Parówki w cieście francuskim to łatwa do przygotowania przekąska na co dzień, jak i na imprezy w gronie przyjaciół. Pamiętajmy jednak, aby wybrać parówki o dużej zawartości mięsa, od dobrego producenta. Warto zwrócić uwagę na skład parówek. Dobrze wybierać te o równych proporcjach mięsa chudego i tłustego. Dodatkowo pożądanym składnikiem jest tłuszcz, ale nie powinno być go więcej niż 5 proc.
Bezwzględnie w parówkach nie powinno być MOM-u, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie. Jest to masa powstała z resztek skór, tłuszczu i ścięgien pozostałych na kurzych korpusach po odcięciu mięsa.
Gdy to wszystko wiemy, kupujemy dobre jakościowo parówki i przystępujemy do testowania dobrych przepisów. Co na ten temat ma do powiedzenia Robert Makłowicz?
Parówki wyjmij z opakowania i foli zabezpieczającej. Każdą parówkę owiń w plasterek sera. Następnie rozłóż ciasto francuskie i pokrój je w prostokąty o długości parówki. Nie muszą być to duże prostokąty, ciasto "puchnie" podczas pieczenia. Ważne, aby długość była nie krótsza niż długość parówki. Zawiń parówki z serem w ciasto francuskie. Ułóż w sporych odstępach na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ponacinaj ciasto francuskie w kilku miejscach. Rozbij jajko i roztrzep widelcem. Tak przygotowaną mieszaniną posmaruj ciasto francuskie. Piecz parówki w cieście francuskim przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Najlepiej w opcji góra-dół. Gotowe! Parówki w cieście francuskim mogą trafić na stół. Goście będą zachwyceni.