Nie ma to jak domowy obiad i babcine smakołyki. Wśród smakowitych przepisów warto wyróżnić krokiety, które goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Dzisiaj mamy jednak propozycję na nietypowe nadzienie, dalekie od znanych nam klasyków. Jest za to szybko, smacznie i oryginalnie.
Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku
Nadziej krokiety tym farszem. Niebanalny smak gwarantowany
Krokiety to nic innego jak naleśniki z obłędnym farszem, które później panierujemy i smażymy. W ten sposób uzyskamy chrupiący efekt, którego delikatne wnętrze dosłownie rozpływa się w ustach. Zazwyczaj stawiamy na farsz niczym do pierogów ruskich, mięso, kapustę czy grzyby Warto jednak nieco poeksperymentować i sięgnąć po niecodzienny duet, jakim jest... parówka i ser!
Przepis na krokiety z parówką i serem może brzmieć nieco trywialnie, zapewniamy jednak, że już po pierwszym kęsie uprzedzenie minie, a zastąpi je błoga rozkosz podniebienia. Wykonanie jest niezwykle proste - zaczynamy od ciasta, smażymy zapas naleśników, a później hojnie wypełniamy je parówką i serem. Na koniec rarytasy lądują na patelni. To banalnie prosta receptura idealna na niskobudżetowy obiad, kolację lub nietypową przekąskę do pracy.
Takich krokietów nie zjesz u babci - nadziej je tym duetem, a wyjdzie smacznie
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- szklanka mąki pszennej,
- 2 duże jajka,
- szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Dodatkowo:
- parówki,
- ser żółty,
- jajko, mleko i bułka tarta do panierowania.
Sposób przygotowania:
- Nasze krokiety zaczynamy oczywiście od przygotowania ciasta naleśnikowego.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę. Na koniec dodajemy sól i ewentualnie przyprawy.
- Tak przygotowana masa powinna być dobrze zmiksowana i odstać minimum 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię, delikatnie natłuść ją olejem - najlepiej przy pomocy ręcznika kuchennego.
- Na taflę wylej chochelkę ciasta, smaż z obu stron. Czynność powtarzaj, aż ciasto się skończy. Naleśniki układaj jeden na drugim.
- Parówki przetnij na pół wzdłuż, ser zetrzyj lub pokrój w smukłe słupki.
- przechodzimy do nadziewania. Na naleśnik połóż ser, na nim parówkę. Całość zawijaj tak jak w przypadku standardowych krokietów.
- Na koniec panierujemy zawijasy w mleku z odrobiną mleka i obtaczamy w bułce tartej. Gotowe krokiety smaż na oleju lub maśle klarowanym, do uzyskania złotej, chrupiącej panierki. Smacznego! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl