PWIS: Sprawdzono nadmorskie lodziarnie. Nieprawidłowości w ponad połowie

Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecinie zlecił przeprowadzenie kontroli w nadmorskich lodziarniach. Ponad połowa próbek może zawierać bakterie.

Kontrole w lodziarniach

Wszyscy powiatowi inspektorzy sanitarni z województwa zachodniopomorskiego otrzymali polecenie Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Szczecinie, by przeprowadzić wyrywkową kontrolę automatów do lodów i pobrać próbki do badań laboratoryjnych. Wytypowano 39 obiektów w miejscach, gdzie występuje wzmożony ruch turystyczny.

Przebadano 195 próbek. Jak czytamy na portalu Food Fakty, nie wykryto w nich drobnoustrojów chorobotwórczych takich jak pałeczki Salmonelli czy Listeria monocytogene, ale niestety aż w 105 próbkach z 21 partii odkryto zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae.

Co oznacza obecność tych bakterii w lodach?

Są wskaźnikiem świadczącym o tym, że w lokalu zachowana jest niewystarczająca higiena podczas produkcji (brak wewnętrznej kontroli, nieprawidłowe mycie rąk i sprzętów). Bakterie Enterobacteriacae występują naturalnie w jelicie grubym u ludzi i nie mają działania chorobotwórczego. Jeśli jednak występują w żywności, po spożyciu przez osoby z chorobami układu pokarmowego lub z obniżoną odpornością, mogą wywołać bóle brzucha, biegunkę czy wymioty.

Zobacz wideo

PWIS zlecił wzmożenie rygorów sanitarnych

Po kontroli wydano 10 decyzji nakazujących wstrzymanie produkcji sprzedaży lodów do czasu, gdy lokale przeprowadzą dezynfekcję i dokładnie mycie sprzętów, powierzchni i przedstawią wyniki potwierdzające skuteczność. 11 przedsiębiorców zostało zaś poinformowanych, że konieczne jest wzmożenie rygorów sanitarnych w ich lokalach i wyeliminowanie zagrożenia.