Czy można mrozić krokiety? Kultowego dodatku do barszczyku wcale nie trzeba przygotowywać "na świeżo"

Krokiety zalegają w lodówce po obiedzie lub rodzinnym spotkaniu? Zamiast marnować smakowite kąski lub objadać się na zapas można je śmiało przechowywać w chłodziarce. Mrożenie krokietów jest niebywale łatwe, jednak warto pamiętać o kilku złotych zasadach - dzięki nim dodatek do barszczu pozostanie świeży i smaczny, a po usmażeniu będzie idealnie chrupiący.

Jednym z klasyków tradycyjnej, polskiej kuchni są krokiety. Naleśnikowe zawijasy, które później odsmażamy w panierce, można przygotować na wiele smacznych sposobów. Warto jednak poznać metodę mrożenia tego specjału - to nie tylko pozwoli ograniczyć marnowanie żywności, ale i przygotować solidne zapasy. 

Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane

Czy krokiety można mrozić? Z tą metodą będą świeże smaczne i na wyciągnięcie ręki 

Wielkimi krokami zbliżają się święta, co za tym idzie, w wielu domach rozpoczynają się pierwsze przygotowania, a nawet testy bożonarodzeniowego menu. Poza rybami, wypiekami czy kolorowymi sałatkami na stole nie może zabraknąć aromatycznego barszczu - a gdzie barszcz, tam i krokiety! Te naleśnikowe zawijasy to wyborny dodatek do esencjonalnej zupy, ale też przepis na codzienny obiad. Niestety za klasyką ciągnie się jeden mankament - krokiety są czasochłonne w przygotowaniu. Jest jednak sposób, by temu zaradzić, obejdzie się bez sklepowych gotowców czy pomocy teściowej. 

Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem krokietów, wystarczy poświęcić jedno popołudnie na masowe przygotowanie. Wówczas solidny zapas możemy... zamrozić! Ta fenomenalna i jednocześnie stara jak świat metoda pozwoli ograniczyć czas przygotowania kolejnych posiłków. Wówczas wystarczy krokiety odmrozić, podsmażyć i gotowe!

Jak mrozić krokiety, by były smaczne i chrupiące? Poznaj złota zasadę

Krokiety słyną ze swoich różnorodnych farszy, dlatego być może zastanawiacie się, czy każdy rodzaj tej potrawy może znaleźć się w zamrażarce. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by rarytasu nie mrozić. można więc śmiało zrobić zapasy. Jak jednak zamrozić krokiety, by pozostały świeże, smaczne, a później były też chrupiące? Są dwie metody, które pozwolą uzyskać odrębne efekty. 

  1. Pierwsza metoda to mrożenie bez panierki. Wówczas nasze zawijasy hojnie wypełniamy farszem, dokładnie składamy i wykładamy na blaszkę. Tak przygotowane mrozimy, a później przekładamy do dowolnego opakowania.
  2. Inny sposób to mrożenie już w panierce - proces jest ten sam. Warto jednak pamiętać, że wtedy krokiety mogą wyjść nieco mniej chrupiące, a bułka po usmażeniu może odchodzić. 

Równie ważne jest także rozmrażanie krokietów. Panierowane można włożyć do piekarnika - wówczas będą smaczne, ale mniej chrupiące. Te bez panierki, klasycznie rozmrażamy, a później obtaczamy w jajku i bułce. Na koniec wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz i gotowe! Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.