Ogórki po cygańsku nie są aż tak znane jak nasze polskie, tradycyjne korniszone. Jednak ich wyjątkowość sprawia, że na samą myśl o tym połączeniu smaków stajemy się głodni. Wszystko za sprawą idealnie zbalansowanych smaków. Aby się przekonać, warto skorzystać z naszego przepisu.
Choć w naszych przydomowych ogródkach lub na polach nadal możemy zebrać ogórki, to jednak sezon na te warzywa skończy się już niebawem. Dlatego jeśli mamy już w naszej spiżarni kiszonki, czy ogórki konserwowe, warto zrobić zupełnie inne przetwory, aby zimą cieszyć się z różnorodności.
W tym celu najlepiej będzie przygotować ogórki po cygańsku, które dzięki dodatkom zyskają niepowtarzalny smak. Do ich przygotowania będziemy potrzebować passaty pomidorowej.
Składniki:
Zamiast passaty pomidorowej możemy użyć własnych ekologicznych warzyw. Wystarczy je opłukać, sparzyć, zdjąć skórkę, a następnie zblendować.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak przygotowane ogórki po cygańsku należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!