mak

Więcej o:

mak

  • Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

    Mak do makowca, klusek i innych potraw Przed dodaniem do potraw mak należy zmielić. Lecz zanim przejdziemy do tego etapu, mak musi zostać namoczony. Najlepiej zalać go wodą i zostawić na całą noc, a dopiero następnego dnia zaczynać jego obróbkę. Namoczony już mak musimy odsączyć i zmielić

  • Ciasto z makiem. Przepis na makowiec na kruchym cieście z maku mielonego

    składzie, przygotuj ciasto samodzielnie w domu. Cały proces nie jest bardzo wymagający, a ciasto makowe to fantastyczny smak, który tworzy wyjątkową atmosferę w każde święta. Szukasz przepisu na szybkie ciasto z makiem ? Sprawdź naszą recepturę! Do świątecznych wypieków warto zaprosić całą rodzinę

  • Kluski z makiem na wigilię - tradycyjny przysmak

    Makaron z makiem w dzisiejszych czasach można bardzo łatwo przyrządzić. Różnokształtny makaron, mak, miód i bakalie, a także masło i śmietanka dostępne są w każdym sklepie. Jeżeli chcesz odtworzyć najbardziej tradycyjne smaki i masz możliwość sięgnięcia po wiejską śmietanę i masło, wykorzystaj je

  • Kluski z makiem - przepis na tradycyjne kluski w różnych odsłonach

    Kluski z makiem na Wigilię Kluski z makiem można przygotować z gotowej masy makowej lub tej samodzielnie przygotowanej w domu. Niezależnie od tego, jaka masa makowa zostanie użyta, kluski z makiem zwykle pojawiają się na talerzu z miodem, cukrem, bakaliami czy kandyzowaną pomarańczą. Kluski można

  • Sernik z makiem z puszki na kruchym spodzie - niech Ci się upiecze

    Sernik z makiem poleca się na święta Sernik to bardzo popularne ciasto uznawane za typowo świąteczny przysmak. Wersja z makiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji sernika. Sernik z makiem nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, ale potrzebna będzie chwila wolnego czasu

  • Jak przygotować mak do makowca? Ten przepis bije na głowę sklepowe puszki

    ją Ania Starmach i Ewa Wachowicz. Z ich radami nie może się nie udać. Domowy mak do makowca. Tego będziesz potrzebować pół kilograma maku, ok. 0,5 l mleka, 20 g drożdży, 3 łyżki miodu, 100 g rodzynków z koniaku, 150 g cukru pudru lub trzcinowego, 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy, 100 g migdałów, 1