Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl
Ciasto 3 bit bez pieczenia to istny rarytas wśród domowych deserów. Jego smak zachwyca połączeniem pysznej masy budyniowej, ptasiego mleczka z bitej śmietany, delikatnych herbatników i słodkiej masy krówkowej. Wyjątkowym dodatkiem, który nadaje charakteru ciastu, są wiórki z deserowej czekolady. Ten domowy deser zachwyci twoją rodzinę i gości. Idealnie sprawdzi się jako
Ciasto 3 bit bez pieczenia. Przepis
Ciasto 3 bit składa się z 3 ważnych i pysznych części: masy budyniowej, kremu śmietankowego oraz warstwy herbatników z masą krówkową.
Składniki:
- 500 g herbatników
- puszka masy krówkowej (ok. 500 g)
Składniki masę budyniową:
- 200 g masła (kostka)
- 2 opakowania budyniu bez cukru
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
Składniki na masę śmietanową
- 400 ml śmietanki 30-36 proc.
- 2 większe łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- ok. 100 ml wrzątku
Ciasto 3 bit bez pieczenia - przygotowanie
- Najpierw przygotuj masę budyniową. Wyjmij masło z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Do rondelka wlej mleko (około 1.5 szklanki) i zagotuj z dodatkiem 2 łyżek cukru. Połącz proszek budyniowy z połową szklanki mleka. Zmniejsz moc palnika pod wrzącym mlekiem i powoli dodawaj proszek budyniowy z mlekiem, od razu mieszając. Masa budyniowa powinna się zagotować i zgęstnieć. Gdy masa będzie miała odpowiednią konsystencję, zostaw do ostudzenia.
- W niewielkiej misce ubijaj masło mikserem na najwyższych obrotach, aż będzie jasne i puszyste. Następnie stopniowo dodawaj przestudzony, gęsty budyń cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą, masę budyniową włóż do lodówki na ok. 2 godziny, gdzie powinna osiągnąć ostateczną, sztywną konsystencję.
- Dużą, prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ciasno układaj herbatniki. Na herbatniki wyłóż całą masę krówkową i dokładnie rozprowadź. Następnie połóż kolejną warstwę herbatników i wyłóż na nie całą masę budyniową i kolejną warstwę herbatników.
- Przygotuj masę śmietanową. Dwie łyżki żelatyny rozpuść we wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia. W wysokim naczyniu ubijaj śmietanę mikserem, stopniowo zwiększając obroty. Po około 2 minutach zacznij stopniowo dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści, a masa zesztywnieje, powoli wlewaj żelatynę, miksując na najmniejszych obrotach.
- Przygotowaną masę śmietanową przełóż na herbatniki. Ostatnim etapem przygotowania ciasta 3 bit, jest oprószenie wierzchu drobno startą deserową czekoladą. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce przez kilka godzin.
Tak wykonane ciasto 3 bit wprawi w zachwyt wszystkich miłośników domowych deserów. Do dzieła!