Ciasto 3 bit bez pieczenia zawsze się udaje. Przepis jest banalny

Ciasto 3 bit bez pieczenia to deser, który skradł serca nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Domowy przepis na deser inspirowany znanym batonem zachwyca swoją delikatnością i zawsze się udaje. Wypróbuj nasz sposób na ciasto 3 bit bez pieczenia, a na pewno się od niego uzależnisz.

Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl

Ciasto 3 bit bez pieczenia to istny rarytas wśród domowych deserów. Jego smak zachwyca połączeniem pysznej masy budyniowej, ptasiego mleczka z bitej śmietany, delikatnych herbatników i słodkiej masy krówkowej. Wyjątkowym dodatkiem, który nadaje charakteru ciastu, są wiórki z deserowej czekolady. Ten domowy deser zachwyci twoją rodzinę i gości. Idealnie sprawdzi się jako

Zupa gulaszowa - przepis Magdy GesslerZupa gulaszowa - przepis Magdy Gessler. Zdradzamy co dodać, by nie popsuć smaku

Ciasto 3 bit bez pieczenia. Przepis

Ciasto 3 bit składa się z 3 ważnych i pysznych części: masy budyniowej, kremu śmietankowego oraz warstwy herbatników z masą krówkową.

Składniki:

  • 500 g herbatników
  • puszka masy krówkowej (ok. 500 g)

Składniki masę budyniową:

  • 200 g masła (kostka)
  • 2 opakowania budyniu bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Składniki na masę śmietanową

  • 400 ml śmietanki 30-36 proc.
  • 2 większe łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • ok. 100 ml wrzątku

Ciasto 3 bit bez pieczenia - przygotowanie

  • Najpierw przygotuj masę budyniową. Wyjmij masło z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Do rondelka wlej mleko (około 1.5 szklanki) i zagotuj z dodatkiem 2 łyżek cukru. Połącz proszek budyniowy z połową szklanki mleka. Zmniejsz moc palnika pod wrzącym mlekiem i powoli dodawaj proszek budyniowy z mlekiem, od razu mieszając. Masa budyniowa powinna się zagotować i zgęstnieć. Gdy masa będzie miała odpowiednią konsystencję, zostaw do ostudzenia.
  • W niewielkiej misce ubijaj masło mikserem na najwyższych obrotach, aż będzie jasne i puszyste. Następnie stopniowo dodawaj przestudzony, gęsty budyń cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą, masę budyniową włóż do lodówki na ok. 2 godziny, gdzie powinna osiągnąć ostateczną, sztywną konsystencję.
  • Dużą, prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ciasno układaj herbatniki. Na herbatniki wyłóż całą masę krówkową i dokładnie rozprowadź. Następnie połóż kolejną warstwę herbatników i wyłóż na nie całą masę budyniową i kolejną warstwę herbatników.
  • Przygotuj masę śmietanową. Dwie łyżki żelatyny rozpuść we wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia. W wysokim naczyniu ubijaj śmietanę mikserem, stopniowo zwiększając obroty. Po około 2 minutach zacznij stopniowo dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści, a masa zesztywnieje, powoli wlewaj żelatynę, miksując na najmniejszych obrotach.
  • Przygotowaną masę śmietanową przełóż na herbatniki. Ostatnim etapem przygotowania ciasta 3 bit, jest oprószenie wierzchu drobno startą deserową czekoladą. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce przez kilka godzin.
Zobacz wideo

Tak wykonane ciasto 3 bit wprawi w zachwyt wszystkich miłośników domowych deserów. Do dzieła!

Więcej o: