Makowiec idzie w odstawkę. Zastąpiła go gwiazda makowa. Goście nie uwierzą, że sama zrobiłaś to cudo

Marzy ci się pyszne i efektowne ciasto na święta? Sernik i szarlotka muszą poczekać. Jeśli lubisz mak, ten przepis z pewnością ci się spodoba. Drożdżowa gwiazda z makiem zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem.

Potrawy z makiem symbolizują pomyślność oraz dostatek. Według tradycji chrześcijańskiej obowiązkowo muszą znaleźć się na wigilijnym spotkaniu. Najczęściej przygotowujemy pyszny klasyk, czyli makowiec. Szybko znika ze stołu i pasuje do kawki. Z biegiem lat może się jednak przejeść. Jeśli tak jest w twoim przypadku, a jednocześnie nie chcesz rezygnować z wypieków z makiem, sprawdź naszą propozycję.

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Gwiazda makowa z gotowej masy makowej. Idealne ciasto na Wigilię

Gwiazda makowa wygląda, smakuje i pachnie naprawdę genialnie. Wbrew pozorom jest bardzo prosta do zrobienia. Przepisem podzieliła się na swoim profilu na TikToku Milena Dudzic, która publikuje filmiki pod nazwą @zdr_i_figura_bez_cwiczen. Oto lista potrzebnych składników:

Ciasto:

  • 540 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 6 żółtek,
  • 14 g suchych drożdży,
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 3/4 puszki gotowej masy makowej,
  • 1 jajko.

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1,5 łyżki ciepłej wody.

Gwiazda makowa z suchych drożdży. Ciasto pięknie wyrośnie

Największą zaletą gwiazdy makowej jest fakt, że wychodzi mięciutka i delikatna. Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego.

  1. Wsyp do miski mąkę, cukier, drożdże, żółtka oraz sól.
  2. Dodaj przestudzone, roztopione masło i ciepłe mleko.
  3. Wymieszaj całość, a następnie wyrób mikserem przez 10 minut. Masa powinna być gładka i elastyczna.
  4. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Teraz czas na formowanie gwiazdy.

  1. Połóż ciasto na blacie oprószonym mąką. Zagnieć, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
  2. Podziel na dwie równe części i rozwałkuj każdą z nich na okrągły placek.
  3. Pierwszy z nich połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj masą makową i przykryj drugim plackiem.

Kolejny etap to tworzenie wzoru gwiazdy.

  1. Za pomocą szklanki odciśnij okrąg na środku ciasta.
  2. Pokrój całość na 4 równe części, potem każdą część na 2, a następnie na 4. Uzyskasz 16 kawałków.
  3. Skręć każdy kawałek dwa razy wokół własnej osi, tworząc ramiona gwiazdy.

Przyszła pora na pieczenie i dekorowanie.

  1. Posmaruj gwiazdę roztrzepanym jajkiem.
  2. Nagrzej piekarnik do 170 st. C w opcji góra-dół.
  3. Włóż ciasto i piecz 35 minut.
  4. W międzyczasie wymieszaj cukier puder z wodą, żeby stworzyć lukier.
  5. Po wyjęciu drożdżowej gwiazdy z piekarnika poczekaj, aż ostygnie i posmaruj ją powstałą mieszanką.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: