• Link został skopiowany

Szybkie dania na imprezy na ciepło i na zimno

Każda impreza ma to do siebie, że goście wręcz uwielbiają przekąski. Pomiędzy rozmowami i zabawą każdy chciałby posmakować czegoś małego i pysznego. Poniżej przedstawiamy propozycje trzech szybkich dań na imprezę, które sprawdzą się na spotkaniach ze znajomymi i rodziną.
Ciasto francuskie zawijane z pieczarkami i serem
Fot. PeteerS / istockphoto.com

Impreza sylwestrowa, urodziny lub inna domowa uroczystość - każda z tych okazji jest dobra, aby ugościć znajomych i bliskich czymś pysznym. Pomysłów na szybkie dania na imprezy jest mnóstwo, dlatego poniżej przedstawiamy trzy ciekawe i szybkie w przygotowaniu przekąski.

Zobacz wideo Jaka przekąska do meczu? Nasze propozycje to panierowany boczek i skrzydełka buffalo

Szybkie danie na imprezę

Jeśli chcemy ugościć znajomych czy rodzinę czymś niezwykle łatwym i szybkim w przygotowaniu, a jednocześnie smacznym i pożywnym, świetnym pomysłem będzie ciasto francuskie z pieczarkami. Popularne ślimaczki z ciasta francuskiego sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich już od wielu lat, a gościom nie nudzi się ta przekąska. Przedstawiamy przepis na wersję z prostymi dodatkami.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego (375 g),
  • 500 g pieczarek,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • szczypiorek,
  • oregano, słodka papryka, pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Smażymy je na złocisty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy płaską łyżeczkę oregano, pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki, a także dwie łyżki świeżego szczypiorku. Pieczarki przekładamy do miski.

Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Do pieczarek dodajemy startego sera i mieszamy. Mieszankę rozkładamy równo na cieście francuskim i zwijamy w rulon. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, a ciasto kroimy w małe ślimaczki. Układamy na blasze i pieczemy przez 25 minut.

Szybkie ciepłe danie na imprezę

A co, gdyby na imprezę przygotować dość niecodzienną wersję pizzy? Taką propozycją jest turecka pizza lahmacun. Z pewnością zaskoczy to wszystkich gości, ale jest jeden minus - wszyscy będą prosić o dokładkę!

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę,
  • 300 g mielonego mięsa wołowego,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 1 cytryna,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • oliwa z oliwek,
  • kmin rzymski mielony.

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy, a paprykę kroimy w drobną kostkę. Warzywa smażymy na dwóch łyżkach oleju przez 3 minuty. Dodajemy 200 ml wody, przecier pomidorowy, kminek i dusimy, aż do całkowitego odparowania płynu. Mięso mielone należy podsmażać przez 7-10 minut, a następnie dodać do warzywa, wymieszać i dusić całość przez 5 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto na pizzę rozkładamy na blasze, a na nim przygotowany farsz. Całość pieczemy przez 15-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika pizzę skrapiamy sokiem z cytryny.

Szybkie dania z kurczaka na imprezę

Jako że kurczak stanowi bazę do wielu potraw, nie tylko imprezowych, sposobów na jego wykorzystanie jest bardzo dużo. Jeśli jednak chcemy przygotować coś na szybko na przyjęcie, znakomicie sprawdzą się proste i przepyszne paluszki z kurczaka.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 50 ml jogurtu,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 50 ml majonezu,
  • 50 ml jogurtu,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • pokruszone płatki kukurydziane wymieszane z solą i papryką słodką,
  • 1 ml tabasco.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka kroimy w paski o grubości 1 centymetra i dokładnie obtaczamy w przygotowanej mieszance płatków kukurydzianych. Mięso obsmażamy na złoty kolor i układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Ostatnim zadaniem jest przygotowanie sosu. Mieszamy majonez z jogurtem, szczyptą soli, pieprzu oraz z drobno posiekanym czosnkiem. Dodatkowo warto dodać kilka kropel tabasco, aby wzmocnić smak.

Zobacz też: Niskokaloryczne przekąski do 100 kcal na diecie odchudzającej. One ci nie zaszkodzą

Więcej o: