A może jesienny deser w słoiku? Sprawdź przepis na boską szarlotkę!
Przepis na ciasto Maxi King dzielimy na trzy etapy – przygotowanie masy mlecznej i masy orzechowej. Zaczynamy… od końca. Prażymy orzechy laskowe na blaszce do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika na 10 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 stopni. Po tym czasie studzimy je i delikatnie zdejmujemy skórkę. Następnie drobno siekamy orzechy lub blendujemy je niemal na pył. Odstawiamy.
Zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do ostudzenia. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy herbatniki. Ciasteczka powinny być ułożone gęsto, jedno obok drugiego. Wracamy do masy. Masło ucieramy z mlekiem i cukrem. Stopniowo dodajemy mleko w proszku. Odstawiamy.
Ubijamy kremówkę na sztywną masę. Dodajemy do mlecznej masy i miksujemy do połączenia składników. Połowę mieszanki przekładamy na herbatniki. Resztę odstawiamy na chwilę. W garnku podgrzewamy kajmak z puszki. Połową masy smarujemy mleczną warstwę. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Powtórz czynność.
Jeśli korzystasz z gotowej polewy czekoladowej, przygotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli przygotowujesz polewę czekoladową samodzielnie, roztop czekoladę z mlekiem. Gdy się rozpuści, dodaj orzechy. Mieszanką polej ciasto Maxi King. Gotowe! Teraz należy schłodzić ciasto i już można rozkoszować się obłędnym smakiem ciasta Maxi King bez pieczenia.