• Link został skopiowany

Zapomnij o makreli i tuńczyku. To najlepsza pasta rybna. Znika z lodówki w jeden dzień

Niepozorna ryba może stać się gwiazdą twoich kanapek. Wystarczy kilka prostych dodatków, by stworzyć coś, co uzależnia od pierwszego kęsa. Nie zrobisz jej jednak z makreli ani tuńczyka. Potrzebna ci będzie inna wędzona ryba.
Pasta rybna z wędzonego morszczuka
Domowa pasta rybna na kanapki, Fot. Photographer_Lori / Shutterstock

Jedną z najczęściej robionych past rybnych jest oczywiście ta z makreli. Czasami robi się je również z tuńczyka lub łososia. Wędzony morszczuk to ryba, która rzadko trafia na kanapki, a szkoda. Jej delikatne, chude, ale pełne aromatu i smaku mięso idealnie nadaje się do past. W połączeniu z jajkiem, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem tworzy lekką, ale wyrazistą kompozycję.

Zobacz wideo Najlepsza na kanapki pasta z bobu. Zapomnisz o jajecznej i z makreli

Najlepsza pasta rybna na kanapki. Zapomnij o makreli i tuńczyku

Składniki:

  • 2 średnie tuszki wędzonego morszczuka, 
  • 6 jajek ugotowanych na twardo, 
  • 3 ogórki kiszone (nie muszą być duże, ważne, żeby były chrupiące),
  • pół pęczka szczypiorku, 
  • 1 mały ząbek czosnku, 
  • czubata łyżka majonezu, 
  • łyżeczka ostrej pasty sriracha (opcjonalnie). 

Pasta z wędzonego morszczuka - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i przełóż do miski. 
  2. Mięso morszczuka oddziel od ości. Nie będzie to trudne, bo ości jest niewiele i są dość spore. Mięso dodaj do jajek i całość rozgnieć widelcem. 
  3. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i odciśnij z nadmiaru soku na ręczniku papierowym. Dołóż do reszty składników. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  4. Dodaj majonez, odrobinę sosu sriracha i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj posiekany szczypiorek i wszystko dokładnie wymieszaj. 

Teraz nic, tylko smarować świeżutkie bułeczki lub kromki pachnącego pieczywa. Taką pastę kanapkową przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Spokojnie wytrzyma w chłodzie nawet cztery dni. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: