Jednym z klasyków tradycyjnej, polskiej kuchni są krokiety. Naleśnikowe zawijasy, które później odsmażamy w panierce, można przygotować na wiele smacznych sposobów. Warto jednak poznać metodę mrożenia tego specjału - to nie tylko pozwoli ograniczyć marnowanie żywności, ale i przygotować solidne zapasy.
Wielkimi krokami zbliżają się święta, co za tym idzie, w wielu domach rozpoczynają się pierwsze przygotowania, a nawet testy bożonarodzeniowego menu. Poza rybami, wypiekami czy kolorowymi sałatkami na stole nie może zabraknąć aromatycznego barszczu - a gdzie barszcz, tam i krokiety! Te naleśnikowe zawijasy to wyborny dodatek do esencjonalnej zupy, ale też przepis na codzienny obiad. Niestety za klasyką ciągnie się jeden mankament - krokiety są czasochłonne w przygotowaniu. Jest jednak sposób, by temu zaradzić, obejdzie się bez sklepowych gotowców czy pomocy teściowej.
Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem krokietów, wystarczy poświęcić jedno popołudnie na masowe przygotowanie. Wówczas solidny zapas możemy... zamrozić! Ta fenomenalna i jednocześnie stara jak świat metoda pozwoli ograniczyć czas przygotowania kolejnych posiłków. Wówczas wystarczy krokiety odmrozić, podsmażyć i gotowe!
Krokiety słyną ze swoich różnorodnych farszy, dlatego być może zastanawiacie się, czy każdy rodzaj tej potrawy może znaleźć się w zamrażarce. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by rarytasu nie mrozić. można więc śmiało zrobić zapasy. Jak jednak zamrozić krokiety, by pozostały świeże, smaczne, a później były też chrupiące? Są dwie metody, które pozwolą uzyskać odrębne efekty.
Równie ważne jest także rozmrażanie krokietów. Panierowane można włożyć do piekarnika - wówczas będą smaczne, ale mniej chrupiące. Te bez panierki, klasycznie rozmrażamy, a później obtaczamy w jajku i bułce. Na koniec wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz i gotowe! Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl