• Link został skopiowany

Wiele osób nie wie, że kupuje makaron złej jakości. Spójrz na kolor, zdradzi ci wszystko

Z pozoru różnią się tylko kolorem lub ceną, ale w rzeczywistości wpływają na smak całego dania. Jak rozpoznać makaron dobrej jakości? To pytanie warto zadać, zanim wrzucimy opakowanie do koszyka, bo nie każdy produkt zasługuje, by trafić na nasz talerz.
Makaron
Fot. iStock, francisco jose sanchez

Wielu z nas kupuje makaron, kierując się przyzwyczajeniem, niską ceną albo wyglądem opakowania, nie zastanawiając się nad tym, co naprawdę kryje się w środku. Andrea Vignali, szef kuchni i właściciel restauracji Al Dente Enoteca w Australii, w nagraniu opublikowanym na Instagramie wprost mówi o tym, dlaczego makaron makaronowi nierówny. Wskazuje, że różnice nie kończą się na kształcie, dotyczą również koloru.

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Jak rozpoznać makaron dobrej jakości? Wystarczy spojrzeć i dotknąć

Szef kuchni nie pozostawia złudzeń, makaron, który już na sucho ma intensywny żółty kolor, to najczęściej produkt niskiej jakości. Jego barwa wynika z szybkiego, przemysłowego suszenia w wysokich temperaturach. Dobrej jakości składnik powinien mieć jasnokremowy, lekko szary odcień i wyczuwalnie chropowatą powierzchnię. To oznaka, że został wykonany z semoliny z pszenicy durum i był suszony powoli.

- Gdy makaron suszy się powoli, zachowuje naturalny kolor mąki, strukturę białka i aktywność enzymów, co sprawia, że jest bardziej strawny, ma lepszą teksturę i wyższą wartość odżywczą - podkreśla Vignali. Nie powinien sklejać się podczas gotowania, za to dobrze wchłaniać sos i mieć elastyczną strukturę. Warto zwrócić uwagę również na skład, im krótszy i prostszy, tym lepiej.

 

Jaki rodzaj makaronu jest najzdrowszy? Wybór zależy od składu

Produkty wytwarzane z mąki z pszenicy durum i suszone w niskich temperaturach zachowują więcej składników odżywczych m.in. błonnika, białka i witamin z grupy B. Warto szukać makaronów pełnoziarnistych lub z dodatkiem warzyw (np. szpinaku, buraka). Ten bez jajek będzie lżejszy i lepiej tolerowany przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Dla dbających o poziom cukru we krwi lub stosujących dietę o niskim indeksie glikemicznym najlepszym wyborem będą kluski z pszenicy durum czy soczewicy. To one wolniej podnoszą poziom glukozy we krwi.

Więcej o: