Przecier pomidorowy

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 30.01.2020 23:40
(brak ocen)
OCEŃ
Przecier pomidorowy
Przecier pomidorowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy rozczyn. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i mieszamy je z mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy, czekamy, aż drożdże zaczną pracować i objętość rozczynu się podwoi. Wyrośnięty rozczyn łączymy z mąką, rozgniecionymi ziemniakami, cukrem oraz jajkami, wyrabiamy na elastyczną masę. Ciągle wyrabiając, dodajemy sól, a następnie po kawałku miękkie masło. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm i wkładamy na 40 minut do zamrażarki. Potem wycinamy z niego kółka, smarujemy je mlekiem i sklejamy po dwie sztuki (pączek powinien wyglądać jak mały krążek do hokeja). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia - ciastka powinny trzykrotnie zwiększyć objętość. Smażymy w oleju o temp. 180°C na złoty kolor.Jeżeli nie mamy termometru kuchennego, wrzucamy na próbę do gorącego oleju kawałeczek ciasta. Jeśli od razu wypłynie na wierzch i zacznie się rumienić, temperatura jest odpowiednia.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.