• Link został skopiowany

Znakomite parówki w cieście francuskim zrobią furorę na każdej imprezie. Pomysł na szybką przekąskę

Jak zrobić parówki w cieście francuskim z serem? To idealny pomysł na przekąskę, która sprawdzi się przy okazji różnego rodzaju spotkań towarzyskich, bo nie wymaga dużego nakładu pracy i wielu składników. Przepis na tę szybką smakowitą przekąskę znajdziesz poniżej.
Przepis na parówki w cieście francuskim. Znakomity pomysł na smaczną przystawkę i przekąskę (zdjęcie ilustracyjne)
peredniankina / iStock

Ciasto francuskie jest jednym z najbardziej uniwersalnych gotowych produktów, jakie możemy wykorzystać do przeróżnych potraw. Przydaje się zarówno do słodkich wypieków, jak i wytrawnych przekąsek. Jednym z przykładów na drugą z tych wersji są parówki w cieście francuskim, które będą świetną przystawką na imprezę, doskonałym podwieczorkiem lub przekąską dla dzieci. Najlepsze w parówkach w cieście jest to, że są przepyszne, a do tego szybkie w przygotowaniu i wymagają niewielu składników, które łatwo dostaniemy w każdym sklepie.

Zobacz wideo Ośmiorniczki z parówek

Jak zrobić parówki w cieście francuskim z serem? Najlepsza przekąska na imprezę

Przepis na paróweczki w cieście francuskim jest bardzo łatwy. Danie to sprawdzi się nie tylko jako pyszna szybka przekąska, ale również jako główny posiłek.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego w rozmiarze XXL
  • 6 parówek o wysokiej zawartości mięsa
  • 6 plasterków jakościowego sera
  • 1 jajko
  • szczypiorek
  • opcjonalnie - zioła prowansalskie

Sposób wykonania:

  1. Na początek nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni (opcja z termoobiegiem). Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na sześć prostokątów, o długości mniej więcej równej parówkom i nieco szerszych, aby można było je swobodnie owinąć.
  2. Parówki odwijamy z osłonek, owijamy plasterkiem żółtego sera i kładziemy na środek prostokątów z ciasta francuskiego tak, aby na końcach pozostało jeszcze po 1 cm ciasta. Ciasno zawijamy parówki, po czym nacinamy je co około 6-7 mm.
  3. Owinięte parówki układamy na blasze, na papierze do pieczenia wysmarowanym tłuszczem. Każdą parówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Pieczemy przez około 20-25 minut, aż się zarumienią.

Tak przygotowane parówki w cieście francuskim będą smakowały świetnie dodatkiem keczupu lub sosu czosnkowego i znajdą swoich miłośników podczas imprez towarzyskich czy rodzinnych. Jeśli planujemy zrobić więcej porcji, pamiętajmy, że jeden arkusz ciasta francuskiego wystarczy mniej więcej na sześć sztuk.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: