-
Haps
-
Jak przygotować
- Rodzaje orzechów - 3 orzechy mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Rodzaje orzechów - 3 orzechy włoskie mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Rodzaje orzechów i ich właściwości to temat, który postaramy się przybliżyć w poniższym artykule. Orzechy to cenny dodatek do ciast, sosów, sałatek, czy też słodkich kremów. Sprawdźmy, po które w szczególności warto sięgać i dlaczego.
Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]
Rodzaje orzechów i ich właściwości. Co warto o nich wiedzieć?
Zastanawiasz się, jakie są rodzaje orzechów i które z nich są najzdrowsze? Na wstępie należy wspomnieć, że wszystkie orzechy to cenny składnik diety, a jesień jest doskonałym czasem na włączenie ich do swojego menu. Od końca września do października przypada termin zbioru orzechów włoskich, od połowy sierpnia natomiast możemy się cieszyć orzechami laskowymi. Wpływają one bardzo pozytywnie na zdrowie, o czym szerzej napiszemy w dalszej części artykułu. Warto jednak wiedzieć, że istnieje sporo rodzajów orzechów, którym przypisuje się konkretne właściwości prozdrowotne. Przejdźmy zatem do ich charakterystyki.
Najzdrowsze rodzaje orzechów - krótka charakterystyka
Interesują cię najzdrowsze rodzaje orzechów? Na czele rankingu znajdą się z pewnością orzechy włoskie. Jednak nie tylko je warto włączyć na stałe do swojego jadłospisu. Poniżej krótka charakterystyka poszczególnych rodzajów orzechów:
- Orzechy włoskie - są to orzechy, które cechują się najwyższą zawartością kwasów omega 3 oraz 6. Ponadto są bogate w fosfor, potas, witaminy z grupy B, a także witaminę C oraz E. Poza tym jest w nich obecny magnez, potas oraz żelazo. Spożywając regularnie orzechy włoskie, pozbywamy się wolnych rodników. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy orzechy włoskie chronią nas przed chorobami nowotworowymi, miażdżycą czy stresem oksydacyjnym. Ponadto usprawniają pracę jelit i obniżają poziom cholesterolu.
- Orzechy nerkowca - cechują się najniższą kalorycznością wśród orzechów. Są doskonałym źródłem żelaza, potasu, magnezu, cynku oraz selenu. Ponadto są bogate w witaminy z grupy B (w szczególności B6 i B3) oraz witaminę E i A. Orzechy nerkowca polecane są osobom zmagającym się z insulinoopornością, gdyż spożywanie ich sprawia, że komórki stają się wrażliwsze na insulinę.
- Orzechy laskowe - dostarczają nam mnóstwo witaminy E, dzięki której nasza skóra wygląda zdrowo i młodo. Ponadto są bogatym źródłem takich składników jak: magnez, potas, wapń, żelazo czy cynk. Dodatkowo pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
- Orzechy makadamia - orzechy obniżają znacząco poziom złego cholesterolu. Znajdziemy w nich także: magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, selen.
- Orzechy pistacjowe - podobnie jak w przypadku większości orzechów spożywanie ich poprawia pracę układu nerwowego. Wpływają też pozytywnie na pracę mięśni. Są doskonałym źródłem witaminy E i potasu.
- Orzechy arachidowe - powszechnie określane jako orzeszki ziemne lub fistaszki. Zawierają w sobie kwasy tłuszczowe omega 3. Są bogate w: potas, wapń, magnez, cynk, selen, żelazo, witaminę E oraz kwas foliowy.
- Orzechy brazylijskie - polecane są zwłaszcza osobom, które zmagają się z chorobami przewlekłymi. Łagodzą bowiem stany zapalne i wzmacniają działanie układu odpornościowego. Są doskonałym źródłem magnezu i selenu.
- Migdały - to znakomite źródło witaminy A i E oraz witamin z grupy B. Nie bez przyczyny używa się ich w przemyśle kosmetycznym. Doskonale regenerują skórę i pomagają w gojeniu się ran, redukują też podrażnienia. Migdały podobnie jak inne rodzaje orzechów obniżają poziom cholesterolu. Charakteryzują się też najwyższym poziomem błonnika pokarmowego spośród wszystkich rodzajów orzechów.
Zobacz też: Domowa Nutella. Sprawdź przepis na słodki krem