Pomidory na zimę. Cztery przepisy na przepyszne domowe przetwory. Przecier lepszy niż ze sklepu

Pomidory na zimę to idealny sposób na dostarczenie sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin. Pomidory można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale nadają się do domowych przecierów, sosów, zup czy nawet sałatek.

Przecier pomidorowy na zimę - jak przygotować pomidory w słoiku na zimę?

Przecier pomidorowy na zimę to najlepszy dodatek do sosów czy domowego spaghetti. Przecier jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Odpowiednio przyrządzony i przyprawiony wzbogaci smak wielu potraw! Poniżej podajemy recepturę w kilku prostych krokach. Oto przepis na pyszne pomidory w słoiku na zimę:

Składniki:

  • 4 kilogramy pomidorów
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • Opcjonalnie można dodać ulubione zioła np. bazylię oraz czosnek

Wykonanie w kilku punktach:

  1. Pomidory dokładnie umyć. Następnie sparzyć.
  2. Pozbyć się skórki.
  3. Pokroić na mniejsze kawałki. 
  4. Przełożyć pomidory do garnka.
  5. Dodać zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek
  6. Gotować przez około 15-20 minut. Później zmniejszyć ogień.
  7. Mieszać od czasu do czasu.
  8. Następnie zblendować pomidory i przetrzeć je przez sitko. Doprawić do smaku cukrem i solą.
  9. W kolejnym kroku odparowujemy masę na większym ogniu.
  10. Tak przygotowany przecier włożyć do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić.
  11. Zapasteryzować. Po wystygnięciu przełożyć do piwniczki.

Sałatka z pomidorów na zimę - prosty przepis krok po kroku

Sałatka z pomidorów na zimę to doskonały sposób na to, aby urozmaicić rodzinny obiad zdrowym dodatkiem. Domowa sałatka z pomidorów idealnie komponuje się z kiełbasą, mięsem czy domowym świeżym pieczywem. Poniżej przepis na sałatkę pomidorową z cebulą.

Składniki:

  • kilogram pomidorów
  • 4 cebule
  • sól, pieprz, cukier liście laurowe, gorczyca w ziarnach do smaku
  • letnia woda ok. 1 l
  • ocet - pół szklanki

Sposób wykonania:

  1. Pomidory dokładnie umyć i pokroić na grube plastry.
  2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  3. Wyparzyć i wytrzeć słoiki. Przekładać warzywa warstwowo. Pomiędzy pomidory umieszczać przyprawy.
  4. Na wierzchu dołożyć dodatkową warstwę przypraw.
  5. Zalać przegotowaną wodą wymieszaną z octem i solą.
  6. Pasteryzować przez kilka minut.
Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Pomidory koktajlowe na zimę w zalewie

Pomidory koktajlowe na zimę w zalewie to bardzo dobre rozwiązanie pod wieloma względami. Warto wiedzieć, że pomidorki koktajlowe są niezwykle proste w uprawie. Dlatego też możemy z pełnym powodzeniem pokusić się o własną uprawę. W zalewie są wyborne! Przekonajcie się o tym sami:

Składniki:

Składniki na zalewę:

  • 2 litry wody przefiltrowanej
  • 250 ml octu
  • 250 gramów cukru
  • około 2 łyżek soli kłodawskiej
  • 2-3 łyżki pieprzu w ziarnach
  • gorczyca, czosnek, ulubione zioła - ilość wedle upodobania
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

  1. Płynne składniki na zalewę (poza olejem) należy zagotować.
  2. Przygotować słoiki.
  3. Umieścić w nich umyte i osuszone pomidorki. Dołożyć po równo przypraw do każdego słoika.
  4. Dołożyć po łyżce oleju. Zalać ciepłą zalewą i pasteryzować.

Pomidory w kawałkach na zimę - idealne do zup, sosów

Pomidory w kawałkach na zimę to idealna propozycja dla osób, które szukają praktycznych rozwiązań i chcą sobie ułatwić życie. Możemy z pełnym powodzeniem, używać ich do zup, czy też sosów. Poniżej receptura w kilku prostych krokach:

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 łyżka soli
  • bazylia 
  • rozmaryn
  • czosnek - 4 ząbki

Wykonanie:

  1. Pomidory dokładnie umyć. 
  2. Następnie kroimy je na ćwiartki.
  3. Słoiki wyparzamy i umieszczamy w nich zioła, sól i warzywa. Ważne, aby słoiki były suche.
  4. Słoiki pasteryzujemy.

Zobacz też: Jak zrobić pomidorową z rosołu, czyli najprostsza zupa na świecie. Dodaj ten składnik, aby była wyjątkowo smaczna

Więcej o:
Copyright © Agora SA