Korzyści wynikające ze zdrowej i zbilansowanej diety to nie tylko możliwość utraty nadprogramowych kilogramów lub utrzymania pożądanej wagi. Włączenie do codziennego menu konkretnych produktów może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, zapobieganiu różnego rodzaju chorobom, np. sercowo-naczyniowym. To, co jemy, wpływa też m.in. na nasz mózg, wzrok, procesy trawienne, zdrowie kości. Niektóre związki zawarte w żywności działają przeciwzapalnie i pomagają np. w leczeniu przeziębienia. Wśród związków, które odgrywają w naszym organizmie nieocenioną rolę, należy z pewnością wymienić flawonoidy.
Inaczej nazywane są też związkami flawonowymi. Należą do grupy polifenoli. To związki chemiczne, które występują w roślinach. Głównie pełnią rolę barwników, ale też mają właściwości przeciwutleniające (o czym więcej piszemy niżej) i ochronne - chronią rośliny przed atakami owadów i grzybów. Te, które są barwnikami, nadają roślinom żywego koloru i stanowią ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Być może słyszeliście kiedyś o epikatechinie, rutynie lub kwercetynie? Wszystkie te związki należą właśnie do flawonoidów.
Jedzenie owoców i warzyw, które zawierają flawonoidy, jest niezwykle ważne. Te związki są bowiem silnymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami). Zwalczają nadmiar wolnych rodników, który jest szkodliwy dla organizmu, ponieważ przyspiesza starzenie i odpowiada za rozwój różnych chorób. Jak podaje serwis dietetycy.org, spośród flawonoidów najsilniejszy efekt ochronny przed wolnymi rodnikami tlenowymi wykazuje kwercetyna. Naturalnie występuje m.in. w:
Wśród źródeł kwercetyny wymienia się też inne produkty, m.in. zioła: lubczyk, koper, kolendrę, oregano czy liście laurowe. Można ją znaleźć też np. w orzechach włoskich i w herbacie.
Flawonoidy, a konkretnie owoce i warzywa bogate w te związki, są też polecane w profilaktyce antynowotworowej. "Chociaż żaden pojedynczy produkt spożywczy czy składnik pokarmowy nie może uchronić nas przed zachorowaniem na raka, to istnieją wiarygodne badania, które dowodzą, iż dieta wypełniona różnymi warzywami, owocami, ziarnami czy pokarmami roślinnymi istotnie pomaga ograniczyć ryzyko zachorowania na wiele typów nowotworów" - czytamy na portalu onkologicznym zwrotnikraka.pl. Warto więc sięgać m.in. po owoce jagodowe, a także cytrusy, np. pomarańcze, grejpfruty, mango, kiwi, ananasy i banany.
Te cenne związki organiczne wykazują też inne walory zdrowotne. Wspomniane działanie antyoksydacyjne sprzyja m.in. zmniejszeniu ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Zaleca się ich jedzenie, by zapobiegać miażdżycy. Wpływają też na poziom "dobrego" i "złego" cholesterolu, regulując go. Wzmacniają również naczynia krwionośne.
Flawonoidy mogą działać też przeciwcukrzycowo. Dietetycy.org przywołują badanie z czasopisma naukowego "Nutrtion and Diabetes", z którego wynika, że wyższe spożycie produktów zawierających flawonoidy wiąże się z 26 proc. niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Wśród szczególnie zalecanych produktów wymienione zostały: herbata, jagody i jabłka.
Ponadto wpływają na młody i zdrowy wygląd skóry. Znów ma to związek z ich działaniem antyoksydacyjnym. Zabezpieczają przed destrukcją DNA komórek, korzystnie wpływają na biosyntezę kolagenu, poprawiają stabilność tkanki łącznej oraz chronią przed szkodliwym wpływem promieniowania UVA.
Jak już wspomnieliśmy, flawonoidy występują przede wszystkim w warzywach i owocach. Można je też jednak znaleźć w ziołach i niektórych napojach. Gdzie jest najwięcej flawonoidów? Oto lista produktów bogatych w te związki: