-
Haps
-
Jak przygotować
- Serce z parówki - przepis na walentynkowe śniadanie. To tylko dwa składniki, ale uważaj, by go nie złamać
Serce z parówki - przepis na walentynkowe śniadanie. To tylko dwa składniki, ale uważaj, by go nie złamać
Jeśli szukasz prostego, szybkiego i efektownego śniadania na walentynki, serce z parówki będzie idealnym pomysłem. Jak zrobić urocze serduszko z jajkiem sadzonym w środku? Musisz uważać, by nie złamać parówki - nigdy nie chcemy mieć złamanego serca, zwłaszcza w walentynki. Tutaj przyda się wykałaczka.
Więcej przepisów walentynkowych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Serce z parówki to smaczny i naprawdę uroczy pomysł na śniadanie, które chcemy zaserwować w walentynki naszej drugiej połówce. Nie jest wykwintne, nie jest wymyślne, ale od razu wywołuje ślinotok i uśmiech na twarzy. Jak zrobić serce z parówki, żeby nie pękło? Za chwilę wszystko wyjaśnimy.
Serce z parówki - przepis na walentynkowe śniadanie
Składniki:
- 2 parówki
- 2 średnie jajka
- sól, pieprz
- masło
- dodatkowo: ulubione warzywa, grzanki
Sposób wykonania:
- Patelnię natłuść masłem i wstaw na palnik. Włącz średnią moc.
- Kiedy patelnia się nagrzewa, zajmij się parówkami. Przekrój je wzdłuż na pół, ale nie dojeżdżaj nożem do końca - pozostaw ok. 3-centymetrowy ogonek.
- Następnie ostrożnie wywiń "nóżki" parówek do zewnątrz i złącz wykałaczką. Połóż je na gorącej patelni.
- W środek każdego serduszka ostrożnie wbij jajko. Kiedy jajka zaczną się ścinać, ostrożnie je odwróć. Jeśli nie chcesz zepsuć struktury jajka, przykryj patelnię pokrywką - wówczas zewnętrzne białko się zetnie, a żółtko będzie półpłynne.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków i grzanek ze świeżego pieczywa.