Ogórki po cygańsku. Przepis na nietypowe przetwory, które pokochają wszyscy domownicy

Ogórki po cygańsku, to przepis na nietypowe przetwory. Ich smak jest wyjątkowy i podbija kubki smakowe wszystkich miłośników dań słodko-kwaśnych. Wszystko za sprawą dodanych do nich pomidorów. Ta kompozycja jest wyjątkowo trafna i lubiana. Jeśli jeszcze nie próbowaliście alternatywy dla klasycznych ogórków konserwowych to nasz przepis będzie idealny.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Ogórki po cygańsku nie są aż tak znane jak nasze polskie, tradycyjne korniszone. Jednak ich wyjątkowość sprawia, że na samą myśl o tym połączeniu smaków stajemy się głodni. Wszystko za sprawą idealnie zbalansowanych smaków. Aby się przekonać, warto skorzystać z naszego przepisu

Ogórki po cygańsku, przepis na słodko-kwaśne przetwory

Choć w naszych przydomowych ogródkach lub na polach nadal możemy zebrać ogórki, to jednak sezon na te warzywa skończy się już niebawem. Dlatego jeśli mamy już w naszej spiżarni kiszonki, czy ogórki konserwowe, warto zrobić zupełnie inne przetwory, aby zimą cieszyć się z różnorodności.

W tym celu najlepiej będzie przygotować ogórki po cygańsku, które dzięki dodatkom zyskają niepowtarzalny smak. Do ich przygotowania będziemy potrzebować passaty pomidorowej.

Składniki:

  • 3 kg świeżych ogórków gruntowych o jasnym zabarwieniu,
  • 5 dużych cebul,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • pół szklanki oleju,
  • łyżka soli,
  • czarny pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Zamiast passaty pomidorowej możemy użyć własnych ekologicznych warzyw. Wystarczy je opłukać, sparzyć, zdjąć skórkę, a następnie zblendować. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ogórki po cygańsku. Sposób przygotowania 

  1. Ogórki myjemy dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Następnie kroimy je w plastry i przekładamy do wysokiego naczynia. 
  2. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Wrzucamy do ogórków. 
  3. Ogórki wraz z cebulą posypujemy solą i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.
  4. Następnego dnia odcedzamy sok, który wypłynął z warzyw i przygotowujemy zalewę.
  5. Do wysokiego garnka wlewamy ocet, olej, passatę pomidorową oraz dodajemy cukier. Zagotowujemy.
  6. Pomidorową zalewę przelewamy do ogórków. 
  7. Do umytych i wyparzonych słoików wrzucamy przyprawy, a za pomocą łyżki nakładamy ogórki po cygańsku tak, aby pozostawić wolną przestrzeń poniżej rantu słoika.
  8. Dokładnie zakręcamy przetwory i pasteryzujemy przez 15 minut.

Tak przygotowane ogórki po cygańsku należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Więcej o: