Zamiast nadziewać krokiety kapustą czy mięsem postaw na coś ekstra. Śniadaniowy rarytas zrobi furorę

Zastanawiasz się z jakim farszem przygotować krokiety? Zamiast w mięsną, grzybową lub kapuścianą klasykę znacznie lepiej sięgnąć po śniadaniowy rarytas. Taki duet może budzić kontrowersję, ale zapewniamy, że wypada mistrzowsko! Nie obejdzie się też bez ekstra porcji ciągnącego sera.

Nie ma to jak domowy obiad i babcine smakołyki. Wśród smakowitych przepisów warto wyróżnić krokiety, które goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Dzisiaj mamy jednak propozycję na nietypowe nadzienie, dalekie od znanych nam klasyków. Jest za to szybko, smacznie i oryginalnie. 

Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Nadziej krokiety tym farszem. Niebanalny smak gwarantowany 

Krokiety to nic innego jak naleśniki z obłędnym farszem, które później panierujemy i smażymy. W ten sposób uzyskamy chrupiący efekt, którego delikatne wnętrze dosłownie rozpływa się w ustach. Zazwyczaj stawiamy na farsz niczym do pierogów ruskich, mięso, kapustę czy grzyby Warto jednak nieco poeksperymentować i sięgnąć po niecodzienny duet, jakim jest... parówka i ser!

Przepis na krokiety z parówką i serem może brzmieć nieco trywialnie, zapewniamy jednak, że już po pierwszym kęsie uprzedzenie minie, a zastąpi je błoga rozkosz podniebienia. Wykonanie jest niezwykle proste - zaczynamy od ciasta, smażymy zapas naleśników, a później hojnie wypełniamy je parówką i serem. Na koniec rarytasy lądują na patelni. To banalnie prosta receptura idealna na niskobudżetowy obiad, kolację lub nietypową przekąskę do pracy. 

Takich krokietów nie zjesz u babci - nadziej je tym duetem, a wyjdzie smacznie 

Składniki na ciasto naleśnikowe: 

  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 duże jajka,
  • szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Dodatkowo: 

  • parówki, 
  • ser żółty, 
  • jajko, mleko i bułka tarta do panierowania. 

Sposób przygotowania: 

  1. Nasze krokiety zaczynamy oczywiście od przygotowania ciasta naleśnikowego. 
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę. Na koniec dodajemy sól i ewentualnie przyprawy.
  3. Tak przygotowana masa powinna być dobrze zmiksowana i odstać minimum 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię, delikatnie natłuść ją olejem - najlepiej przy pomocy ręcznika kuchennego. 
  4. Na taflę wylej chochelkę ciasta, smaż z obu stron. Czynność powtarzaj, aż ciasto się skończy. Naleśniki układaj jeden na drugim. 
  5. Parówki przetnij na pół wzdłuż, ser zetrzyj lub pokrój w smukłe słupki. 
  6. przechodzimy do nadziewania. Na naleśnik połóż ser, na nim parówkę. Całość zawijaj tak jak w przypadku standardowych krokietów. 
  7. Na koniec panierujemy zawijasy w mleku z odrobiną mleka i obtaczamy w bułce tartej. Gotowe krokiety smaż na oleju lub maśle klarowanym, do uzyskania złotej, chrupiącej panierki. Smacznego! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Agora SA