Serce z parówki - przepis na walentynkowe śniadanie. To tylko dwa składniki, ale uważaj, by go nie złamać

Jeśli szukasz prostego, szybkiego i efektownego śniadania na walentynki, serce z parówki będzie idealnym pomysłem. Jak zrobić urocze serduszko z jajkiem sadzonym w środku? Musisz uważać, by nie złamać parówki - nigdy nie chcemy mieć złamanego serca, zwłaszcza w walentynki. Tutaj przyda się wykałaczka.

Więcej przepisów walentynkowych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Serce z parówki to smaczny i naprawdę uroczy pomysł na śniadanie, które chcemy zaserwować w walentynki naszej drugiej połówce. Nie jest wykwintne, nie jest wymyślne, ale od razu wywołuje ślinotok i uśmiech na twarzy. Jak zrobić serce z parówki, żeby nie pękło? Za chwilę wszystko wyjaśnimy.

Serce z parówki - przepis na walentynkowe śniadanie

Składniki:

  • 2 parówki
  • 2 średnie jajka
  • sól, pieprz
  • masło
  • dodatkowo: ulubione warzywa, grzanki

Sposób wykonania:

  1. Patelnię natłuść masłem i wstaw na palnik. Włącz średnią moc. 
  2. Kiedy patelnia się nagrzewa, zajmij się parówkami. Przekrój je wzdłuż na pół, ale nie dojeżdżaj nożem do końca - pozostaw ok. 3-centymetrowy ogonek.
  3. Następnie ostrożnie wywiń "nóżki" parówek do zewnątrz i złącz wykałaczką. Połóż je na gorącej patelni.
  4. W środek każdego serduszka ostrożnie wbij jajko. Kiedy jajka zaczną się ścinać, ostrożnie je odwróć. Jeśli nie chcesz zepsuć struktury jajka, przykryj patelnię pokrywką - wówczas zewnętrzne białko się zetnie, a żółtko będzie półpłynne. 
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków i grzanek ze świeżego pieczywa. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.