Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku
Ogórki po cygańsku nie są aż tak znane jak nasze polskie, tradycyjne korniszone. Jednak ich wyjątkowość sprawia, że na samą myśl o tym połączeniu smaków stajemy się głodni. Wszystko za sprawą idealnie zbalansowanych smaków. Aby się przekonać, warto skorzystać z naszego przepisu.
Ogórki po cygańsku, przepis na słodko-kwaśne przetwory
Choć w naszych przydomowych ogródkach lub na polach nadal możemy zebrać ogórki, to jednak sezon na te warzywa skończy się już niebawem. Dlatego jeśli mamy już w naszej spiżarni kiszonki, czy ogórki konserwowe, warto zrobić zupełnie inne przetwory, aby zimą cieszyć się z różnorodności.
W tym celu najlepiej będzie przygotować ogórki po cygańsku, które dzięki dodatkom zyskają niepowtarzalny smak. Do ich przygotowania będziemy potrzebować passaty pomidorowej.
Składniki:
- 3 kg świeżych ogórków gruntowych o jasnym zabarwieniu,
- 5 dużych cebul,
- 4 ząbki czosnku,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki octu,
- pół szklanki oleju,
- łyżka soli,
- czarny pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Zamiast passaty pomidorowej możemy użyć własnych ekologicznych warzyw. Wystarczy je opłukać, sparzyć, zdjąć skórkę, a następnie zblendować.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ogórki po cygańsku. Sposób przygotowania
- Ogórki myjemy dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Następnie kroimy je w plastry i przekładamy do wysokiego naczynia.
- Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Wrzucamy do ogórków.
- Ogórki wraz z cebulą posypujemy solą i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.
- Następnego dnia odcedzamy sok, który wypłynął z warzyw i przygotowujemy zalewę.
- Do wysokiego garnka wlewamy ocet, olej, passatę pomidorową oraz dodajemy cukier. Zagotowujemy.
- Pomidorową zalewę przelewamy do ogórków.
- Do umytych i wyparzonych słoików wrzucamy przyprawy, a za pomocą łyżki nakładamy ogórki po cygańsku tak, aby pozostawić wolną przestrzeń poniżej rantu słoika.
- Dokładnie zakręcamy przetwory i pasteryzujemy przez 15 minut.
Tak przygotowane ogórki po cygańsku należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.