Jeśli szukasz prostego, szybkiego i efektownego śniadania na walentynki, serce z parówki będzie idealnym pomysłem. Jak zrobić urocze serduszko z jajkiem sadzonym w środku? Musisz uważać, by nie złamać parówki - nigdy nie chcemy mieć złamanego serca, zwłaszcza w walentynki. Tutaj przyda się wykałaczka.
Patryk Michalski /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów walentynkowych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Serce z parówki to smaczny i naprawdę uroczy pomysł na śniadanie, które chcemy zaserwować w walentynki naszej drugiej połówce. Nie jest wykwintne, nie jest wymyślne, ale od razu wywołuje ślinotok i uśmiech na twarzy. Jak zrobić serce z parówki, żeby nie pękło? Za chwilę wszystko wyjaśnimy.
Serce z parówki - przepis na walentynkowe śniadanie
Składniki:
2 parówki
2 średnie jajka
sól, pieprz
masło
dodatkowo: ulubione warzywa, grzanki
Sposób wykonania:
Patelnię natłuść masłem i wstaw na palnik. Włącz średnią moc.
Kiedy patelnia się nagrzewa, zajmij się parówkami. Przekrój je wzdłuż na pół, ale nie dojeżdżaj nożem do końca - pozostaw ok. 3-centymetrowy ogonek.
Następnie ostrożnie wywiń "nóżki" parówek do zewnątrz i złącz wykałaczką. Połóż je na gorącej patelni.
W środek każdego serduszka ostrożnie wbij jajko. Kiedy jajka zaczną się ścinać, ostrożnie je odwróć. Jeśli nie chcesz zepsuć struktury jajka, przykryj patelnię pokrywką - wówczas zewnętrzne białko się zetnie, a żółtko będzie półpłynne.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków i grzanek ze świeżego pieczywa.