kontrola
-
Polacy nawet nie wiedzą, co jedzą. Uwielbiane grzyby zawaliły badania. Eksperci biją na alarm
To ważne informacje dla miłośników leśnych skarbów. Badania przeprowadzone przez Inspekcję Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych wykazały szereg nieprawidłowości w polskich produktach. Lepiej uważać, co się kupuje.
-
Ruszyły kontrole. Zaglądają na stragany i wlepiają mandaty. Nawet 500 zł za brak tego oznaczenia
Miłe i przyjemne zakupy na straganie mogą już zostać zaburzone przez pojawienie się straży miejskiej i kontrolerów. Na co zwrócą uwagę i jakie warunki należy spełnić, by nie narazić się na mandat?
-
Czy lody mogą powodować zatrucie? Kontrole lodziarni nie pozostawiają złudzeń. Posypały się kary
Upalne dni to idealny moment na małą przyjemność i ochłodę w postaci porcji lodów. Jak się okazuje, ten ukochany przez Polaków mrożony deser nie zawsze jest tak idealny i "tradycyjny", jak sugeruje producent lub sprzedawca. Ruszyły kontrole...
-
Zbadali ziemniaki z dyskontów. Gorsze są w Lidlu czy Biedronce? Tylko w jednych znaleźli pestycydy
Fundacja Pro-Test wzięła pod lupę ziemniaki sprzedawane w Lidlu (z Ryneczku Lidla) i Biedronce (marki Warzywniak). Kontrola polegała na sprawdzeniu zawartości pozostałości pestycydów. Efekt? Tylko w jednych z nich znaleziono ślady szkodliwych...
-
Eksperci z Inspekcji Handlowej przyjrzeli się paragonom grozy. Nieprawidłowości w ponad połowie lokali
Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę bary i restauracje w miejscowościach turystycznych. Okazuje się, że w ponad połowie z nich dochodziło do oszustw cenowych. Jak się przed nimi ustrzec? Na co uważać?
-
PWIS: Sprawdzono nadmorskie lodziarnie. Nieprawidłowości w ponad połowie
Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecinie zlecił przeprowadzenie kontroli w nadmorskich lodziarniach. Ponad połowa próbek może zawierać bakterie.
-
Kontrole w piekarniach. Chleb "tradycyjny" z polepszaczami, margaryna zamiast masła
Kontrola przeprowadzona w 157 piekarniach wykazała, że na niemal 1/3 pieczywa widnieją oznaczenia wprowadzające klientów w błąd. Jakie nieprawidłowości odkryto?
-
Skontrolowano ciasta, pieczywo, ryby i bakalie na wagę. W ponad 80 proc. wykryto nieprawidłowości
Inspekcja Handlowa przebadała produkty sprzedawane w cukierniach, sklepach i marketach. Okazało się, że w ponad 80 procentach wystąpiły nieprawidłowości.