-
Haps
-
Jak przygotować
- Syrop z mniszka lekarskiego. Żeby działał jeszcze lepiej, dodaj ostrą przyprawę i zapomnij o przeziębieniu
Syrop z mniszka lekarskiego. Żeby działał jeszcze lepiej, dodaj ostrą przyprawę i zapomnij o przeziębieniu
Mniszek lekarski w najlepsze rozrósł się na łąkach, w ogrodach i aż żal nie skorzystać z tego dobrodziejstwa. Dziś mamy dla was przepis na syrop z mniszka lekarskiego, ale nie taki zwykły. Wystarczy dodać do niego już jeden korzeń magicznej przyprawy, a przeziębienie i inne dolegliwości odejdą w zapomnienie przynajmniej do przyszłego roku. Chodzi oczywiście o imbir.
Więcej przepisów na domowe syropy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Mniszek lekarski z całą pewnością jest rośliną niedocenianą i przez wielu traktowaną jako zwyczajny chwast. Wszystkie osoby, które nie znają uzdrawiającego potencjału rośliny, zapraszamy do przepisu na syrop z mniszka lekarskiego. Kiedy nadejdzie jesień, a wraz z nią kaszel, pociąganie nosem i inne infekcje, ten złoty "miodek" raz-dwa się z nimi rozprawi. Jak zatem zrobić syrop z mniszka lekarskiego i dodatkowo wzmocnić jego działanie? Oprócz kwiatów dodaj imbir. Efekt będzie taki, że zimą ani razu nie pójdziesz na L4 z powodu przeziębienia.
Syrop z mniszka lekarskiego - przepis
Składniki:
- ok. 1,5 kg kwiatów mniszka
- 1 cytryna
- 1 mały korzeń imbiru
- 2 kg cukru
- ok. 1 l wody
Sposób wykonania:
- Zerwane kwiaty rozsyp na papierze lub starych gazetach i pozostaw je tak na ok. 2 godziny, by małe owady, które mogą się tam znajdować, poszły sobie.
- Kwiaty włóż do garnka, lekko zgnieć je tłuczkiem i dodaj sok z cytryny oraz drobno posiekany lub zmielony imbir. Następnie zalej całość wodą i zagotuj. Gotuj od momentu zagotowania przez ok. 45 minut.
- Garnek z wywarem z kwiatów pozostaw do całkowitego ostygnięcia (można na całą noc). Następnego dnia przecedź wywar i dodaj do niego cukier. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści.
- Co chwilę mieszaj syrop, a kiedy jego konsystencja zacznie przypominać miód, to znaczy, że jest gotowy. Kiedy syrop z mniszka jest gorący, przelej go do słoiczków i szczelnie zakręć. Następnie odwróć denkami do góry, by zakrętki się zassały.
- Słoiczki z mniszkiem pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przygotowane w ten sposób przechowuj w lodówce lub innym chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy.
Wskazówka. Niektórzy mylą mniszka lekarskiego z mleczem. To nie są te same rośliny. O różnicach między mniszkiem i mleczem pisaliśmy w tym artykule.