Krem czekoladowo-orzechowy można potraktować jako pyszne smarowidło na śniadanie. Codziennie ten pomysł z pewnością się nie sprawdzi, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na słodkie kanapki. Jak przygotować naleśniki z domową Nutellą? Wystarczy usmażyć kilka placków o dowolnej grubości i posmarować pół na pół domową Nutellą i dżemem. Krem czekoladowo-orzechowy w połączeniu z serkiem mascarpone to idealna baza do masy tortowej. Ser mascarpone sprawia, że Nutella staje się bardziej puszysta i łatwo daje się ją rozsmarować. Nutella to też dobry materiał do dekoracji przy pomocy rękawa tortowego można z niej wyczarować zawijasy na babeczkach czy czekoladowe kwiatki na talerzu z owocami.
Każdy choć raz powinien skosztować kremu czekoladowo-orzechowego à la domowa Nutella. Składniki to klucz do sukcesu. Przedstawiamy pełną listę produktów:
Przepis na domową Nutellę krok po kroku wymaga nieco czasu i zaangażowania. Zdecydowanie nie jest to temat na ostatnią chwilę, bardziej na leniwy sobotni poranek lub spokojny piątkowy wieczór.
Do czego użyć domowej Nutelli? Domowy tort to doskonała baza dla Nutelli. Wystarczy zaopatrzyć się w dwa biszkopty (tu znajdziesz przepis na biszkopt), które następnie smarujemy Nutellą oraz kolejną warstwą dżemu. Wierzch polewamy polewą czekoladową przygotowaną w kąpieli wodnej. Następnie posypujemy taki tort posypką i dekorujemy bitą śmietaną. Warunek jest jeden: przed podaniem biszkopt należy schłodzić w lodówce, dekorację przy pomocy bitej śmietany zostawiamy na sam koniec.
Zobacz też: Ciasto 3 bit bez pieczenia zawsze się udaje. Przepis jest banalny