Parówki w cieście francuskim to błyskawiczna przekąska, która pokona małego głoda

Parówki w cieście francuskim to błyskawiczna przekąska, którą każdy może zrobić w 15 minut. Co więcej, danie można przygotować na kilka sposobów. Dodatki podkręcą smak, a domowy ketchup będzie dopełnieniem smakołyku.

Parówka w cieście francuskim - smakowita przekąska gotowa w kilka chwil

Parówka w cieście francuskim to dobra przekąska na imprezę czy domowy wieczór kinowy. Nie musimy wydawać majątku, ani poświęcać wielu godzin na przygotowania. Wystarczy kilka składników i poczęstunek jest gotowy. Prosty przepis znajdziecie poniżej.

Ciasto francuskie z parówkami - jak je wykonać?

Składniki:

  • parówki
  • żółty ser w plasterkach
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajo
  • słodka papryka podłużna

Wykonanie:

  1. Rozpakuj ciasto.
  2. Pokrój je na pasy. Powinny mieć szerokość około 2 cm.
  3. Na ciasto połóż plasterki sera.
  4. Ser posyp pokrojoną w paski papryką.
  5. Dodaj parówki i zwiń
  6. Rozbij jajko. Roztrzep je. Posmaruj jajkiem wierzch ciasta.
  7. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozłóż na blaszce parówki w cieście.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Włóż gotową blachę do piekarnika.
  10. Piecz około 15 minut.
Zobacz wideo Parówki kwiatki w cieście

Parówka w cieście francuskim z serem i dodatkami

Parówka w cieście francuskim z dodatkami to bogatsza wersja tej szybkiej przekąski. Przepis można modyfikować. Ciasto francuskie z parówką to przekąska na tyle uniwersalna, że można dodać do niej wiele różnych pysznych składników. Oto kolejny przepis:

Składniki:

  • kilka parówek
  • salami w plasterkach
  • połówka papryki
  • 1 jajo
  • 1 biała cebula
  • ciasto francuskie
  • pomidor
  • oregano

* Dostosuj ilość składników do liczby gości.

Wykonanie:

  1. Rozłóż ciasto francuskie. Podziel je na pasy.
  2. Porozkładaj dodatki. Na każdym kawałku ciasta francuskiego ułóż parówkę, salami, pokrojoną cebulę, plasterek pomidora i kawałek papryki. Zwiń w "ślimaki".
  3. Tak przygotowane parówki w cieście ułóż na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia.
  4. Rozbełtaj jajko i posmaruj wierzch ciasta.
  5. Posyp parówki w cieście oregano.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  7. Całość piecz przez około 15 - 20 minut.

Parówki w cieście francuskim - jak zawijać? Zrób ślimakowe ruloniki

Zastanawiasz się, jak zawijać parówki w cieście francuskim? Czynność ta jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić ciasto na plastry, powinny mieć one około 2-3 cm szerokości, następnie należy owijać ciastem parówki. Poniżej znajdziesz recepturę na parówki owinięte ciastem z wyrazistym ketchupem.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W tym czasie, zajmij się przygotowaniem ciasta. Rozłóż je, podzielić na 2 cm pasy.
  3. Owiń ciastem parówki.
  4. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i piecz w piekarniku przez ok. 15 minut.
  5. Gotowe parówki posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj z domowym ketchupem.

Parówki w cieście francuskim z serem mozzarella

Parówki w cieście francuskim można przygotować jeszcze szybciej. Wystarczy pokroić ciasto na płachty o długości parówki. Posmarować ciasto ulubionym sosem, ułożyć parówki, posypać mozzarellą i zwinąć. Bez konieczności owijania ciasta wokół parówki. Do środka przekąski można dodać także kukurydzę konserwową lub ogórka kiszonego

Zobacz też: Oto ultrasmaczna zupa na rosole z niedzielnego obiadu. Pomidorowa i krupnik nie dorastają jej do pięt

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.