• Link został skopiowany

Domowa Nutella. Sprawdź przepis na słodki krem

Domowa Nutella to krem czekoladowo-orzechowy z pełną kontrolą nad składem. Szukasz pomysłu na słodki dodatek do różnych deserów? Przepis na pyszne smarowidło a'la Nutella znajdziesz poniżej.
Krem nugatowy jak nutella
shutterstock

Do czego użyć domowej Nutelli? 

Krem czekoladowo-orzechowy można potraktować jako pyszne smarowidło na śniadanie. Codziennie ten pomysł z pewnością się nie sprawdzi, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na słodkie kanapki. Jak przygotować naleśniki z domową Nutellą? Wystarczy usmażyć kilka placków o dowolnej grubości i posmarować pół na pół domową Nutellą i dżemem. Krem czekoladowo-orzechowy w połączeniu z serkiem mascarpone to idealna baza do masy tortowej. Ser mascarpone sprawia, że Nutella staje się bardziej puszysta i łatwo daje się ją rozsmarować. Nutella to też dobry materiał do dekoracji przy pomocy rękawa tortowego można z niej wyczarować zawijasy na babeczkach czy czekoladowe kwiatki na talerzu z owocami

Domowa Nutella - składniki. Co kupić? 

Każdy choć raz powinien skosztować kremu czekoladowo-orzechowego à la domowa Nutella. Składniki to klucz do sukcesu. Przedstawiamy pełną listę produktów: 

  • orzechy laskowe - 150 g, 
  • kakao - 4 łyżki stołowe, 
  • masło - 1 łyżka, 
  • mleko w proszku - 4 łyżki stołowe, 
  • cukier puder - 5 łyżek stołowych, 
  • olej roślinny - 1 mała łyżeczka
Zobacz wideo Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha

Domowa Nutella krok po kroku. Jak zrobić pyszny krem?

Przepis na domową Nutellę krok po kroku wymaga nieco czasu i zaangażowania. Zdecydowanie nie jest to temat na ostatnią chwilę, bardziej na leniwy sobotni poranek lub spokojny piątkowy wieczór. 

  1. Na początek należy uprażyć orzechy, które przesypujemy na blachę, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia. 
  2. Następnie tak przygotowaną blachę wstawiamy do piekarnika na 5 minut w temperaturze 180 stopni. 
  3. Po uprażeniu orzechy rozcieramy w suchej ściereczce po to, aby pozbyć się skórek. 
  4. Teraz orzechy przekładamy do blendera i miksujemy, następnie dodajemy mleko w proszku, masło, cukier puder, olej, kakao. 
  5. Następnie wszystkie te składniki rozcieramy przez około 3 minuty. 
  6. Tak przygotowaną masę trzeba przełożyć do słoika, następnie szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 3 godziny. 

Domowa Nutella - jak przygotować mini tort na szybko? 

Do czego użyć domowej Nutelli? Domowy tort to doskonała baza dla Nutelli. Wystarczy zaopatrzyć się w dwa biszkopty (tu znajdziesz przepis na biszkopt), które następnie smarujemy Nutellą oraz kolejną warstwą dżemu. Wierzch polewamy polewą czekoladową przygotowaną w kąpieli wodnej. Następnie posypujemy taki tort posypką i dekorujemy bitą śmietaną. Warunek jest jeden: przed podaniem biszkopt należy schłodzić w lodówce, dekorację przy pomocy bitej śmietany zostawiamy na sam koniec.

Zobacz też: Ciasto 3 bit bez pieczenia zawsze się udaje. Przepis jest banalny

Więcej o: