każdemu.
-
Parówki w cieście francuskim - prosta przekąska idealna na imprezę i na co dzień
Parówek nie darzymy wielką sympatią. Choć każdy je uwielbia, raczej kojarzą się z szybkim, nie do końca zdrowym śniadaniem. A jednak nawet pospolite parówki mogą przeistoczyć się w całkiem eleganckie przystawki. Wystarczy wypróbować przepis na...
-
Parówki w cieście francuskim. Sposób na szybki obiad i efektowną przekąskę imprezową
Parówki w cieście francuskim to szybki sposób na pożywną przekąskę, ale też na ciekawą przystawkę podczas przyjęcia. Jak je przyrządzić, by zaskoczyć swoich gości.
-
Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Ale pękanie to tylko połowa problemu
Kto nigdy nie jadł parówek? To popularny wyrób mięsny (choć do tej kwestii wiele osób wciąż podchodzi sceptycznie), który łatwo zamienić w szybką przekąskę, a nawet danie obiadowe. Okazuje się jednak, że prawdopodobnie całe życie gotowaliśmy je źl...
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
Chcesz kupować kiełbasę dobrej jakości, ale nie wiesz, na co zwrócić uwagę? Porozmawialiśmy z ekspertem i mamy kilka porad, jak wybrać najlepszy produkt.
-
Makaron z parówkami - proste danie dla oszczędnych
Makaron z parówkami to smaczne danie, które może przygotować każdy, bez względu na umiejętności kulinarne. Ta tania i prosta potrawa może być doskonałym rozwiązaniem na obiad zarówno dla wielbicieli parówek, jak i w sytuacjach kryzysowych. Makaron...
-
Czy można mrozić parówki? Kilka porad dotyczących mrożenia jedzenia
Czy można mrozić parówki? Zamiast wyrzucać, z powodzeniem możesz je zamrozić. Jak to zrobić, żeby nadal były smaczne?
-
Hot dog - jak zrobić w domu amerykański przysmak?
Domowe hot dogi to doskonały pomysł zarówno na posiłek, jak i przepyszną przekąskę na imprezę. Ich własnoręczne przygotowanie to nie tylko doskonała zabawa, ale także okazja, by kontrolować, jakich składników używamy do naszych hot dogów oraz wybr...