Przecier pomidorowy na zimę - jak przygotować pomidory w słoiku na zimę?
Przecier pomidorowy na zimę to najlepszy dodatek do sosów czy domowego spaghetti. Przecier jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Odpowiednio przyrządzony i przyprawiony wzbogaci smak wielu potraw! Poniżej podajemy recepturę w kilku prostych krokach. Oto przepis na pyszne pomidory w słoiku na zimę:
Składniki:
- 4 kilogramy pomidorów
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki cukru
- Opcjonalnie można dodać ulubione zioła np. bazylię oraz czosnek
Wykonanie w kilku punktach:
- Pomidory dokładnie umyć. Następnie sparzyć.
- Pozbyć się skórki.
- Pokroić na mniejsze kawałki.
- Przełożyć pomidory do garnka.
- Dodać zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek
- Gotować przez około 15-20 minut. Później zmniejszyć ogień.
- Mieszać od czasu do czasu.
- Następnie zblendować pomidory i przetrzeć je przez sitko. Doprawić do smaku cukrem i solą.
- W kolejnym kroku odparowujemy masę na większym ogniu.
- Tak przygotowany przecier włożyć do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić.
- Zapasteryzować. Po wystygnięciu przełożyć do piwniczki.
Sałatka z pomidorów na zimę - prosty przepis krok po kroku
Sałatka z pomidorów na zimę to doskonały sposób na to, aby urozmaicić rodzinny obiad zdrowym dodatkiem. Domowa sałatka z pomidorów idealnie komponuje się z kiełbasą, mięsem czy domowym świeżym pieczywem. Poniżej przepis na sałatkę pomidorową z cebulą.
Składniki:
- kilogram pomidorów
- 4 cebule
- sól, pieprz, cukier liście laurowe, gorczyca w ziarnach do smaku
- letnia woda ok. 1 l
- ocet - pół szklanki
Sposób wykonania:
- Pomidory dokładnie umyć i pokroić na grube plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Wyparzyć i wytrzeć słoiki. Przekładać warzywa warstwowo. Pomiędzy pomidory umieszczać przyprawy.
- Na wierzchu dołożyć dodatkową warstwę przypraw.
- Zalać przegotowaną wodą wymieszaną z octem i solą.
- Pasteryzować przez kilka minut.
Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]
Pomidory koktajlowe na zimę w zalewie
Pomidory koktajlowe na zimę w zalewie to bardzo dobre rozwiązanie pod wieloma względami. Warto wiedzieć, że pomidorki koktajlowe są niezwykle proste w uprawie. Dlatego też możemy z pełnym powodzeniem pokusić się o własną uprawę. W zalewie są wyborne! Przekonajcie się o tym sami:
Składniki:
Składniki na zalewę:
- 2 litry wody przefiltrowanej
- 250 ml octu
- 250 gramów cukru
- około 2 łyżek soli kłodawskiej
- 2-3 łyżki pieprzu w ziarnach
- gorczyca, czosnek, ulubione zioła - ilość wedle upodobania
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
- Płynne składniki na zalewę (poza olejem) należy zagotować.
- Przygotować słoiki.
- Umieścić w nich umyte i osuszone pomidorki. Dołożyć po równo przypraw do każdego słoika.
- Dołożyć po łyżce oleju. Zalać ciepłą zalewą i pasteryzować.
Pomidory w kawałkach na zimę - idealne do zup, sosów
Pomidory w kawałkach na zimę to idealna propozycja dla osób, które szukają praktycznych rozwiązań i chcą sobie ułatwić życie. Możemy z pełnym powodzeniem, używać ich do zup, czy też sosów. Poniżej receptura w kilku prostych krokach:
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 łyżka soli
- bazylia
- rozmaryn
- czosnek - 4 ząbki
Wykonanie:
- Pomidory dokładnie umyć.
- Następnie kroimy je na ćwiartki.
- Słoiki wyparzamy i umieszczamy w nich zioła, sól i warzywa. Ważne, aby słoiki były suche.
- Słoiki pasteryzujemy.
Zobacz też: Jak zrobić pomidorową z rosołu, czyli najprostsza zupa na świecie. Dodaj ten składnik, aby była wyjątkowo smaczna