Parówka w cieście francuskim - smakowita przekąska gotowa w kilka chwil
Parówka w cieście francuskim to dobra przekąska na imprezę czy domowy wieczór kinowy. Nie musimy wydawać majątku, ani poświęcać wielu godzin na przygotowania. Wystarczy kilka składników i poczęstunek jest gotowy. Prosty przepis znajdziecie poniżej.
Ciasto francuskie z parówkami - jak je wykonać?
Składniki:
- parówki
- żółty ser w plasterkach
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajo
- słodka papryka podłużna
Wykonanie:
- Rozpakuj ciasto.
- Pokrój je na pasy. Powinny mieć szerokość około 2 cm.
- Na ciasto połóż plasterki sera.
- Ser posyp pokrojoną w paski papryką.
- Dodaj parówki i zwiń
- Rozbij jajko. Roztrzep je. Posmaruj jajkiem wierzch ciasta.
- Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozłóż na blaszce parówki w cieście.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Włóż gotową blachę do piekarnika.
- Piecz około 15 minut.
Zobacz wideo Parówki kwiatki w cieście
Parówka w cieście francuskim z serem i dodatkami
Parówka w cieście francuskim z dodatkami to bogatsza wersja tej szybkiej przekąski. Przepis można modyfikować. Ciasto francuskie z parówką to przekąska na tyle uniwersalna, że można dodać do niej wiele różnych pysznych składników. Oto kolejny przepis:
Składniki:
- kilka parówek
- salami w plasterkach
- połówka papryki
- 1 jajo
- 1 biała cebula
- ciasto francuskie
- pomidor
- oregano
* Dostosuj ilość składników do liczby gości.
Wykonanie:
- Rozłóż ciasto francuskie. Podziel je na pasy.
- Porozkładaj dodatki. Na każdym kawałku ciasta francuskiego ułóż parówkę, salami, pokrojoną cebulę, plasterek pomidora i kawałek papryki. Zwiń w "ślimaki".
- Tak przygotowane parówki w cieście ułóż na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia.
- Rozbełtaj jajko i posmaruj wierzch ciasta.
- Posyp parówki w cieście oregano.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Całość piecz przez około 15 - 20 minut.
Parówki w cieście francuskim - jak zawijać? Zrób ślimakowe ruloniki
Zastanawiasz się, jak zawijać parówki w cieście francuskim? Czynność ta jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić ciasto na plastry, powinny mieć one około 2-3 cm szerokości, następnie należy owijać ciastem parówki. Poniżej znajdziesz recepturę na parówki owinięte ciastem z wyrazistym ketchupem.
Składniki:
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- W tym czasie, zajmij się przygotowaniem ciasta. Rozłóż je, podzielić na 2 cm pasy.
- Owiń ciastem parówki.
- Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i piecz w piekarniku przez ok. 15 minut.
- Gotowe parówki posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj z domowym ketchupem.
Parówki w cieście francuskim z serem mozzarella
Parówki w cieście francuskim można przygotować jeszcze szybciej. Wystarczy pokroić ciasto na płachty o długości parówki. Posmarować ciasto ulubionym sosem, ułożyć parówki, posypać mozzarellą i zwinąć. Bez konieczności owijania ciasta wokół parówki. Do środka przekąski można dodać także kukurydzę konserwową lub ogórka kiszonego.
Zobacz też: Oto ultrasmaczna zupa na rosole z niedzielnego obiadu. Pomidorowa i krupnik nie dorastają jej do pięt