Czekoladowe salami - idealne ciasto na święta. Przepis banalny, a efekt zaskakujący

Czekoladowe salami to pyszny i efektowny deser wywodzący się z Włoch, który idealnie sprawdzi się podczas świątecznych spotkań. Przepis na czekoladowe salami jest naprawdę łatwy, a efekt smakowy powala. Przepisem na to nietuzinkowe ciasto bez pieczenia podzieliła się na swoim Instagramie Nigella Lawson.

Więcej słodkich przepisów zajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Czekoladowe salami intryguje nazwą i uwodzi smakiem. Ten wyjątkowy deser to idealny pomysł na świąteczne ciasto, które na pewno zaskoczy twoich gości swoim smakiem i wyglądem. Przepis jest bardzo prosty i daje wiele możliwości indywidualnego doboru dodatków. Jak zrobić pyszne czekoladowe salami bez pieczenia? Jednym ze sposobów w mediach społecznościowych podzieliła się Nigella Lawson.

 

Czekoladowe salami - przepis Nigelli Lawson:

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 g ciasteczek amaretti
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki likieru amaretto
  • 2 duże łyżki kakao
  • 75 g migdałów
  • 75 g orzechów laskowych
  • 50 g łuskanych niesolonych pistacji
  • cukier puder

Czekoladowe salami - sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. Masło utrzyj z cukrem. Do masy ostrożnie wbijaj po jednym jajku, ciągle mieszając. Kiedy składniki się połączą, stopniowo dodawaj likier i cały czas mieszaj.
  3. Do roztopionej czekolady dodaj przesiane kakao i wymieszaj. Masę czekoladową ostrożnie wlej do masy z masła i jajek i delikatnie mieszaj, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.
  4. Ciasteczka amaretti rozkrusz na mniejsze kawałki i dodaj do masy czekoladowej. Orzechy możesz posiekać, ale nie jest to konieczne, następnie dodaj do masy. Całość wymieszaj tak, by masa przykrywała wszystkie dodatki. Tak przygotowaną masę włóż na pół godziny do lodówki, by stężała.
  5. Po wyjęciu z lodówki podziel masę na dwie części i uformuj dłońmi kształt salami. Następnie przygotuj folię spożywczą. Owiń ciasto folią i roluj wałek do uzyskania gładkiej powierzchni. Tak przygotowane salami włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin, by porządnie się schłodziło.
  6. Schłodzone ciasto rozwiń z folii i dokładnie obsyp cukrem pudrem z każdej strony.  

Nigella wyjaśnia też krok po kroku, jak obwiązać wałek sznurkiem, aby jeszcze bardziej przypominał klasyczne salami. Tak przygotowane czekoladowe salami to idealny pomysł na świąteczne ciasto. Gwarantujemy, że goście nie poprzestaną na jednym kawałku.

Wskazówka: Jeśli nie masz ciasteczek amaretti, możesz użyć herbatników. A jeżeli chcesz urozmaicić smak swojego ciasta, dodaj do masy czekoladowej kilka rodzynek namoczonych w likierze lub suszoną żurawinę. To sprawi, że ciasto będzie jeszcze pyszniejsze.

Zobacz wideo
Więcej o: