Potrawy z makiem symbolizują pomyślność oraz dostatek. Według tradycji chrześcijańskiej obowiązkowo muszą znaleźć się na wigilijnym spotkaniu. Najczęściej przygotowujemy pyszny klasyk, czyli makowiec. Szybko znika ze stołu i pasuje do kawki. Z biegiem lat może się jednak przejeść. Jeśli tak jest w twoim przypadku, a jednocześnie nie chcesz rezygnować z wypieków z makiem, sprawdź naszą propozycję.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Gwiazda makowa z gotowej masy makowej. Idealne ciasto na Wigilię
Gwiazda makowa wygląda, smakuje i pachnie naprawdę genialnie. Wbrew pozorom jest bardzo prosta do zrobienia. Przepisem podzieliła się na swoim profilu na TikToku Milena Dudzic, która publikuje filmiki pod nazwą @zdr_i_figura_bez_cwiczen. Oto lista potrzebnych składników:
Ciasto:
- 540 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 6 żółtek,
- 14 g suchych drożdży,
- 100 g roztopionego masła
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- 3/4 puszki gotowej masy makowej,
- 1 jajko.
Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1,5 łyżki ciepłej wody.
Gwiazda makowa z suchych drożdży. Ciasto pięknie wyrośnie
Największą zaletą gwiazdy makowej jest fakt, że wychodzi mięciutka i delikatna. Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego.
- Wsyp do miski mąkę, cukier, drożdże, żółtka oraz sól.
- Dodaj przestudzone, roztopione masło i ciepłe mleko.
- Wymieszaj całość, a następnie wyrób mikserem przez 10 minut. Masa powinna być gładka i elastyczna.
- Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Teraz czas na formowanie gwiazdy.
- Połóż ciasto na blacie oprószonym mąką. Zagnieć, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
- Podziel na dwie równe części i rozwałkuj każdą z nich na okrągły placek.
- Pierwszy z nich połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj masą makową i przykryj drugim plackiem.
Kolejny etap to tworzenie wzoru gwiazdy.
- Za pomocą szklanki odciśnij okrąg na środku ciasta.
- Pokrój całość na 4 równe części, potem każdą część na 2, a następnie na 4. Uzyskasz 16 kawałków.
- Skręć każdy kawałek dwa razy wokół własnej osi, tworząc ramiona gwiazdy.
Przyszła pora na pieczenie i dekorowanie.
- Posmaruj gwiazdę roztrzepanym jajkiem.
- Nagrzej piekarnik do 170 st. C w opcji góra-dół.
- Włóż ciasto i piecz 35 minut.
- W międzyczasie wymieszaj cukier puder z wodą, żeby stworzyć lukier.
- Po wyjęciu drożdżowej gwiazdy z piekarnika poczekaj, aż ostygnie i posmaruj ją powstałą mieszanką.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.