Syrop z mniszka lekarskiego. Żeby działał jeszcze lepiej, dodaj ostrą przyprawę i zapomnij o przeziębieniu

Mniszek lekarski w najlepsze rozrósł się na łąkach, w ogrodach i aż żal nie skorzystać z tego dobrodziejstwa. Dziś mamy dla was przepis na syrop z mniszka lekarskiego, ale nie taki zwykły. Wystarczy dodać do niego już jeden korzeń magicznej przyprawy, a przeziębienie i inne dolegliwości odejdą w zapomnienie przynajmniej do przyszłego roku. Chodzi oczywiście o imbir.

Więcej przepisów na domowe syropy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Mniszek lekarski z całą pewnością jest rośliną niedocenianą i przez wielu traktowaną jako zwyczajny chwast. Wszystkie osoby, które nie znają uzdrawiającego potencjału rośliny, zapraszamy do przepisu na syrop z mniszka lekarskiego. Kiedy nadejdzie jesień, a wraz z nią kaszel, pociąganie nosem i inne infekcje, ten złoty "miodek" raz-dwa się z nimi rozprawi. Jak zatem zrobić syrop z mniszka lekarskiego i dodatkowo wzmocnić jego działanie? Oprócz kwiatów dodaj imbir. Efekt będzie taki, że zimą ani razu nie pójdziesz na L4 z powodu przeziębienia. 

Zobacz wideo

Syrop z mniszka lekarskiego - przepis

Składniki:

  • ok. 1,5 kg kwiatów mniszka
  • 1 cytryna
  • 1 mały korzeń imbiru
  • 2 kg cukru
  • ok. 1 l wody

Sposób wykonania:

  1. Zerwane kwiaty rozsyp na papierze lub starych gazetach i pozostaw je tak na ok. 2 godziny, by małe owady, które mogą się tam znajdować, poszły sobie.
  2. Kwiaty włóż do garnka, lekko zgnieć je tłuczkiem i dodaj sok z cytryny oraz drobno posiekany lub zmielony imbir. Następnie zalej całość wodą i zagotuj. Gotuj od momentu zagotowania przez ok. 45 minut. 
  3. Garnek z wywarem z kwiatów pozostaw do całkowitego ostygnięcia (można na całą noc). Następnego dnia przecedź wywar i dodaj do niego cukier. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  4. Co chwilę mieszaj syrop, a kiedy jego konsystencja zacznie przypominać miód, to znaczy, że jest gotowy. Kiedy syrop z mniszka jest gorący, przelej go do słoiczków i szczelnie zakręć. Następnie odwróć denkami do góry, by zakrętki się zassały. 
  5. Słoiczki z mniszkiem pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przygotowane w ten sposób przechowuj w lodówce lub innym chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. 

Wskazówka. Niektórzy mylą mniszka lekarskiego z mleczem. To nie są te same rośliny. O różnicach między mniszkiem i mleczem pisaliśmy w tym artykule. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.