• Link został skopiowany

Ciasto Maxi King - przepis na maksymalnie pyszny deser

Ciasto Maxi King to obłędny deser, który nie wymaga pieczenia. Bazuje na znanych batonikach, ale jest dużo smaczniejsze i zdrowsze. Nie będziemy oszukiwać - to bomba kaloryczna. Ale czasem warto zgrzeszyć i skusić się na takie słodkości. Jak przygotować ciasto Maxi King bez pieczenia?
Maxi king bez pieczenia
fot. shutterstock.com/Marso

Ciasto Maxi King przepis

Ciasto Maxi King. Składniki:

  • 500 g herbatników,
  • 400 g masy kajmakowej, 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 30 g cukru waniliowego,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 4 szklanki mleka w proszku,
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • gotowa polewa czekoladowa lub: 2 tabliczki czekolady, 1/3 szklanka mleka, garść ulubionych orzechów, polecamy laskowe.

A może jesienny deser w słoiku? Sprawdź przepis na boską szarlotkę!

Ciasto Maxi King bez pieczenia. Przygotowanie:

Przepis na ciasto Maxi King dzielimy na trzy etapy – przygotowanie masy mlecznej i masy orzechowej. Zaczynamy… od końca. Prażymy orzechy laskowe na blaszce do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika na 10 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 stopni. Po tym czasie studzimy je i delikatnie zdejmujemy skórkę. Następnie drobno siekamy orzechy lub blendujemy je niemal na pył. Odstawiamy.

Zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do ostudzenia. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy herbatniki. Ciasteczka powinny być ułożone gęsto, jedno obok drugiego. Wracamy do masy. Masło ucieramy z mlekiem i cukrem. Stopniowo dodajemy mleko w proszku. Odstawiamy.

Zobacz wideo Galette z morelami i rozmarynem

Ubijamy kremówkę na sztywną masę. Dodajemy do mlecznej masy i miksujemy do połączenia składników. Połowę mieszanki przekładamy na herbatniki. Resztę odstawiamy na chwilę. W garnku podgrzewamy kajmak z puszki. Połową masy smarujemy mleczną warstwę. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Powtórz czynność.

Jeśli korzystasz z gotowej polewy czekoladowej, przygotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli przygotowujesz polewę czekoladową samodzielnie, roztop czekoladę z mlekiem. Gdy się rozpuści, dodaj orzechy. Mieszanką polej ciasto Maxi King. Gotowe! Teraz należy schłodzić ciasto i już można rozkoszować się obłędnym smakiem ciasta Maxi King bez pieczenia.

Więcej o: